Hoe zelf een tuinbank maken
Je tuin heeft vast wel van die uitnodigende plekjes waar je even kan uitblazen bij lekker weer. Met de snoet in de zon of schaduw op een tuinbankje is het nog zo gezellig. Het leuke eraan is dat je zo’n bank heel makkelijk hebt gemaakt. Uiteindelijk komt het gewoon neer op het bijeenschroeven van wat hout. Steigerhout is nog steeds trendy en kan het verduren om wat langer buiten te staan. Ideaal voor je tuinbank. Het heeft al een verweerde look uit zichzelf en bij vergrijzing door toedoen van het weer blijft het er nog altijd mooi uitzien. Laat je inspireren door onze klus om er zelf eentje in een mum van tijd te monteren.
Stoer of clean?
Wie op zoek gaat naar steigerhout, kan kiezen uit twee types. Steigerhout met een verweerde look of helemaal zonder die gebruikssporen. Gebruikt steigerhout is vurenhout dat gerecupereerd is uit de bouw. De planken zijn dus al gebruikt, wat ze een karakteristiek en robuust uiterlijk geeft.
Geen enkele plank ziet er hetzelfde uit. Onbehandeld steigerhout vertoont geen gebruikssporen en bevat nog de oorspronkelijke gelige kleur en heeft een egaal uitzicht zonder oneffenheden. Daarnaast kan je ook steigerhout aankopen dat een witte of vergrijsde beitsbehandeling kreeg.
Montagetips
Hout leeft en kan gaan krimpen en uitzetten bij temperatuurschommelingen en een veranderende luchtvochtigheid. Zorg dat je de houtverbindingen zo strak mogelijk tegen elkaar vastschroeft. Met houtlijm fixeer je de delen nog beter aan elkaar.
Voor je de lijm aanbrengt, ontstof je grondig. Gebruik wel watervaste houtlijm voor buiten. Hou ook rekening met de bolle en holle kant van het hout. Monteer de voetstukken zó dat ze niet rusten op een bolle kant, anders kan de bank gaan wiebelen. Zet de montageplank dan op haar holle kant.
Gelijke maten
Moet je meerdere stukken op maat zagen? Maak een mal en teken telkens die maat af. Zo hoef je niet telkens af te meten om telkens hetzelfde stuk hout te bekomen.
Planken uitlijnen
De tuinbank is opgebouwd uit drie grote delen: armleuningen, een zitting en nog een rugleuning. Voor een mooi resultaat wil je dus dat alle onderdelen netjes uitgelijnd tegen elkaar uitkomen. Zorg dat je bij de montage de planken dan ook vastklemt, zodat ze niet verschuiven. Fixeer ze vast tegen een rechte plank, zodat je ze in één rechte lijn aan elkaar kan monteren.
Twee armleuningen
De armleuningen worden eigenlijk twee grote boxen, die in een later stadium verbonden worden met de zitting en de leuning. Zo’n box maken houdt niet veel in: leg drie planken naast elkaar en schroef aan beide kopse kanten en zijkanten van het geheel een opstaande plank.
Het hout is zacht, dus schroeven gaat makkelijk, maar op de hoeken is voorboren wel aangeraden, omdat het hout daar makkelijker kan splijten. En uiteindelijk sluit je de box met twee finale zijwanden. Maak daarna nog zo’n box, zodat je twee armleuningen bekomt.
Zitting
Leg nogmaals drie planken naast elkaar om er een zitting van te maken. Daarop komt een kader met latten. Fixeer ze telkens op de randen van de zitting. Kijk goed dat je de mooie kant van het hout zichtbaar laat en lelijke vlekken verstopt aan de onderkant van de zitting.
Eenmaal de planken aan het kader vastzitten, schroef je nog een tussenlat in het midden die moet zorgen voor extra stevigheid.
Rugleuning
Om de rugleuning te maken, creëer je een duplicaat van de zitting, alleen gebruik je er nu minder hout voor: leg twee planken waarrond je opnieuw een kader met latten fixeert. Ook hier breng je in het midden een tussenlat aan voor extra stevigheid.
Hellingshoeken bepalen
De zitting en rugeuning worden ietwat gekanteld gemonteerd voor een beter zitcomfort. Die hellingshoek kan je vrij bepalen. Wil je op zeker spelen? Zoek dan een stoel of bank waar je je comfortabel in voelt, en met een zweihaak kan je die hoek dan gaan overzetten.
Montage
De zitting
Leg een armleuning op de grond en en plaats de zitting langs de afgetekende hellingshoek. Zorg dat de voorzijde van de zitting niet voorbij de armleuning uitsteekt. Schroef de delen aan elkaar vast.
Zet de bank daarna rechtop en schuif de constructie tegen de tweede armleuning. Schroef nogmaals vast, maar ook hier volg je eveneens de afgetekende hellingshoek.
De leuning
Nu hoef je alleen nog de rugleuning in te schuiven. Volg de hellingshoek, maar onderaan stop je enkele stukjes resthout van telkens dezelfde dikte. Op die manier kan de leuning later steeds afwateren. Voor een fijner resultaat kan je alle houten onderdelen nog eens opschuren.