Hoe onderhoud je je tuinmeubilair?
Het onderhoud van je tuinmeubilair hangt hoofdzakelijk af van het materiaal waarvan ze gemaakt is. We geven enkele materiaalspecifieke tips.
Houten tuinmeubels
Reinigen
Tijdens het seizoen staan je tuinmeubels gewoon op het terras, al dan niet overdekt. Haal stof, spinnenwebben en ander vuil regelmatig eens weg met een zachte borstel of een doekje en reinig regelmatig met een mild schoonmaakmiddel en water om vuil en vlekken te verwijderen. Controleer ook regelmatig eens op schimmelgroei en verwijder deze indien nodig met een schimmelreiniger.
Behandelen
Het kan ook nodig zijn om het hout van je tuinmeubels te voeden met een olie, of te behandelen met een beits om het te beschermen tegen UV-licht en vocht. Of je dit moet doen, is afhankelijk van de houtsoort.
Het is meestal aan te raden om elke 3 tot 5 jaar olie aan te brengen in het hout om de bescherming te behouden, afhankelijk van de houtsoort en hoe vaak het hout wordt belast. Bij wie vaak volk ontvangt op zijn terras, zal dat voeden allicht eerder om de 3 dan om de 5 jaar moeten gebeuren. Een beitslaag zal meestal tussen de 2 en 5 jaar meegaan. Je kunt controleren of de beitslaag nog goed is door er wat water op aan te brengen. Als het water parelt, betekent dit dat de beitslaag nog voldoende bescherming biedt.
Lees hier meer over houtbehandeling
Metalen tuinmeubels
Reinigen
Qua reiniging verloopt het stramien net als bij houten meubels: regelmatig afstoffen met een doek of een zachte borstel en nat reinigen met een mild schoonmaakmiddel.
Bij metaal moet je ook regelmatig eens controleren op roestplekken. Als je roestplekken opmerkt, kan je ze voorzichtig wegschuren met een staalborstel of wat staalwol, waarna je de meubels best behandelt.
Behandelen
Na het ontroesten - of vóór er roest kan optreden - doe je er goed aan om het metaal te beschermen. Een goed moment is wanneer je de tuinmeubels opbergt voor de winter of wanneer je ze in de lente weer uitstalt. Door ze te behandelen met een multispray heb je alvast een goede initiële beschermlaag.
Indien gewenst, kun je het metaal van je tuinmeubels voorzien van een metaallak. Metaal op de klassieke manier schilderen, betekent dat je het werkstuk eerst in 'menie' zet. Dat is een roestwerende primer. Tegenwoordig bestaat er ook verf waarbij de grondlaag en verflaag in één zijn gecombineerd. Let wel: ferrometalen (ijzer en staal) vragen wel om een andere primer dan non-ferrometalen (aluminium, gegalvaniseerd staal …).
Tegenwoordig zijn veel metalen tuinmeubelen voorzien van een poedercoating, wat betekent dat er een laagje zink of een coating over het frame is aangebracht om roestvorming te voorkomen. Ondanks deze beschermende laag kan er na verloop van tijd toch roest ontstaan op plekken waar de coating beschadigd is, bijvoorbeeld door krassen of deuken. Gelukkig kunnen deze plekken eenvoudig worden behandeld met een lakstift.
Lees hier meer over metaalbehandeling
Kunststof tuinmeubels
Reinig regelmatig met water en mild reinigingsmiddel. Gebruik een zachte doek of borstel om vuil te verwijderen.
Vermijd zeker schurende reinigingsmiddelen, borstels of schuursponsjes. Daarmee ga je enkel krassen maken.
Een behandeling is niet nodig bij kunststof meubels. Enkel als er metalen verbindingsdeeltjes in zouden zitten, kan je die aanpakken met een roestwerend product.
Rotan of rieten tuinmeubels
Ook voor rotan geldt: reinig met een vochtige doek en mild reinigingsmiddel. Droog de meubels zeker goed af om schimmelvorming te voorkomen. Als je de meubels schoonmaakt voordat je ze opbergt voor de winter, zorg er dan zeker voor dat je genoeg tijd geeft om de meubels te laten drogen voordat je ze opbergt.
Als je merkt dat het rotan of riet begint te vervagen, kun je overwegen het opnieuw te verven met speciale rotan- of rietverf als behandeling. Omdat je bij rieten meubels met veel moeilijk bereikbare plekken zit (het is immers vaak vlechtwerk), is het soms meer opportuun om te werken met een verfspuit dan met een kwast.
Tuinmeubels opbergen
Ongeacht het materiaal is het altijd het verstandigst om tuinmeubilair tijdens het winterseizoen op te bergen of te beschermen met een waterdichte hoes. Dit zal schade door vorst voorkomen en helpt om de levensduur van het meubilair te verlengen, én om de noodzaak van intensief onderhoud te verminderen.
LET OP
Bij aluminium tuinmeubelen is het dan weer afgeraden om ze af te dekken met een zeil of hoes. Dit om verstikking en vlekvorming te voorkomen.