Hoe kies je je tuinmeubilair?
Wie geen tijd of ruimte heeft om een tuintafel of tuinstoelen zelf te maken, kan natuurlijk altijd terecht in de winkel. Die zijn in verschillende formaten, materialen en uitvoeringen beschikbaar. We geven je een greep uit het aanbod.
Een tuinset kiezen
De klassieke tuinset zal het meest gebruikt worden om buiten te eten. Een tafel met ruim werkblad en bijhorende stoelen is een simpele gedachte, maar één die dus perfect toepasbaar is in de tuin. Op basis van de beschikbare ruimte én het aantal gezinsleden, is er keuze uit sets voor twee, vier, zes of acht personen. Groter bestaat, maar valt al gauw in een hoge prijsklasse.
Bistroset
Voor zeer kleine stadstuintjes of terrassen, laat de consument zich vlot verleiden door de bistroset. Deze bestaat uit een klein tafeltje met twee bijpassende stoeltjes, vaak ontworpen om zo min mogelijk plaats in te nemen en dus met een kleiner prijskaartje. De focus wordt gelegd op het design, wat de bistroset tot een leuk en toch praktisch hebbeding maakt.
Design
Het is al enige jaren een trend om de grens tussen buiten en binnen te laten vervagen. De klant zal dus meestal op zoek gaan naar een tuinset die qua design aansluit bij het interieur. Daarom hebben fabrikanten een aanbod in diverse stijlen, van landelijk of rustiek tot modern of romantisch.
Materialen
Kunststof
De goedkoopste sets bestaan uit kunststof, omdat deze en masse geproduceerd kunnen worden en ze weinig onderhoud vragen. Ze bestaan in allerhande kleuren en hebben tegenwoordig designs die natuurlijk materiaal nabootsen (denk aan wicker), zonder dat ze dezelfde zorg vragen.
Natuurlijke materialen
Hout blijft een materiaal dat op zijn plaats is in de tuin. Het geeft een rustieke, warme uitstraling aan de tuinset en wie aan de slag gaat met verf of beits, kan er ook alle kanten mee uit qua uitstraling. Het grote minpunt van bepaalde houtsoorten is echter het onderhoud. Als hout blootgesteld wordt aan wind en felle zon, verkleurt het en als het vaak nat wordt, kan het rotten. Allemaal problemen die uiteraard kunnen verholpen worden met houtbeschermingsmiddelen.
Rotan vertelt een soortgelijk verhaal. In de juiste setting kunnen rotan tuinmeubels een echte blikvanger zijn die harmonieus in het tuinbeeld opgaan. Ze zijn ook ideaal voor wie een tropische toets op het terras wil. Maar ook hier geldt dat de levensduur van de set sterk kan afhangen van hoe goed je de meubels beschermt tegen het weer. Bovendien is rotan stootgevoelig. Een kind of huisdier dat even blijft haken aan de stoel en het vlechtwerk kan al beschadigd zijn. Goed beschermen is dus een vereiste voor wie deze look verkiest.
Composiet
Het beste van twee werelden: houtcomposiet of HKC is een mengeling van gerecycleerd hout en kunststof die samengesmolten werden tot een sterk en duurzaam materiaal. De stof voelt aan als hout, is op eenzelfde manier verwerkbaar en geeft dezelfde warme uitstraling, maar is minder weersgevoelig, splintert niet en is ook ecologisch. Het onderhoud is bijna nihil.
Metaal
Metaal heeft als voordeel dat het minder onderhoudsgevoelig is dan natuurlijke materialen en dat je ook veel vormvrijheid hebt in het design. Romantisch gietijzer past in een feeërieke tuin, terwijl strak staal of aluminium mooi aansluit bij een modern terras. Galvaniseren, anodiseren of poedercoaten geeft roest geen kans. Afhankelijk van het gekozen metaal, kan een dergelijke tuinset heel zwaar of net licht en gemakkelijk verplaatsbaar zijn.
Metaal wordt vaak gecombineerd met andere materialen. Denk aan een onderstel uit geanodiseerd aluminium, met zitplanken of een tafelblad uit hout of HKC. Ook wicker wordt meestal rond een metalen frame gewikkeld.
Steen
(Natuur)stenen tuinmeubels gaan een leven lang mee. Ze kunnen tegen een stootje en blijven onbewogen door weer en wind. Natuursteen past beter binnen het klassieke, landelijke plaatje door de luxueuze uitstraling, terwijl je met beton al sneller de moderne en creatieve toer op kan gaan. Natuurtuinen omarmen het ruwere werk terwijl gepolijste steen een strakke, rijke look oplevert.
Door het poreuze oppervlak kunnen stenen tuinmeubels gevoeliger zijn aan vlekken, maar om dat euvel op te lossen bestaan er allerhande reinigers. Stenen meubels zijn echter wel zwaar en kunnen dus moeilijk verplaatst worden.
Een picknicktafel kiezen
De picknicktafel is, naast de tuinset, een echte klassieker als het op buitenmeubilair aankomt. Oorspronkelijk bleek het een eenvoudige en efficiënte oplossing voor parken en openbare ruimtes, maar het meubel vond snel zijn weg naar de privétuin.
Kant-en-klaar
Tafel en zitplaatsen in één makkelijk verplaatsbaar meubel, het bleek dé succesformule waardoor de picknicktafel zijn weg vond naar menig huishouden. Het idee om een behoorlijk aantal mensen (standaard 6) op om het even welk plekje in de tuin te laten plaatsnemen, mag op veel bijval rekenen. Schuift de zon op of begint het ineens te regenen en wil iedereen onder een overkapping zitten? Met de picknicktafel heb je in één beweging alles snel verplaatst. Daarnaast kan men picknicktafels eindeloos naast elkaar zetten, dus zijn ze ook een ideale oplossing voor tuinfeesten waar veel gasten aanwezig zijn.
Types
Men vertrekt vanuit het tafelblad, waar de zitplaatsen of zitbanken aan worden vastgemaakt. De meeste modellen zijn rechthoekig, maar je ziet steeds vaker vierkante of cirkelvormige designs opduiken. Voor kinderen zijn er dan weer kleinere tafeltjes.
Materialen
De materialen die worden gebruikt voor picknicktafels kan je op eenzelfde manier opdelen als bij de klassieke tuinsets: hout, pvc en metaal zijn de gangbare keuzes.
Een loungeset kiezen
De outdoor zithoek om gasten te ontvangen tijdens de zomer moet vandaag de dag niet meer onderdoen voor een zithoek binnenshuis. Fabrikanten creëren designmeubelen die ongevoelig zijn voor weer en wind, waarin het heerlijk vertoeven is voor een babbel, het aperitief of om samen te relaxen.
Sfeervol ontspannen
Net zoals een zithoek niet hetzelfde is als de eetkamer, is een loungeset niet hetzelfde als een tuinset of picknicktafel. Het nuttige wordt hier meer naar de achtergrond geschoven en ontspannend socializen of 'loungen' staat op de voorgrond.
De zittingen van een loungeset zijn lager - zo krijgt de klant meer een sofagevoel - en als er een tafeltje inbegrepen zit, kan je dat het best vergelijken met een salontafel. Het idee om een aparte zitting voor elke bezoeker te voorzien, strookt niet met het beeld van gezellig samen nestelen (dicht opeengepakt of met lekker veel ruimte om onderuit te zakken) en daarom is de vormgeving die van een zitbank. De opstelling gaat van twee parallelle banken in twee-, drie- of meerzit, over hoekzetels tot u-vormige en cirkelvormige creaties.
Materialen
Loungesets zien we meestal in hout of kunststof. Wicker (kunststof met een rotanlook) rond een metalen frame komt heel vaak voor. Trends spelen ook bij materiaalkeuze een grote rol en dus zien we weer een opstoot van palletmeubels, steigerhout, rotan en bamboe.
Kussens
Een belangrijk aspect bij de loungeset, is de stoffering. Goedkopere sets zijn verkrijgbaar zonder enige kussens of stoffering, maar het doel van loungen is net dat gezellige, comfortabele cocoonen. Niemand blijft lang zitten op een koud, hard oppervlak.
De kussens zelf zijn in alle mogelijke formaten te verkrijgen, in een waaier aan kleurtjes en in verschillende stoffen. Kwaliteitsproducten zijn te herkennen aan hun kleurvastheid en weerbestendigheid. Water- en vuilafstotend scoort het best bij de consument.