Hoe zelf een terrasbank maken
Een terrasbank kan verrassend simpel zijn. Deze bank is opgebouwd uit een heleboel even brede latten. Door die op een bepaalde manier te verlijmen, ontstaat de bank. Ze ontleent haar schoonheid vooral aan het gebruikte materiaal: gerecupereerde palletten. De houten latten hebben al meer dan één leven achter de rug. Die geven karakter aan het geheel.
Palletten losmaken
Verzamel een aantal oude palletten. Let erop dat je allemaal palletten van hetzelfde type bijeenzoekt, het is belangrijk dat de dragende planken allemaal hetzelfde formaat hebben.
Wrik de palletten uiteen. Dat doe je in twee stappen. Eerst klop je op de blokjes tot de onderzijde loskomt van het dragende gedeelte. Daarna tik je de dwarse latten los.
Nagels verwijderen
Let erop dat je niet geprikt wordt door een van de uitstekende nagels. Haast je dus niet en werk geconcentreerd. Draag bij voorkeur stevige werkhandschoenen, zo vermijd je ook dat je handen vol splinters zitten. Verwijder alle uitstekende spijkers, ook die van de delen die je niet meer denkt te gebruiken.
Om de spijkers te verwijderen, tik je met een hamer op de punt, totdat je de spijker aan de andere zijde kunt vastgrijpen. Met een nijptang trek je de nagels uit het hout. Laat de tang steunen op de zijkant, en rol die daarna tot de spijker loskomt.
Schuren
Het hout van de palletten is erg ruw. Dat is op zich geen probleem, we willen die look zeker behouden. Toch zullen je billen straks blij zijn als alle splinters van het hout voor de bank verwijderd zijn. Schuren is dus de boodschap.
Neem een ruw schuurpapier en een schuurblokje, en ga over alle kanten van alle planken. Dit is een tijdrovend werkje, zorg dus voor de ideale schuuromstandigheden.Een balk op de werkbank klemmen, waartegen je de plank kunt laten rusten tijdens het schuren verlicht het werk zeker. Vergeet ook je longen niet te beschermen en draag een stofmasker.
Latten op maat
Nu komt het eropaan alle latten op maat te zagen. Zoek eerst de mooiste planken uit, die gebruik je voor de langste stukken. Planken met brokken af kun je beter gebruiken voor kortere stukken of op-vullers. Bij het zagen let je erop dat je mooi haaks zaagt.
Werk je met een hand- of een wipzaag, dan is het erg belangrijk de zaaglijn netjes af te tekenen met een winkelhaak. Met een afkortzaag werk je uiteraard stukken sneller.
Zitgedeelte
Maak nu eerst het zitgedeelte. Begin met een stevige ondergrond, met een haakse rand. Leg eerst een lange plank. Daarna leg je een kortere plank. Om de positie van de korte plank te bepalen, gebruik je een maatplankje. Zo heb je steeds een vaste afstand. Lijm om en om een lange en een korte plank. Steeds hou je de juiste afstand aan met je maatplank.
Breng voldoende lijm aan. Zet enkele kloeke lijmklemmen op je werkstuk. Tik alle stukken nog eens in de juiste positie, en klem dan stevig vast.
Poten en opvulstukken
Nu monteer je de poten. Ook dit is een afwisseling tussen korte en langere planken. De lange planken steek je in de openingen, vanzelfsprekend voorzien van voldoende lijm. Controleer met de winkelhaak of de poot mooi in een rechte hoek staat.
Daarna vul je de openingen tussen de planken verder op met opvulstukken. Ook nu geldt: voldoende lijm aanbrengen. Met je houten hamer tik je alle stukken op hun plaats. Klem alles stevig samen tijdens het drogen.
Poten afkorten
Hoezeer je ook je best hebt gedaan om alle planken even lang te zagen en alles netjes vast te lijmen, je zult sowieso merken dat het geheel niet helemaal vlak is. Teken met je winkelhaak een rechte lijn op de poten.
Zaag op die lijn alle planken gelijk. Doe hetzelfde voor de tweede poot en je hebt een stabiele bank. Ook de uiteinden van de bank kun je gelijk zagen, als je dat wenst. Als je de uiteinden niet afzaagt, behoud je een iets ruwere look.
Vullen
Ook nu kun je opteren voor de ruwe look (zonder opvullen) of een iets gepolijstere look. De grotere gaten vul je met stukjes hout. Zaag die op maat en lijm vast.
Ook ongewenste kleinere gaten en spleten kun je opvullen, daarvoor gebruik je kneedbaar hout. Druk het in de opening met een paletmes. Laat alles volledig uitharden, en schuur daarna het geheel goed op.
Poriën
De afwerking die we gebruiken is een beschermingsmiddel. Het is logisch dat we het materiaal niet willen verbergen achter een laag lakverf. We gebruiken dus een poriënvuller. Die breng je rijkelijk aan, met een verfborstel.
Strijk het product uit over de bank. Doe dat in de richting van de houtnerven. Laat goed drogen voor je de bank in gebruik neemt.