HoutpalletsPremium

Hoe zelf een tuinstoel maken

Of je nu een grote of een kleine tuin hebt, je vindt altijd wel een hoekje waar je rustig kan zitten. Deze tuinstoel gunt je dat beetje me-time in de zon. Hoe jij die invult, kies je zelf: een krant en een frisse pint, de radio en een heerlijke mocktail, een powernap ... Je doet maar. Maar voor het zover is, is het even me-time in de werkplaats, want zo'n stoel komt er niet vanzelf (tenzij je die gewoon gaat kopen, maar wat heb je er dan voor plezier aan?).

Download het bouwplan

 

Zaagtips

zaagtips tuinstoel

Je begint met alle stukken op maat te zagen. Neem er de houtstaat bij, zaag en vink af.

Hou deze zaagtips in gedachten:

  • Correct zagen begint bij goed opmeten en aftekenen.
  • Gebruik zeker de winkelhaak.
  • Bij het aanzetten plaats je je duim als geleider naast het afgetekende punt.
  • Maak een aantal trekkende bewegingen om de eerste snede te maken.
  • Zaag rustig voort, oefen geen druk uit op je zaag.
  • Strek de wijsvinger van je rechterhand, zo stuur je makkelijk de zaag.
  • Naar het einde toe hou je de zaag horizontaler.
  • Ondersteun het afgezaagde stuk, zodat het niet afbreekt.

 

Bochtenwerk

bochten tuinstoel

Om kromme vormen af te tekenen, kan je gebruikmaken van een rond voorwerp. Een verfemmer, een lijmkoker … het helpt allemaal om hoeken af te ronden. Moet je preciezer de vorm van de bocht kunnen bepalen, dan werk je het best met een flexibel latje. Sla drie nageltjes in je plank: een waar de kromme begint, een waar die eindigt, en één in het middelpunt.

zagen tuinstoel

Klem je flexibele lat tussen de spijkers. Doordat de lat opgespannen zit, heb je steeds een mooie kromming. Het zaagwerk, daarvoor gebruik je de wipzaag.

 

Raspen en vijlen

raspen tuinstoel

Het is niet evident om perfect zaagwerk af te leveren. Vooral de aansluiting tussen de rechte stukken en de kromme is niet steeds mooi.

Daarom werk je alle stukken bij met een rasp en een vijl. Werk steeds naar je werkstuk toe. Rasp of vijl je in de verkeerde richting, dan trek je vezels en splinters los van je plank.

 

Voormontage leuning

leuning tuinstoel

De combinatie van de twee armleuningen en de ruggensteun is het dragende element van de volledige structuur. Monteer de verschillende onderdelen aan elkaar.

Het is belangrijk dat je eerst voorboort voor je de twee stukken tegen elkaar schroeft. Boor in de bovenste plank voor met een diameter die een maat groter is dan je schroef. Als de stukken samenhangen, werk je ze nog wat bij met rasp en vijl, zodat ze een mooi geheel vormen.

 

Een kleurtje

kleur tuinstoel

We werken met dennenhout. Dat is een betaalbare houtsoort, maar niet de mooiste. Het zal je dan ook niet verwonderen dat we ervoor kiezen om het hout te schilderen. Trouwens, als de stoel buiten komt te staan, is een behandeling van het hout hoe dan ook vereist.

Het schilderen (of beitsen) doe je voor je de verschillende delen aan elkaar zet, op die manier kan je makkelijker tussen de planken schilderen. Breng eerst een primer en daarna de laklaag aan. Hou de verf bij de hand. Als de stoel gemonteerd is, zal het nog nodig zijn om op enkele plaatsen verder af te werken.

 

Zitting samenstellen

zitting tuinstoel

Monteer de verschillende latjes op de zijbalken. Begin met het laatste, het stuk waartegen de rugleuning zal steunen. Om makkelijk te werken, zet je dan het voorste latje vast, zo blijven je zijbalken steeds parallel. Zet dan het tweede deeltje van de ruggensteun vast. Uiteraard let je erop dat de ruglatjes er netjes tussen passen.

meten tuinstoel

Vervolgens werk je verder naar voren toe, met een vaste tussenafstand. Enkel bij de kromming verminder je de tussenafstand, door de kromming lijken de latten sowieso verder uiteen te staan.

 

Poten

poten tuinstoel

Zet een aantal tijdelijke steunen onder het zitvlak dat je hebt samen­gesteld, zodat ze de juiste hellingshoek hebben. Plaats de poten op hun plaats en teken de positie af. Je kan het best even voorboren door de zijbalen. Daarna breng je lijm aan en schroef je de poten vast. Dat doe je aan de onderzijde. Als je op die manier werkt, zullen de schroefkoppen niet zichtbaar zijn.

 

Armleuningen

leuningen tuinstoel

Nu monteer je de armleuningen op de poten. Dit is de dragende structuur van de stoel, dus je zorgt maar beter dat die stevig ondersteund is. Daarom schroef je er enkel steunplanken onder.

Zorg eerst dat alle gaten zijn voorgeboord, plaats de schroeven al in de openingen. Zo werk je makkelijk om alles vast te zetten. Ook kan je de schroeven lichtjes schuin naar buiten vastdraaien, dat zorgt voor extra spanning en een betere verbinding.

 

Rugleuning

rug tuinstoel

Schroef ten slotte ook alle latjes van de rugleuning vast. Idealiter doe je dat onderaan, dan zitten de schroeven wat minder in het zicht. Doe eerst de buitenste latten, daarna de middelste. Let erop dat je de latten mooi gelijk verdeelt.

Afwerken doe je door de kromming bovenaan op de rugleuning af te tekenen. Gebruik een touwtje om een mooie boog te vormen. Zaag alle latten bij en werk de zaagsnedes af met een likje primer en verf.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine