ad
Kruiden & specerijen

3 opvallende trends in kruiden en kruidenmixen

Basilicum, peterselie, rozemarijn, bieslook en tijm
Basilicum, peterselie, rozemarijn, bieslook en tijm zijn aloude klassiekers die niet mogen ontbreken

Kruiden doorstonden de afgelopen jaren een heuse transformatie: waar subtiliteit tot enkele jaren geleden het kernwoord was, trekken aanwezige smaakmakers en kruiden uit de wereldkeuken vandaag de kar. Als u de standaardselectie ook nog aanvult met seizoensgebonden alternatieven of vergeten kruiden, dan voldoet u helemaal aan de verwachtingen. Experimenteer zelf met kruidencombinaties en laat uw klanten proeven. Smaak overtuigt altijd.

Wat zijn de populairste kruiden?

Bij vleesgerechten

Enkele aloude klassiekers mogen bij uw vleesbereidingen niet ontbreken. Basilicum, met de mediterrane touch en het herkenbaar aroma, pronkt bovenaan het lijstje en voegt een verfijnde smaak toe aan allerlei vleessoorten. Peterselie en bieslook - bekende kruiden uit grootmoeders gerechten - voegen subtiele smaaknuances toe aan bereidingen.

Wil je uitpakken met iets verrassends? Kies dan eens voor gefrituurde peterselie als smaakmakende afwerkingstouch. Rozemarijn, met een houtachtige smaak en pittig karakter, vormt een perfect duo met geroosterd vlees.

Tijm, als tijdloze favoriet, zorgt voor de verfijning van vleesgerechten en stoofschotels. Wilt u net iets meer out-of-the-box denken, kies dan voor salie of citroenmelisse met kalfsvlees, of oregano of dragon met lamsvlees. Door te experimenteren met verschillende kruiden creëert u al snel verschillende smaaknuances.

Basilicum heeft een karakteristieke..©BelOrta
Basilicum heeft een karakteristieke zoete en kruidige smaak die doet denken aan die van peper en munt (© BelOrta)

Bij visgerechten

Vette vissoorten zoals zalm komen goed tot hun recht met dille, omdat het de smaak versterkt en tegelijk bevordert het ook de spijsvertering. Kabeljauw krijgt een extra dimensie met koriander, een geliefd of gehaat kruid waarvoor geen gulden middenweg bestaat. Venkel is een uitstekende metgezel voor mosselen en schaaldieren vanwege zijn subtiele anijsachtige ondertonen die perfect samengaan met de delicate smaken van deze zeevruchten. Bovendien bevordert venkel de spijsvertering.

Ook met de zoete smaak van tijm en de kruidige smaak van oregano kunt u niets verkeerd doen bij het op smaak brengen van deze vissoorten. Tot slot, door peterselie met een kleine toets van citroen toe te voegen, geeft u een verfrissende smaak aan platvissen, zoals heilbot. De friszure smaken blijken een gouden combinatie.

Zalm en andere vette vissoorten gaan perfect samen met dille,
omdat het de maaltijd lichter verteerbaar maakt

Bij groenten

Dille bij komkommer, bieslook of peterselie bij aardappelen, het vergeten bonenkruid bij boontjes … Het zijn aloude combinaties waar de consument niet meer van opkijkt. Nu de groenten steeds meer de hoofdrol opeisen op het bord, is het dé uitgelezen kans om te experimenteren met kruiden en te zoeken naar extra smaakbeleving.

Rode zuring met rucola en bronzen venkel als side dish, wortelpuree met munt en dille, gestoomde asperges met dragon en kervel of courgettenoodles met citroengras en basilicum; de mogelijkheden zijn eindeloos. Durven experimenteren is de boodschap.

Enkele aloude klassiekers mogen..
Enkele aloude klassiekers mogen bij uw vleesbereidingen niet ontbreken (© Dutch Spices)

3 kruidentrends

Trend 1: invloed van de wereldkeuken

Als ware Bourgondiërs valt het op dat consumenten, naast de traditionele favorieten, steeds meer genieten van exotische smaken uit zowel de (Midden-)Oosterse als de Noord-Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse keukens. De wereldkeuken wordt volledig omarmd en dat brengt enkele smaaktoppers naar onze contreien.

Populair uit het land van de rijzende zon is Japans zevenkruidenpoeder of shichimi togarashi, een pittige combinatie van onder meer chili, sesam, sinaasappelschil en nori... perfect bij tonijn, rundsvlees, kip, varkensvlees en stoofpotjes. Ook furikake is afkomstig uit Japan, een grof mengsel van sesamzaad, gedroogde nori, bonitovlokken, suiker en zout; perfect bij noedels, rijstgerechten, groenten en zeevruchten.

Tajín is een kruidenmengeling op basis..
Tajín is een kruidenmengeling op basis van 100% natuurlijke milde chilipepers van Mexicaanse oorsprong, limoen en zeezout
(© CBG)

Tajín uit Mexico prikkelt onze smaakpapillen: een kruidenmengeling zonder suiker en op basis van 100% natuurlijke milde chilipepers van Mexicaanse oorsprong, limoen en zeezout. Vlees- en visbereidingen, maar ook barbecuegerechten, vers fruit, groenten en cocktails krijgen een extra dimensie dankzij tajín.

Uit het Midden-Oosten is Za’atar dan weer bekend, met milde, nootachtige aroma van sesamzaad, de zoete tonen van sumak (gedroogde rode besjes) en een licht bittere toon van tijm. Dit is lekker bij flatbread, ovengroenten of hummus.

Exotische smaken uit de (Midden-)Oosterse, Noord-Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse keukens overtuigen de consument

Verstegen
Exotische smaken overtuigen (© Verstegen)

In Ethiopië halen we inspiratie met de berbere kruiden, een mix van rode chilipeper, fenegriek, gember, koriander, komijn, kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, cayennepeper en kardemom. De berbere kruiden kunnen veelzijdig worden ingezet, bij stoofpotjes, allerlei vleessoorten en groentebereidingen.

Kortom, de kruidenwereld is één groot speelveld en de moderne consument heeft hier wel oren naar.

Trend 2: vergeten kruiden booming business

Bepaalde kruiden, waaronder enkele inheemse varianten, gedijen altijd goed in onze regio maar tonen nu een opmerkelijke stijging in populariteit. Een treffend voorbeeld is daslook, een vrij algemene plant in België en Nederland, die slechts enkele weken in de lente bloeit en haar bloempjes een heerlijke, zachte looksmaak geven.

Reis rond de wereld: kruiden uit .
Reis rond de wereld: kruiden uit alle uithoeken zijn populairder
dan ooit (© Evlier)

Een ander onopvallend kruid is dropkruid of anijshyssop, met een sterke zoethoutachtige smaak, dat zijn voormalige populariteit lijkt te herontdekken.

Of bonenkruid, dat met een licht pittig karakter bonen, peulvruchten, soepen of stoofschotels verfijnt.

Het knapperige blad en de ziltige smaak van het oesterblad zijn dan weer een vegetarisch alternatief voor echte oesters.

Ten slotte voegt citroenverbena, waarvan de bladeren zowel vers als gedroogd gebruikt worden, een heerlijke dimensie toe aan sauzen, salades, marinades, desserts, en zelfs vis- en vleesgerechten.

Trend 3: seizoensgebonden toppers

Door uw aanbod op specifieke momenten aan te vullen met seizoenstoppers, brengt u een extra lokmiddel naar uw slagerij. Durf deze gelegenheden dan ook aan te grijpen en geef de seizoenskruiden een prominente plaats in uw winkel.

Nood aan inspiratie? Gedurende het wildseizoen vormen verse tijm en laurier ideale toevoegingen, terwijl salie, dragon en kervel goede keuzes zijn in de aanloop naar Pasen.

Tijdens het barbecueseizoen kunt u naast de klassiekers niet zonder oregano, koriander en dille en wanneer de temperaturen met het vriespunt flirten, worden stoofpotjes perfect op smaak gebracht met peterselie, salie, laurier, tijm of rozemarijn.

Tijdens het wildseizoen zijn..
Tijdens het wildseizoen zijn verse tijm, rozemarijn en laurier ideale kruiden om aan te bieden

TIPS VOOR EEN GESLAAGD KRUIDENASSORTIMENT
- Gebruik smaakmakers zonder al te veel zout; zo kunt u voldoende krachtig kruiden.
- Vul een selectie van klassiekers aan met seizoensgebonden smaakmakers.
- Overweeg het gebruik van speciale kruidenmengeling, zoals cajunkruiden, tajín, Za’ater of berbere kruiden. Deze kant-en-klare mixen bieden een snelle en handige oplossing.
- Reis rond de wereld: kruiden uit alle hoeken van de wereld zijn populairder dan ooit.
- Gebruik kruiden volgens de voorgeschreven dosis, dit geeft voldoende mogelijkheid om te proeven en bij te kruiden indien nodig.
- Probeer gerust zelf combinaties en laat uw klanten proeven. Smaak overtuigt altijd.

Met medewerking van BelOrta, Charlier-Brabo Group, Dutch Spices, Evlier en Flandria Foods

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Geschreven door Jade Lambrecht14 maart 2024

Meer weten over