VerfspuitapparatenPremium

CORRECT GEBRUIK VERHOOGT ERGONOMIE

Met de juiste airless spuitapparatuur krijgen grote oppervlakken snel een nieuwe kleur

Kleine airless spuittoestellen met membraanpomp bestaan al vanaf  15 kg en zijn dus gemakkelijk draagbaarAirless spuitapparatuur biedt een efficiënte oplossing voor het verven van grote oppervlakken. Dankzij een enkele laagdikte van 150 tot zelfs 250 micron kan er namelijk in sneltempo een goede dekking gerealiseerd worden.

GEBRUIK

Efficiëntie

Met de juiste verf behaalt men eenvoudig laagdiktes van 150 tot 250 micron, terwijl met de rol slechts lagen van 75 à 100 micron gerealiseerd worden. Bijgevolg kan bij een gewone schildersklus één enkele laag al volstaan. Voor nieuw pleisterwerk zijn twee lagen doorgaans voldoende. Bovendien wordt een oppervlak van 50 m² airless al in een aantal minuten van een laag voorzien. Met de rol duurt dat aanzienlijk langer.
Om een zo hoog mogelijk rendement te halen, moet zowel de druk als de spuitkop aan de situatie aangepast zijn. Door de hoge druk kan bij een verkeerdelijk gebruik of een verkeerde spuitkop namelijk een relatief grote overspray tot ca. 40% gecreëerd worden. Voor het spuiten van randen kiest men het best voor een spuitkop met een kleine hoek, zodat het verlies van product beperkt blijft. De voorbereiding van een schildersklus blijft ondertussen grotendeels hetzelfde en ook het opruimen achteraf hoeft niet noodzakelijk langer te duren. Membraanpompen kunnen, afhankelijk van de grootte, al in 10 minuten en met 10 liter water of spoelmiddel gespoeld worden. Voor een plunjerpomp is ongeveer dubbel zoveel tijd en spoelmiddel nodig. Wie zijn pomp elke dag en steeds voor hetzelfde product gebruikt, hoeft deze echter niet elke dag te spoelen. Enkel wanneer de pomp een aantal dagen stil zal liggen of wanneer men van product verandert, is een spoeling nodig. De hoeveelheid materiaal die bij een spoeling verloren gaat, is overigens beperkt. Over het algemeen kan al het materiaal dat zich in de pomp en de verfslang bevindt, namelijk gerecupereerd worden; de overige resten zijn, zeker bij membraanpompen, minimaal. Zowel qua tijd als productverlies hoeft het spoelgemak van airless spuitapparatuur met andere woorden niet onder te doen voor dat van borstels en rollen.

Flexibiliteit

Bij het overstappen van één product naar een ander, of van de ene naar de andere kleur, volstaat het om het toestel te spoelen. Kleurwissels kunnen met andere woorden relatief snel doorgevoerd worden. Toch dient men te beseffen dat airless spuitapparatuur niet bedoeld is om telkens aparte muren in aparte kleuren te schilderen. Het is vooral bij het spuiten van grotere oppervlakken dat de voordelen van airless spuitapparatuur tot uiting komen.

Bij airlessverspuiten wordt verf (of een ander materiaal) verneveld door die onder hoge druk door een fijne spuitkop te persen

Ergonomie

Airless spuittoestellen bestaan al vanaf 15 kg. Deze lichte toestellen zijn doorgaans echter slechts beperkt geschikt voor muurverf en worden vooral gebruikt voor kleine oppervlakken.
Een veelzijdige membraanpomp voor gemiddeld werk weegt eerder rond de 30 kg en de zware, hydraulisch aangedreven plunjerpompen hebben een gewicht van 70 à 80 kg. De meeste toestellen worden, afhankelijk van het gewicht, wel standaard uitgerust met een handvat of rolwagen, wat het transport aanzienlijk vergemakkelijkt.
Om geluidsoverlast en vervuiling van het toestel te vermijden, wordt aangeraden om het toestel zelf buiten de ruimte te plaatsen. In veel gevallen volstaat daarvoor de standaardslang van 15 m, al zijn er ook langere materiaalslangen verkrijgbaar.

ONDERHOUD

Het onderhoud van airless spuitapparatuur begint met het zorgvuldig spoelen van het toestel en de onderdelen, inclusief spuittip en pistoolfilter. Bij elke kleur- of materiaalwissel en wanneer het toestel enkele dagen op non-actief zal staan, is dit een minimum. Daarbij is het belangrijk dat het spoelmiddel steeds aan het verspoten materiaal is aangepast.
Een membraanpomp die regelmatig en op een correcte manier gespoeld wordt, zal over het algemeen weinig problemen opleveren. Enkel de in- en uitlaatklep kunnen al eens aan vervanging toe zijn. Toestellen met een plunjerpomp zijn echter kwetsbaarder. Ten eerste zijn ze wegens een groot aantal kleine doorgangen en dode hoekjes moeilijker te spoelen; ten tweede treedt er door de op- en neergaande beweging van de plunjer meer slijtage op. De pakkingen zijn in dat opzicht een belangrijke factor. Als zij tijdig vervangen worden, heeft de pomp doorgaans een lange levensduur. Om het onderhoud van plunjerpompen te reduceren, zetten sommige fabrikanten daarnaast actief in op het optimaliseren van de pakkingen, het spoelproces en de demontage. Door het vervangen van de pomp gemakkelijker te maken, hoeft de gebruiker zijn toestel overigens geen weken meer te missen.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine