SchilderenPremium

HOGE DRUK, GROTE OPPERVLAKKEN

MET DE JUISTE AIRLESS SPUITAPPARATUUR KRIJGEN GROTE OPPERVLAKKEN SNEL EEN NIEUWE KLEUR

Airless spuitapparatuur biedt een efficiënte oplossing voor het verven van grote oppervlakken. Dankzij een enkele laagdikte van 150 tot zelfs 250 micron kan er namelijk in sneltempo een goede dekking gerealiseerd worden. Door verf op hoge druk te verspuiten, bestaat echter ook het risico op een rebounce-effect.

airless, spuitapparatuur, schilder

MATERIAALVERSTUIVING

Principe

Het basisprincipe van airless spuitapparatuur is vrij eenvoudig en is vergelijkbaar met het toeknijpen van een tuinslang. Door verf, lak, lijm of spuitplamuur onder hoge druk (100 tot 600 bar) door een klein gaatje te persen, vindt er een verneveling plaats. Zowel de druk als de grootte van de spuitkop is afhankelijk van de toepassing. Verf wordt bv. aan 160 à 200 bar verspoten, doorgaans door een spuitkop met een doorsnede van 0,019 inch; spuitplamuur aan 225 bar, door een spuitkop van 0,027 tot 0,040 inch. Door de hoge druk is er meteen een goede dekking en kan er snel gewerkt worden. Wel dient men voldoende aandacht te besteden aan de juiste afstelling van de druk en het debiet. Wordt er met een te hoge druk verspoten, dan kan er een rebounce-effect optreden waarbij de verfdeeltjes teruggekaatst worden en in de lucht komen te zweven; verspuit men met een te lage druk, dan zal de verneveling niet fijn genoeg zijn en kunnen er aan de uiteinden van de verfstraal strepen ontstaan (tailing).

airless, spuitapparatuur, spuitpistool, schilder

Toepassingen

Door de hoge druk is airless verspuiten vooral interessant voor muren, plafonds en grote oppervlakken. Fijner werk wordt beter handmatig of met een airmix toestel gedaan. Door perslucht toe te voegen, kan er met airmix namelijk op een lager debiet verspoten worden, waardoor de controle stijgt. De meeste airless spuittoestellen kunnen overigens gemakkelijk omgebouwd worden naar airmix: men dient enkel een andere slang en pistool aan te sluiten, en een compressor toe te voegen.

airless, spuitapparatuur, spuitpistool, schilder
Het basisprincipe van airless spuitapparatuur is vrij eenvoudig: door verf, lak, lijm of spuitplamuur onder hoge druk door een klein gaatje te persen, vindt er verneveling plaats

Materiaal

  • Verf: in principe zijn alle verven en lakverven vandaag airless verspuitbaar. Er moet echter wel een onderscheid gemaakt worden tussen verf van spuitkwaliteit en verf van rolkwaliteit. De eerste is specifiek ontwikkeld om te verspuiten en zal dus met minder druk een perfect spuitbeeld geven, terwijl verf van rolkwaliteit op een hogere druk verspoten moet worden. Hierdoor neemt de controle over het proces af.
  • Lijm: enkel contactlijm en glasvezellijm zijn geschikt voor de verwerking met airless spuitapparatuur. Glasvezellijm kan overigens op dezelfde manier verwerkt worden als verf; solventgedragen contactlijm niet.
  • Spuitplamuur: ook spuitplamuren kunnen met airless spuitapparatuur verwerkt worden, zij het enkel met toestellen op basis van een plunjerpomp. Spuitplamuren vereisen namelijk een hogere druk en een hoger aanzuigvermogen.

AIRLESS SPUITPISTOLEN

Bij airless spuitpistolen is vooral de keuze van de spuitkop van belang. Deze moet naargelang van de toepassing aangepast worden. Voor de meeste verven wordt maat 519 gebruikt: een spuitkop met een doorsnede van 0,019 inch en een spuithoek van 50°. Voor het spuiten van randen, of wanneer men van materiaal verandert, is er echter een andere spuitkop vereist. Die worden doorgaans gemakkelijk verwisseld en er bestaan zelfs spuitkoppen met verschillende standen. Zo kan de spuithoek in een enkele beweging aangepast worden, zonder de spuitkop zelf te vervangen.

AANDACHTSPUNTEN BIJ GEBRUIK

Efficiëntie

Zoals reeds vermeld, kan er met airless spuitapparatuur uiterst snel en efficiënt geverfd worden. Met de juiste verf behaalt men eenvoudig laagdiktes van 150 tot 250 micron, terwijl met de rol slechts lagen van 75 à 100 micron gerealiseerd worden. Bijgevolg kan bij een gewone schildersklus één enkele laag al volstaan. Voor nieuw pleisterwerk zijn twee lagen doorgaans voldoende. Bovendien wordt een oppervlak van 50 m2 airless al in een aantal minuten van een laag voorzien. Met de rol duurt dat aanzienlijk langer.

Overspray reduceren

Om een zo hoog mogelijk rendement te halen, moet zowel de druk als de spuitkop aan de situatie aangepast zijn. Door de hoge druk kan bij een verkeerdelijk gebruik of een verkeerde spuitkop namelijk een relatief grote overspray tot ca. 40% gecreëerd worden. Voor het spuiten van randen kiest men het best voor een spuitkop met een kleine hoek, zodat het verlies van product beperkt blijft.

airless, spuitapparatuur, schilderen, spuitpistool

Kleurwissels

Bij het overstappen van één product naar een ander, of van de ene naar de andere kleur, volstaat het om het toestel te spoelen. Kleurwissels kunnen met andere woorden relatief snel doorgevoerd worden. Toch dient men te beseffen dat airless spuitapparatuur niet bedoeld is om telkens aparte muren in aparte kleuren te schilderen. Het is vooral bij het spuiten van grotere oppervlakken dat de voordelen van airless spuitapparatuur tot uiting komen.

ONDERHOUD

Het onderhoud van airless spuitapparatuur begint met het zorgvuldig spoelen van het toestel en de onderdelen, inclusief spuittip en pistoolfilter. Bij elke kleur- of materiaalwissel en wanneer het toestel enkele dagen op non-actief zal staan, is dit een minimum. Daarbij is het belangrijk dat het spoelmiddel steeds aan het verspoten materiaal is aangepast. Membraanpompen kunnen, afhankelijk van de grootte, al in 10 minuten en met 10 liter water of spoelmiddel gespoeld worden. Voor een plunjerpomp is ongeveer dubbel zoveel tijd en spoelmiddel nodig. De hoeveelheid materiaal die bij een spoeling verloren gaat, is beperkt. Over het algemeen kan al het materiaal dat zich in de pomp en de verfslang bevindt, namelijk gerecupereerd worden; de overige resten zijn, zeker bij membraanpompen, minimaal. Zowel qua tijd als productverlies hoeft het spoelgemak van airless spuitapparatuur met andere woorden niet onder te doen voor dat van borstels en rollen.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine