Schilderen

Optimale resultaten met verschillende verfspuittechnologieën

foto wsb 1 spuiten
(Foto: WSB)

Terwijl de ene schilder een stopcontact voor zijn verfspuit met snoer zoekt, vult zijn collega al het verfreservoir van zijn snoerloze verfspuit. Betekent dit dat accu verfspuiten de praktischere en snellere oplossing is bij spuitwerk? We kijken eens naar de voor- en nadelen en vergelijken de verschillende spuitapparatuur, met en zonder snoer.

BELANG MOBILITEIT

Een ervaren schilder weet dat lang niet alle schilderprojecten even eenvoudig zijn. Zo werk je wel eens op smalle steigers, in trappenhuizen of juist in zeer krappe hoeken. Je apparatuur moet dan ook geschikt zijn voor deze uitdagingen.

Een handzaam spuitpistool met eventuele verlenglansen kan de oplossing zijn. Ook mobiele toestellen zijn handig in gebruik. Ze zijn ideaal voor fijne afwerking, kleinere renovatieklussen in woningen en detailwerk in nieuwbouwprojecten.

DRAAGBARE TOESTELLEN

Handheld

In het algemeen is de handheld opgebouwd uit een spuittip, pomp, verfreservoir en batterij of snoer. De compacte pomp voorziet in een directe aanzuiging uit de beker. De snoerloze variant wordt 4 keer zoveel verkocht.

draagbaar spuittoestel
De snoerloze spuitmachine maakt het mogelijk om snel en eenvoudig op te starten (Foto: Graco)

met verfreservoir in handpistool

Bij een mobiel spuittoestel met verfreservoir in het handpistool zorg je er voor dat alle lucht uit je gevulde verfreservoir geperst wordt alvorens te spuiten. Hierna wordt via de aanzuigpomp de verf aangezogen en verneveld. In deze categorie vind je vooral XVLP- en HVLP-apparatuur. Op deze spuiten kun je via de drukregelaar op het pistool nauwkeurig je debiet bepalen voor de beste spuitkwaliteit. Aangezien er geen lucht in het reservoir meer zit, kan het spuitpistool in elke richting - zelfs ondersteboven - gebruikt worden.

met pistool, slang, pomp en verfreservoir

Bij een mobiel spuittoestel met een verfreservoir los van het pistool werk je met een andere techniek, namelijk Airless. Ook hier kun je op het pistool zelf je debiet afstellen, zodat je perfecte spuitcontrole ervaart. De snoerloze spuitmachine maakt het mogelijk om snel op te starten en bij te vullen alsook om gemakkelijk schoon te maken. De materiaalslang heeft een ruime armlengte, ideaal voor kleine, krappe plekjes.

accu vervangen
Het nadeel van snoerloze verfspuiters is dat er vaak een accuwissel nodig is (Foto: Graco)

voor- en nadelen

Vaak is het gebruik van een snoerloze verfspuit handiger omdat er geen tijd verloren gaat met het zoeken naar stopcontacten, er niet moet omgegaan worden met schommelende stroomsterktes en er geen verlengsnoeren aan te pas komen. Daarnaast kunnen draagbare verfspuiten dezelfde prestaties leveren als spuittoestellen met snoer. 

Toch zijn er ook een aantal nadelen verbonden aan het gebruik van een snoerloos verfspuitapparaat. Zo zijn er vaak accuwissels nodig en is er snellere vermoeidheid bij middelgrote en grote projecten. Een verfspuit op accu weegt tussen de 2,5 tot 3,5 kg inclusief accu en materiaal. Het kan dus vermoeiend zijn om de draagbare verfspuit voor langere tijd mee te dragen.

Bestaande applicatiemethodes

HVLP

HVLP staat voor High-Volume, Low-Pressure. Dit systeem maakt gebruik van samengeperste lucht, maar op een andere manier dan standaard luchtspuitsystemen. Bij een HVLP-spuittoestel levert een turbine een grote hoeveelheid lucht bij een veel lagere druk om de vloeistof te vernevelen en te spuiten. Deze systemen zijn ontworpen voor fijnere afwerkingsklussen omdat ze de minste overspray en een ongeëvenaarde precisie bieden voor een professionele afwerking. Bijna alle verfsoorten kunnen onverdund met een HVLP-verfspuit worden verwerkt, zo ook bijvoorbeeld lakken die niet speciaal voor spuitwerk zijn ontwikkeld.

XVLP

XVLP staat voor Extra Volume, Low-Pressure. Een XVLP-verfspuit is een HVLP-verfspuit met een krachtiger vermogen dat zorgt voor een fijne verneveling. Zo bekom je eenzelfde mooi spuitbeeld als de airless techniek. Een XVLP-verfspuit wordt veelal ingezet voor kleinere projecten zoals deuren, kozijnen en enkele wanden. Nagenoeg alle verf kan met een XVLP-verfspuit verwerkt worden. XVLP is een aanrader bij eerder uitdagende materialen zoals hoogviskeuze lakken of dispersielakken.

wsb spuitapparatuur
Een XVLP-verfspuit is krachtiger en zorgt voor een fijne verneveling (Foto: WSB)

Airless

De derde vernevelingsmethode is airless spuiten. Deze wordt bij grotere projecten zoals muren ingezet. Deze methode verschilt van de vorige twee omdat deze spuittoestellen noch een compressor noch een turbine nodig hebben. Hier wordt namelijk met materiaaldruk, niet luchtdruk, het materiaal aangezogen.
Het gebruik van een airless spuittoestel gaat tot 10 keer sneller dan het gebruik van een borstel en minstens vier keer zo snel als het gebruik van een roller. Een extra pluspunt is de minder zware belasting door het ontbreken van het verfreservoir op de verfspuit zelf.

Types, hoeveelheden en resultaat

De spuittoestellen zijn inzetbaar voor zowel materialen op waterbasis als oplosmiddelhoudende materialen. Ze hebben een verfreservoir van 1 liter waarmee je gemiddeld een 7 m2 verf kan spuiten.

Het beste resultaat wordt verkregen met de watergedragen (spray) varianten. Synthetische producten worden bij voorkeur met luchtondersteuning verspoten. Ze hebben vaak een iets lagere viscositeit waardoor er meer stuwing nodig is om direct te verspuiten.

handheld graco spuiten
Zowel HVLP, XVLP als Airless spuittoestellen zijn inzetbaar
voor materialen op waterbasis en oplosmiddelhoudende materialen (Foto: Graco)

Met zowel Airless als HVLP en XVLP kun je mooie resultaten behalen. Naast een andere technologie, zie je ook verschillen in gemiddelde druppelgroottes. Met Airless verkrijg je druppels met een grootte tussen de 100 en 500 micrometer. Bij HVLP kun je nog veel fijnere druppels behalen: tussen de 6 en 50 micrometer. Hogekwaliteit meubelspuiters kiezen dan ook sneller voor HVLP óf voor luchtondersteund Airless (AirCoat of Air Assisted Airless).

Naast druppelgrootte is ook behaalbare natte laagdikte belangrijk. Bij Airless ligt deze gemiddeld tussen de 200 en 1.300 micrometer. Bij HVLP en XVLP is dit veel lager, namelijk tussen de 15 en 100 micrometer. Om een muur te witten met een goede laagopbouw, is een krachtige Airless pomp interessanter.

GEBRUIK EN ONDERHOUD

Hierbij gelden dezelfde regels als bij het werken met kwast en rol: voorbereiding van de ondergrond, afplakken en persoonlijke bescherming.

Het is sterk aangeraden bij elke klus, klein of groot,
bescherming voor longen en ogen te dragen

De ruimte en het toestel voorbereiden

Het is aangeraden om eerst een testoppervlak te gebruiken en het spuitpatroon te testen. Testpatronen moeten worden gespoten op restjes karton of ander afvalmateriaal.

Bescherm je als gebruiker

Draag bescherming, ook als je even snel een klusje doet. Verfdampen, overspray en stof kunnen tijdens het klussen ongezien in de lucht hangen, maar wel schade aanbrengen aan longen en ogen. Draag dus altijd een mondmasker (liefst met A2P3 filtering, zoals toegeschreven door de ARBO), veiligheidsbril en handschoenen.

Aandachtspunten bij het appliceren

Herken je ondergrond en gebruik de juiste tips. Kies een spuittip met een opening die geschikt is voor de verf of coating die je gaat spuiten. Voor lichte coatings zoals lakken, beitsen en emailleren is een kleine spuittipopening nodig, terwijl voor zwaardere coatings spuittips met grotere spuittipopeningen nodig zijn.

elke ondergrond andere tip
Elke ondergrond vraagt een andere spuittip. Controleer voor aanvang welke tip geschikt is (Foto: WSB)

Zorg ervoor dat het spuittoestel de spuittip die je van plan bent te gebruiken ook effectief ondersteunt. Check het label van de verf voor de aangeraden spuittipmaat en controleer vooraf op de technische fiche van het materiaal welke spuitdruk en/of opening gewenst is. Veel verffabrikanten vermelden de aanbevolen maten van de spuittip op de verpakking of op het specificatieblad van het product.

Stappenplan voor een goed onderhoud

goed onderhoud apparatuur
Gebruik telkens spuittips die horen
bij het merk van jouw verfspuit (Foto: WSB)

Reinig de apparatuur na elk gebruik om alle restmateriaal weg te spoelen. Gebruik geen replicatie spuittips, maar ga voor een spuittip dat hoort bij het merk van jouw verfspuit. Replicatie spuittips slijten niet alleen veel sneller, maar brengen ook slijtage aan het interne systeem van jouw verfspuit. Smeer de pomp ook af en toe met pakkingsolie voor een vlotte werking.

Gebruik een conserveringsmiddel na het reinigen of als u de uitrusting gedurende enige tijd niet zult gebruiken en laat de apparatuur ook regelmatig nakijken door een servicepartner. Werk ten slotte alleen met originele reserveonderdelen.

Met medewerking van Graco en WSB

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Kelly Cuypers
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine