SLEUVENWALSEN STEEDS VEILIGER EN BETER VAN KWALITEIT
Afstandsbediening biedt voordelen bij moeilijke werkomstandigheden
De wetgeving met betrekking tot verdichting is steeds strenger gereglementeerd. Dit om het niveau van de verdichting (de verdichtingsgraad) te verhogen en zodoende een betere kwaliteit (minder verzakkingen) te garanderen. Sleuvenwalsen worden meer en meer gebruikt door gespecialiseerde aannemers en bedrijven, waarbij de veiligheid van de machinebedieners primeert door onder meer het toepassen van een afstandsbediening.
SITUERING

- De wetgeving met betrekking tot verdichting is steeds strenger gereglementeerd. Dit om de verdichtingsgraad te verhogen en zodoende minder verzakkingen te garanderen.
- Sleuvenverdichters dragen ook enorm bij tot de veiligheid van de bedieners, omdat die vanop afstand bediend kunnen worden.
- Om aan bovenvermelde punten te kunnen voldoen, is het aanbod van die walsen aanzienlijk uitgebreid.
Naast de traditionele sleuvenwalsen wordt er soms een verdichtingsrol gebruikt. Die wordt aan de graafmachine gemonteerd en verdicht de ondergrond. Dit niet via de vibratie van de rol, maar door de (druk)kracht van de graafmachine via de aandrukrol in de bodem over te brengen. Dit noemt men statische verdichting. Door hun afwijkende concept is de kostprijs van sleuvenwalsen hoger dan standaardtrilwalsen of -trilplaten. De afstandsbediening en de veel krachtigere trilmechanismen zijn de voornaamste oorzaken van dit onderscheid. Sleuvenwalsen zijn bedoeld om in de diepte te verdichten op een moeilijk terrein, een nabehandeling van de toplaag is dan ook meestal van toepassing. Door de enorme trilkracht moet de gebruiker steeds controleren of de te bewerken lagen dik genoeg zijn, zodat de leidingen of buizen niet beschadigd worden.
SOORTEN
Standaardsleuvenwals
De standaardsleuvenwals heeft een bedrijfsgewicht van ongeveer 1.500 kg en een werkbreedte van 60 à 90 cm. De trilkracht varieert tussen 36 en 90 kN. Die machines zijn meestal van op afstand te bedienen via een kabel, radio- of infraroodsturing. Of u het best kiest voor een infrarood of een radiogestuurde afstandsbediening, kunt u het best beslissen nadat u beide getest heeft. Standaardsleuvenwalsen zijn schrankgestuurd of (veel frequenter voorkomend) knikgestuurd. Een grote pendelhoek zorgt voor een beter bodemcontact, en hoe groter de stuurhoek, hoe wendbaarder de machine is.
Voorwaarden bij het werken met afstandsbediening:

- Radiobediening heeft geen hinder van kleine hindernissen die soms het stuursignaal zouden kruisen.
- Bij beide systemen stopt de verdichter automatisch als deze te dicht (minder dan 1,5 m) bij de zender komt. Als de bediener in de sleuf zou vallen, mag de machine de bediener niet overrijden.
- Betrouwbaarheid
- De afstandsbediening wordt bij het infraroodsysteem opgeladen door zonnecellen.
- Bij de radiogestuurde versie laadt de batterij 's nachts bij wanneer de afstandsbediening in de machine is weggeborgen (zonder extra aansluiting).
- Met verschillende radio- of infraroodfrequenties op de zender en ontvanger, kunnen meerdere machines gelijktijdig op één bouwplaats bediend worden.
Voordelen:
- Maximale betrouwbaarheid en veiligheid;
- Veelzijdigheid;
- Uitstekende prestaties en hoog rendement;
- Maximaal gebruiksgemak met behoud van de hoogste veiligheidsnormen;
- Lage operationele kosten.
Opbouw:
Een sleuvenwals bestaat uit drie hoofdcomponenten, namelijk een chassis, een cockpit (bedieningsdisplay) en een robuuste carrosserie. Het aandrijfgedeelte bestaat uit een dieselmotor voor de aandrijving van de hydraulische pomp. Deze pomp voedt een hydraulische motor voor het rijden en voorziet tevens het trilsysteem van energie. Dat systeem is bij geschrankte machines centraal in het chassis ingebouwd. Een enkele trilas geeft de trillingen dan via het chassis over naar de bandages (aandrukrollen met noppen). Bij de nieuwere, geknikte machines zit er in elke bandage een trilsysteem met twee assen. Deze kunnen dan voor de grote en kleine amplitude (spronghoogte) zorgen. De opgewekte trilling komt zo direct in de bodem terecht. Schrapers op elke bandage moeten ervoor zorgen dat de plaats tussen de noppen goed zuiver blijft, opdat de wals optimaal zou kunnen verdichten en dat het maximale klimvermogen gegarandeerd blijft. Vooral in extreem nat en lemig terrein blijkt dit noodzakelijk. De remmen worden hydrostatisch bediend en de handrem hydromechanisch. Tot slot bestaat het controlepaneel uit meerdere displays waar er een aantal zaken kunnen 'bewaakt' worden, zoals onder meer:
- de motortemperatuur;
- de dieselmotor;
- infraroodcontrole;
- de hydraulische kleppen (drukken).
Grote sleuvenwalsen
Voor zeer grote werven met dezelfde toepassingen wordt soms gebruikgemaakt van kleine kofferwalsen met een schaapvoetrol. Deze zijn voorzien van een trillende bandage vooraan en profielbanden achteraan. De banden verzekeren meer grip in zeer moeilijk of drassig terrein. Een duwblad wordt meestal voor de voorrol voorzien. De bedieningspost bevindt zich bovenop de machine, soms met cabine. Het hogere rendement van deze machines is evenredig met de hogere investeringskosten. Deze machines maken in België slechts een zeer klein deel uit van de sleuvenwalsenmarkt. Typische eigenschappen zijn:
- Twin lock tractiecontrole voor en achteraan;
- laag zwaartepunt;
- gesloten cabine met alle comfort, maar niet populair (zeker in België) wegens hoge meerkosten.
AANDACHTSPUNTEN BIJ GEBRUIK

MODERNE TECHNOLOGIEEN
Een moderne machine zal normaal gezien uitgerust zijn met een ECO-mode, die het motortoerental automatisch aanpast aan de werkomstandigheden. Dit verlaagt de verbruikskosten aanzienlijk. Ingebouwde telematicasystemen kunnen bepalen waar de machine zich bevindt, of de machine werkt, en of er onderhoud dient te worden uitgevoerd. Dergelijke systemen kunnen dus een grote hulp zijn voor de dispatching en onderhoudsdienst van een onderneming. Last but not least biedt een telematicasysteem de mogelijkheid om een perimeter rond de machine in te stellen. Indien de machine deze zone verlaat, wordt de klant automatisch gealarmeerd. Een prima beveiliging tegen diefstal, en dus goed voor de verzekeringsbijdrage. Omdat een sleuvenwals een verhoogd risico heeft op omvallen, zijn de meeste machines voorzien met een sensor die de motor in dit geval doet stilvallen om bijkomende schade te voorkomen. Een recente nieuwigheid is nu dat de klant de mogelijkheid heeft om de wals enkel terug te laten starten nadat deze door een technicus nagekeken is. De machine blijft dus elektronisch geblokkeerd tot de verhuurfirma of de technische dienst van het bedrijf zeker weet dat alles in orde is. Variabele drumbreedtes zijn een extra troef voor de aannemer of verhuurfirma. In enkele minuten past men de breedte van de bandage aan de werfomstandigheden aan. Een grotere inzetbaarheid wordt dus gegarandeerd.
KOPEN OF HUREN?
Sleuvenwalsen worden vaak gehuurd omwille van de hogere aanschafprijs en de specifieke toepassingen. Kleine sleuvenwalsen zijn trouwens gemakkelijk te vervoeren en behoeven geen aanpassingen om in bedrijf gesteld te worden. Voor kleinere werven wordt daarom vaak beslist om een dergelijke machine te huren. Dikwijls wordt tot aankoop overgegaan indien een bedrijf voldoende werkzaamheden in het vooruitzicht heeft, waarbij de huurkosten zouden kunnen gerecupereerd worden.