KeukenaccessoiresPremium

KERAMISCHE MESSEN VERVOLLEDIGEN UW AANBOD

Moeiteloos plakjes snijden met chirurgische precisie

Keramische messen zijn de ideale aanvulling op de klassieke stalen messen. Ze vervangen staal niet, maar bieden andere voordelen. Deze slijtvaste messen zijn lichtgewichten, zeer hygiënisch en bijzonder duurzaam. Ze zijn bijzonder scherp en ideaal voor het snijden van fruit, groenten, vis zonder graten en vlees zonder botten. Geuren of smaken worden niet opgenomen, terwijl ze ook nog eens corrosiebestendig zijn.

HIGHTECHPRODUCTIE

Bijna zo sterk als diamant

Geavanceerd hightechkeramiek bestaat uit zirkoniumoxidepoeder met deeltjes van ongeveer0,001 mm. Hiermee worden mallen gevuld. Onder extreme druk van 1 ton per cm² wordt het poeder een vaste stof. Daarna volgt het sinterproces: het materiaal wordt gebakken op ca. 1.400 °C. Dit duurt afhankelijk van merk tot merk 5-48 uur; hoe langer in de oven, hoe beter de uiteindelijke kwaliteit. De korreltjes vormen daarna een hard en onbuigzaam geheel. Het lemmet wordt vervolgens met een diamantwiel vlijmscherp geslepen. Na het aanbrengen van het heft meestal ABS (acrylonitril butadieen styreen), TPR (thermoplastische rubber) of elastomeer is het mes klaar. Keramiek is extreem hard, slijtvast en chemisch inert. De hardheid van diamant is 10 op de mohsschaal; zirkoniumoxide scoort ca. 8,2 en staal gemiddeld 5-6.

Onderscheidende kenmerken

 

Niet alle keramische messen zijn dezelfde. Bij het ene merk heeft het microfijne poeder een grotere dichtheid dan bij het andere, sommige zijn buigzamer en minder breekbaar, en de snede is meer of minder scherp. Een keramisch mes is bijna zo scherp als een scheermesje; het 'glijdt' moeiteloos door voedsel.

Wit keramisch materiaal is al veel slijtvaster dan staal, en zwart keramiek is nóg duurzamer. Daarbij komt dat zwarte messen er zeer aantrekkelijk uitzien. Zirkoniumoxide met daaraan toegevoegd zwarte carbon krijgt een bijkomende behandeling in een hete isostatische pers waardoor de moleculen nog dichter op elkaar zitten. Bij een wit keramisch mes gebeurt dit kostbare proces niet. Er zijn dus grote verschillen qua grondstoffen en productieproces, waardoor uiteenlopende kwaliteiten (en prijzen) ontstaan.

UNIEKE VOORDELEN

Blijvend scherp

 

Een belangrijke kwaliteit is dat keramische messen ultrascherp zijn door hun hoogwaardige samenstelling en typische eigenschappen. En doordat het lemmet niet indrukbaar is, behoudt een keramisch exemplaar ook langer zijn scherpte, 10-15 keer langer dan een ander professioneel stalen mes. Bijgevolg moet een keramisch mes minder vaak geslepen worden. Een keramisch lemmet heeft een extreem dicht en glad oppervlak waardoor er een zeer lage wrijvingsweerstand is. In combinatie met de extreme scherpte leidt dit tot een mooie snede, ideaal voor ragfijne plakjes, zelfs bij delicate producten.

Lichtgewicht

Het mesgevoel ligt bij een keramisch mes anders. Door het geringe gewicht van het materiaal ligt het goed in de hand. Het weegt gewoonlijk slechts de helft van een metalen mes en zorgt daarmee voor een optimaal gebruiksgemak; zelfs bij de moeilijkste of meest repetitieve bewerkingen wordt de pols niet belast.

Corrosiebestendig

Keramische messen bevatten geen metaalionen. Ze zijn corrosiebestendig en nemen geen geuren en smaken op. Bovendien zijn ze resistent tegen zuren en olie, waardoor ze nooit bruine vlekken op het voedsel achterlaten.

OMZICHTIG BEHANDELEN

Stalen messen blijven aangewezen voor kaas, om vlees te ontbenen, bevroren producten te snijden ... Keramische messen daarentegen dienen voor fruit, groenten en vlees. Probeer geen harde dingen als botten, graten, bevroren voedsel ... te snijden, of producten met een harde korst zoals kaas of een harde schil zoals pompoenen. Draaibewegingen zijn eveneens niet aangewezen. Dit kan beschadiging van het mes veroorzaken. In vergelijking met staal is keramiek bros en breukgevoelig. Keramische messen zijn niet schokbestendig. Bij ieder mes staal of keramisch kan de punt breken als het op een hard oppervlak valt.

Naslijpen

Keramische messen blijven bij dagelijks gebruik jarenlang vlijmscherp. Soms ontstaan er minieme oneffenheden in de snede; die beïnvloeden de scherpte echter niet. Naslijpen kan, maar alleen met een materiaal dat harder is. In de praktijk is dat meestal een industriële diamantslijper. Deze service wordt geleverd door de merken zelf. De slijpkosten lopen gauw op tot meer dan10 euro.

TIPS VOOR OPTIMAAL GEBRUIK

  • Omdat keramisch materiaal minder buigzaam is dan metaal, wordt aanbevolen om een houten of kunststof snijplank te gebruiken. Vermijd snijden op glas, steen, marmer ...
  • Oefen het best geen kracht uit op de zijkant van de messen; rechte plakjes zijn aangewezen.
  • Keramische messen zijn niet geschikt om te hakken, te klieven, te wrikken enz.
  • Plet voedsel nooit met het vlakke lemmet.

EENVOUDIG ONDERHOUD

Keramische kwaliteitsmessen absorberen geen voedingselementen, waardoor u ze snel en eenvoudig reinigt met water, een mild afwasmiddel en een sponsje of doekje. Hoewel sommige merken vaatwasbestendig zijn, wordt toch afgeraden om ze in de vaatwasser te stoppen. Door de beweging kunnen vaatwerk of messen beschadigd raken. Grijpt u per ongeluk in zo'n mes bij het leegmaken van de machine, dan kunt u zich kwetsen.

VEILIG OPBERGEN

Berg de messen zorgvuldig op om beschadiging van het lemmet te voorkomen, bijvoorbeeld in een messenblok of -lade, in de originele verpakking of in de beschermhoes. 

KLEINER AANBOD

Hoewel bepaalde merken een uiterst volledig gamma hebben, is het aanbod doorgaans minder uitgebreid dan bij traditionele messen in roestvrij staal. Het gaat meestal om kleinere exemplaren (max. ca. 20 cm), want keramiek is breekbaar en de grotere zouden gemakkelijk breken. Het materiaal wordt wel steeds populairder; er zijn zelfs keramische zakmessen.

PRIJS/KWALITEIT

Wat de prijs betreft situeren keramische messen zich globaal in de middenmoot. De marktprijs is vastgesteld en beweegt naar alle waarschijnlijkheid niet veel meer. Afhankelijk van merk en kwaliteit situeert een keramisch mes zich ongeveer op hetzelfde prijsniveau als een rvs-mes, met een consumentenprijs van € 30 tot 500.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Gerelateerde artikels

Japanse messen

Japanse messen zijn vandaag de dag niet meer weg te denken uit de keuken. zowel de professional als de hobbykok maakt gretig gebruik van dit product. en terecht, want kwalitatieve japanse messen combineren traditioneel vakmanschap met de nieuwste technieken. ze bieden bovendien een aantal eigenschappen waaraan de europese tegenhangers niet kunnen tippen, denk maar aan hun ongelooflijke hardheid of nog aan de bijzondere snijtechnieken die ze bieden.

Keukenmessen werken als cadeau

In het enorme aanbod aan keukenmessen is het voor de koper vaak heel moeilijk het juiste mes te vinden. een fanatieke hobbykok zal bereid zijn een mooi bedrag neer te tellen voor goeie kwaliteit en een mooi design, maar het overgrote deel van de consumenten gaat nog steeds op zoek naar degelijke prijs/kwaliteit. dat geldt ook in de zoektocht naar een set om een dierbaar iemand cadeau te doen. een volledige messenset of een mes met extra's werkt altijd, en al zeker wanneer daar een fikse promotie aan vasthangt.

"mensen in dezelfde branche zie ik niet als concurrentie"

Het maldegemse familiebedrijf avr van rafelghem heeft al meer dan 50 jaar ervaring in kookgerei. in de ruime toonzaal vind je niet enkel kookpotten, maar ook een groot gamma aan ...

Couteaux & co: meer dan een slijperij

Wie meer dan sporadisch een degelijk koksmes gebruikt, heeft waarschijnlijk al gehoord van couteaux & co. sinds 1928 bestaat deze legendarische slijperij, waar vele nationale en internationale sterrenchefs hun messen ...

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine