Tips & tricksPremium

Zo onderhoud je je snoeigereedschap

Onderhoud van je SNOEIGEREEDSCHAP

Een goeie snoeibeurt kan het groen in je tuin een echte boost geven. Een belangrijke vereiste om die opdracht te doen slagen, is dan wel dat je snoeigereedschap in topvorm is! Ongeacht of het om een grondige schoonmaakbeurt gaat of om slijpen en smeren, je kan dit gerust zelf aanpakken. In dit artikel geven we je enkele handige tips mee. 

HANDGEREEDSCHAP

Eerst behandelen we het kleinere gereedschap dat manueel bediend wordt, zoals een snoeischaar, takkenschaar, heggenschaar of takkenzaag ... Tijdens het snoeien lopen er sappen van de planten langs de messen. Reinig je die niet goed na gebruik, raakt de messnede wat ruwer of blijven er vuildeeltjes plakken. Ook langs de tandwielen hoopt sap en vuiligheid er zich na een tijdje op. Denk er tevens aan dat je ziektes van de ene plant op de andere plant kan overbrengen als je je snoeigereedschap niet geregeld schoonmaakt en ontsmet.

Snoeien: waarom en wanneer?
14 artikels
Alles over snoeienOntdek ons digitaal magazine over snoeien
Lees magazinechevron_right

Schoonmaken

Elk onderdeeltje van je gereedschap moet proper gemaakt worden. Het kan dus geen kwaad om alles af en toe eens volledig te demonteren. Hieronder tonen we hoe je te werk gaat met een snoeischaar.

Haal er een ringsleutel bij en draai de schroefbout los, dan kan je alles uit elkaar halen. Alle vuiligheid verwijder je met een doek. Bij sterke vervuiling kan je warm water en wat afwasmiddel gebruiken. Je kan er eventueel ook wat olie op sprayen, dat weekt het vuil al wat los. Vervolgens poets je alles zo goed mogelijk schoon. Zorg er telkens voor dat alle onderdelen goed droog zijn voor je de schaar weer samenstelt. 

Wil je je gereedschap ook ontsmetten? Behandel vooral de messen met een alcohol tussen de 70% en 100%. Zorg ook hier weer dat alles goed droog is. 

Slijpen

wettool SNOEIGEREEDSCHAP

Scherpe messen geven de beste snoeisnedes en voorkomen verdere problemen voor de plant. Neem er daarom geregeld een wetsteen bij. Op de wetsteen verwijder je eerst alle opgehoopte sapresten van het ondermes door vlak op de steen af te wetten. Voeg wat olie toe (ook lijnzaadolie is hiervoor geschikt) en maak draaiende bewegingen met het lemmet, terwijl je een lichte druk uitoefent.

Daarna pak je de messnede aan. Idealiter doe je dit in een hoek van 23°. Als je gewoon de snede naar beneden duwt, bekom je de hoek zoals hij het laatst is geslepen en kan je weinig verkeerd doen. Ga gewoon een paar keer langs de steen en wet af.

wetten van SNOEIGEREEDSCHAP

Het bovenmes kan je niet echt wetten, enkel de bramen opnieuw in één rechte lijn zetten. Je zou daarvoor een aanzetstaal kunnen gebruiken, maar met een vijl gaat dat ook prima.

Terug monteren

Spray alles nogmaals goed in met olie. Daarna kan je opnieuw gaan monteren. Let op: bij het aanspannen van de bout mag je niet te hard en ook niet te zacht gaan aanspannen. Er mag geen zichtbare speling tussen de messen zitten, maar ze moeten nog altijd vlot open en dicht kunnen gaan. Ook andere tools hebben er zeker baat bij als de scharnierpunten goed geolied zijn.

Smeren van SNOEIGEREEDSCHAP

Elektrisch gereedschap

We bespreken hieronder de twee meest courante elektrische snoeigereedschappen die men in het tuinhuis herbergt: de elektrische heggenschaar en een kettingzaag. Denk op voorhand aan je veiligheid en leg alvast een veiligheidsbril en handschoenen klaar. Zorg ervoor dat elektrisch gereedschap niet aangesloten is of dat de accu losgeklikt werd.

Elektrische heggenschaar

De messen van een elektrische heggenschaar (of een op accu) krijgen het hard te verduren. Door stof, stukjes hout en de sappen van de haag raken de messen immers vervuild. Door harde takken komen er dan weer bramen op de snedes.
Het is niet moeilijk om de messen los te maken.

Waar je gewoon op moet letten, is dat je de schroeven in de juiste volgorde terug monteert. Schroef ze dus los en leg ze in volgorde op je werkbank zodat je ze nog uit elkaar weet te houden. Je verwijdert dus eerst de schroeven aan de messen en dan de schroeven aan de basis van de motor. Wat er verder nog aan schroeven zit, draai je los. Dan kan je uiteindelijk de messen demonteren voor onderhoud.

Makkelijk werken SNOEIGEREEDSCHAP

Schoonmaken

Je werkt het makkelijkst als je de lemmeten kan vastklemmen op een bankschroef langs een metalen profiel. Het grootste vuil veeg je weg met een stalen borstel. Plakkerige sapresten en eventuele ziektekiemen haal je weg met alcohol 70 - 100%, of je gebruikt een onderhoudsolie met harsoplossende eigenschappen.

Staalborstel voor SNOEIGEREEDSCHAP

Slijpen

De tanden kan je opnieuw scherp zetten met een lamellenschijf op je haakse slijper. Dit is het ideale gereedschap om de klus te klaren, omdat je zo minder agressief slijpt. Je moet namelijk telkens de juiste hoek respecteren zodat het messen goed blijven snijden. Werk dus zeker met een vaste hand. Eens alle tanden zijn geslepen, mag alles opnieuw in de juiste volgorde worden vastgeschroefd.

Slijpen van SNOEIGEREEDSCHAP

Als laatste stap schroef je nog de beveiliging van je mespunt vast, en dan zijn de messen opnieuw gebruiksklaar. Je heggenschaar heeft ook een luchtfilter die je kan schoonmaken met perslucht. Vergeet tot slot niet om het vuil rond de filter weg te halen.

Kettingzaag

Een kettingzaag kan je altijd binnenbrengen bij de verdeler, maar je kan eenvoudig onderhoud ook zelf aanpakken. Ga je de uitdaging aan, denk dan eerst en vooral aan je veiligheid en draag een veiligheidsbril, handschoenen én zorg ervoor dat de machine niet ineens kan starten. Lees hier hoe je te werk gaat.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine