Waarom kiezen voor een tuinmultitool?
Heb je een tuin met enkele meters hoge hagen, veel bomen en een groot grasperk? Dan heb je een arsenaal aan gereedschap nodig om dat alles deftig te onderhouden. Dat gereedschap neemt veel plaats in. Wie steevast veel uiteenlopende tuintaken op de planning heeft staan, werkt dan misschien beter met een multitool. We vertellen je er hier meer over.

Waarom kiezen voor een multitool?
Wat is een tuinmultitool?
Een tuinmultitool is een veelzijdig stuk tuingereedschap dat verschillende functies combineert in één apparaat. In essentie gaat het vaak om motor aan een telescopische steel, waarop je verschillende opzetstukken kan plaatsen - volgens het principe van de oscillerende multitool, maar dan voor tuingereedschap.
In plaats van aparte toestellen te gebruiken voor bijvoorbeeld snoeien, maaien of trimmen, biedt een tuinmultitool dus de mogelijkheid om verschillende opzetstukken te gebruiken op één basisunit, meestal aangedreven door een elektrische motor (netstroom of accu) of een verbrandingsmotor. Dit maakt het een praktische keuze voor wie meerdere tuintaken wil uitvoeren zonder een hele reeks losse toestellen aan te schaffen.
Wat kan je met een multitool?
Met een tuinmultitool kan je uiteenlopende klussen uitvoeren, afhankelijk van de meegeleverde of optionele opzetstukken. De meest voorkomende functies zijn:
- Grastrimmer voor het netjes afwerken van gazonranden;
- Bosmaaier om hoog gras en ruiger onkruid te verwijderen;
- Heggenschaar voor het snoeien van hagen;
- Kettingzaag-opzetstuk (ook wel stokzaag genoemd) voor het snoeien van hogere takken.
Daarnaast zijn er nog mogelijkheden voor gazon- en tuinonderhoud: denk aan een bladblazer-opzetstuk, of een cultivator of schoffel om onkruiden te verwijderen.
Wanneer is een multitool interessant?
De voornaamste voordelen van een tuinmultitool zijn de ruimte- en kostenbesparing: je hoeft immers slechts één motorunit aan te schaffen in plaats van verschillende afzonderlijke toestellen. Dat spaart alvast wat ruimte uit in het tuinhuis.
Daarnaast is het handig in gebruik omdat je slechts één toestel moet onderhouden en opbergen. Het wisselen van opzetstukken gaat doorgaans snel en eenvoudig, wat je werk efficiënter maakt. Zo heb je met één toestel toch de flexibiliteit om je volledige tuinonderhoud aan te pakken.
Een multitool is dus vooral handig bij grootschalige projecten of locaties met uiteenlopende onderhoudsbehoeften, waar het gemak van snel wisselen tussen opzetstukken bijdraagt aan een aanzienlijke tijdsbesparing.
Wat zijn de beperkingen tegenover aparte tuintools?
Multitools moeten op veel vlakken inzetbaar zijn, maar zijn daardoor vaak minder krachtig dan gespecialiseerde toestellen. Een aparte kettingzaag of bosmaaier zal bijvoorbeeld meestal sterker en duurzamer zijn dan het opzetstuk van een multitool.
Een multitool kan qua gewicht en balans minder comfortabel aanvoelen, zeker bij lange werktijden of bij gebruik van langere opzetstukken zoals een stokzaag. Dat kan leiden tot sneller vermoeid raken of minder precisie bij het werk.
Nog een pijnpunt: als de motor van je multitool defect raakt, valt meteen je volledige set aan gereedschap weg. Bij afzonderlijke toestellen blijft de rest gewoon bruikbaar als er eentje stuk gaat.
Kortom, voor wie occasioneel en veelzijdig tuinwerk wil doen, is een multitool ideaal. Maar voor intensief, langdurig of professioneel gebruik bieden aparte gespecialiseerde toestellen vaak betere prestaties en betrouwbaarheid.

Waarop moet je letten bij de keuze van een tuinmultitool?
Multitools kunnen worden ingedeeld op basis van hun aandrijving en hun functies. Bij het kiezen van een multitool is het essentieel om een goede balans te vinden tussen vermogen, prestaties en gebruiksgemak.
De aandrijving
Netstroom
Elektrische multitools kunnen onderverdeeld worden in modellen met snoer en draadloze (met accu). Gesnoerde multitools worden aangesloten op een stopcontact, waardoor je geen zorgen hebt over het opladen van batterijen. Ze zijn vaak krachtiger, maar je bewegingsvrijheid is beperkt door de lengte van het snoer.
Batterij
Draadloze multitools bieden dan weer meer mobiliteit dankzij oplaadbare batterijen. Ideaal voor grotere tuinen zonder nabijgelegen stopcontact. De werktijd is beperkt tot de accuduur, maar vaak worden twee batterijen meegeleverd zodat je kunt wisselen tijdens het opladen.
De autonomie van een accu-aangedreven multitool hangt af van de accucapaciteit (Ah), het type werk en het model. Voor lichte taken gaat de accu langer mee dan voor zwaardere. Extra accu’s of een snellader zijn handig voor langere klussen.
Tip: vermogen en capaciteit
Het vermogen van een accu wordt gemeten in volt (V) en ampère-uur (Ah), wat bepaalt hoeveel energie de accu levert en hoe lang het apparaat werkt.
- *18 V: Geschikt voor lichte tuinwerkzaamheden.
- 36 V of 40 V: Voor zwaardere taken zoals zagen of hakken.
- 54 V of 56 V: Voor de krachtigste draadloze tuinapparatuur.
Multitools hebben meestal een capaciteit van 2,0Ah tot 5,0Ah. Hogere Ah-waarden bieden een langere gebruiksduur per lading; 6,0Ah of hoger is geschikt voor zwaarder werk.
Benzine-aandrijving
Er bestaan daarnaast ook benzine-aangedreven toestellen, die heel wat kracht en mobiliteit bieden. Ze zijn dus ideaal voor grote tuinen en zwaar werk maar vereisen wat meer onderhoud en kunnen behoorlijk luidruchtig zijn. Een benzine aangedreven multitool voor tuinonderhoud produceert tussen de 85 en 110 decibel, afhankelijk van het specifieke apparaat en de omstandigheden. Het gebruik van gehoorbescherming is hier dus zeker aanbevolen.
Het vermogen van een benzine-aangedreven multitool bedraagt voor lichtere multitools 0,7 tot 1,0 kW en 1,0 tot 1,5 pk. De zwaardere modellen, door professionals gebruikt gaan naar 1,0 tot 2,0 kW en 1,5 tot 2,7 pk.
Handmatige multitools
Ten slotte zijn er ook nog de handmatige multitools. Ze combineren ook meerdere functies in één compact toestel en zijn heel handig voor kleinere, precieze taken. Zo is er de handmatige snoeischaar met daarin ook een mes, een zaagblad en tangen en draadsnijders.
Andere toestellen combineren dan weer een handhark met een cultivator voor het omwoelen en beluchten van de grond rond planten. Verder zijn er ook nog handmatige gras- en randtrimmers en zaag- en mesmultitools.

Gewicht en ergonomie
Naast vermogen zijn gewicht en ergonomie cruciale overwegingen. Bij professioneel gebruik, waarbij langdurig werken vaak vereist is, wil je een licht en ergonomisch ontwerp om vermoeidheid te verminderen. Tegelijkertijd moet de multitool robuust genoeg zijn om zware klussen aan te kunnen. Zorg ervoor dat de machine goed in balans is, vooral in combinatie met de verschillende aanbouwdelen.
Accu-aangedreven multitools wegen doorgaans tussen de 3 en 6 kg, inclusief de accu, terwijl benzine-aangedreven modellen meestal zwaarder zijn, met een gewicht tussen de 5 en 8 kg door de motor en brandstoftank.
Sommige modellen worden geleverd met harnassen of draagriemen om het gewicht beter te verdelen en het comfort te verhogen.
Het geluidsniveau
Het geluidsniveau is tenslotte eveneens een belangrijke overweging wanneer je een multitool wil aanschaffen voor je tuin. Accu-aangedreven modellen produceren aanzienlijk minder geluid dan benzine-aangedreven versies (respectievelijk max. 70 dB tegenover 85-110 dB).