PlafondPremium

Pvc of polyester?

esthétique
Een spanplafond levert een esthetisch mooi resultaat op dat niet te onderscheiden valt van een standaardplafond

Er wordt meestal voor een vals plafond geopteerd wanneer mensen last hebben van barsten, scheuren, vervormingen of fouten in het plafond. Daarnaast is het ook een een­voudige en snelle oplossing voor mensen die grote verbouwingen niet meer zien zitten of voor mensen die een andere soort verlichting of spots in hun plafond willen verwerken zonder er grote werken voor te hoeven uitvoeren. Daarbinnen kan gekozen worden voor een doek dat volledig uit polyvinyl­chloride bestaat, beter gekend als pvc, of voor een uit polyestervezels geweven doek, meestal afgewerkt met een polyurethaan­coating (PU).

Pvc-spanplafonds zijn al een hele tijd op de markt terug te vinden en zijn bijgevolg goed ingeburgerd. Het is een rekbare stof, waardoor er ook speciale vormen en 3D-structuren mee gerealiseerd kunnen worden. Polyesterdoeken worden de laatste twintig jaar populairder.

Ze zijn wat dikker en robuuster dan hun pvc-tegenhanger, net omdat ze geweven zijn, waardoor de doeken niet-rekbaar zijn en dus niet geschikt zijn voor speciale vormen of 3D-structuren.

Beide soorten voldoen aan hoge brandnormen inzake ontvlambaarheid (BS1d0) en rookontwikkeling, maar bieden geen brandweerstand. Polyester is daarenboven chloor­bestendig en Oeko-Tex-gecertificeerd.

Voor- en nadelen

Een spanplafond brengt heel wat voordelen met zich mee:

  • er moet niet meer geschilderd worden;

  • er zijn geen afbraakwerken vereist;

  • het zijn erg propere en snelle werken (meestal is er niet meer dan één dag vereist);

  • de doeken leven mee met de ruimte, waardoor er geen kans bestaat op barsten of scheuren;

  • ze zijn akoestisch dempend en isolerend;

  • verlichting en audio kunnen simpelweg verwerkt worden in het plafond;

  • en ze zijn schokbestendig, brandveilig en meestal 100% recycleerbaar. 

Pvc-spanplafonds zijn daarenboven nog eens afwasbaar, vochtwerend, chloorbestendig, volledig demonteerbaar en relatief eenvoudig te herstellen bij kleine scheuren of afwijkingen. Eigenschappen die bij een polyesterdoek in mindere mate terug te vinden zijn, tenzij ze van een PU-laag voorzien zijn. Een polyesterspanplafond is nooit volledig demonteerbaar, er moeten steeds een langse en kopse zijde in het profiel gemonteerd blijven.

Veel nadelen zijn er niet te noemen wanneer het op spanplafonds aankomt. Er mag geen wind boven een spanplafond blazen en ze zijn uiteraard niet gemaakt om met scherpe voorwerpen tegen te zitten. Polyesterdoeken zijn qua onderhoud iets lastiger dan pvc-spandoeken omdat ze uit polyestervezels bestaan die alles zullen absorberen. Ze zijn dus minder vochtwerend of afwasbaar, tenzij er een PU-laag aanwezig is.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Laurence Blondeel

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine