Dossier SPanplafonds
KIEST U VOOR EEN SPANPLAFOND IN PVC OF POLYESTER?
AFWERKINGSMOGELIJKHEDEN BIJ SPANPLAFONDS
DE OPBOUW VAN EEN SPANPLAFOND
DUURZAAMHEID EN ONDERHOUD VAN EEN SPANPLAFOND
Kiest u voor een spanplafond in pvc of in polyester?
Voor de opbouw van een vals plafond kan men opteren voor een doek dat volledig uit polyvinylchloride bestaat, beter gekend als pvc, of voor een uit polyestervezels geweven doek, meestal afgewerkt met een polyurethaancoating (PU).
Afwerkingsmogelijkheden bij spanplafonds
Pvc-spanplafonds zijn verkrijgbaar in een uitgebreid kleurenpalet, maar ook in verschillende uitvoeringen en texturen: van mat tot hoogglans, van satijn over gelakt of metallic tot daim. Polyesterspanplafonds zijn daarentegen enkel beschikbaar in een matte uitvoering. Ze blijven wel beschikbaar in een breed gamma aan kleuren. Binnen de twee hoofdcategorieën van spanplafonds zijn er echter verschillende soorten en stijlen terug te vinden. Standaard gezien, worden die onderverdeeld in traditionele, doorschijnende geperforeerde, Bio-Pruf en bedrukte spanplafonds.
De opbouw van een spanplafond
Net zoals het soort spanplafond is ook de opbouw van een spanplafond in twee te verdelen, volgens het gekozen soort spanplafond. Afhankelijk van de grootte van het plafond kan de werkhoeveelheid variëren, maar de opbouw zelf verloopt steeds vrij gelijkaardig.
Duurzaamheid en onderhoud van een spanplafond
Bij correct onderhoud en zonder misbruik van het spandoek kan zo'n spanplafond levenslang meegaan. Vooral pvc-spanplafonds zijn bijzonder onderhoudsvriendelijk. Daarnaast beschikken alle spanplafonds over een gezondheidslabel, dat erop wijst dat er geen giftige gassen vrijkomen uit spanplafonds na of tijdens de plaatsing.