WAAROM EEN SPANPLAFOND KIEZEN
Spanplafonds kunnen snel geplaatst worden, zijn stofarm en er is een zeer gevarieerd aanbod. In dit artikel gaan we wat dieper in op de voordelen die dit type plafondafwerking te bieden heeft.
SPANPLAFOND OF GESPANNEN PLAFONDAFWERKING?
Spanplafonds bestaan uit een folie uit kunststof die net onder het weg te steken plafond wordt gespannen, waarbij bevestigingsprofielen aan de muren de folie opspannen en op haar plaats houden.
Het belangrijkste onderscheid binnen het aanbod is dat tussen 'warme' en 'koude' spanplafonds, zijnde respectievelijk de klassieke pvc-spanplafonds en de recentere polyestersystemen. Hoewel met 'spanplafonds' doorgaans pvc- én polyestersystemen bedoeld worden, is er een discussie over de juistheid van die terminologie.
Volgens een Europese norm moet een spanplafond volledig toegankelijk en hermonteerbaar zijn. Aangezien er bij polyestersystemen altijd twee zijden gemonteerd moeten blijven, zijn de toegankelijkheid en de hermonteerbaarheid daar beperkt. Verschillende fabrikanten van pvc-systemen pleiten dan ook voor een bescherming van de term 'spanplafond' en noemen de polyestersystemen een 'gespannen plafondafwerking'.
Voor alle duidelijkheid: in dit artikel bedoelen we met 'spanplafond' beide systemen.
WELKE VOORDELEN BIEDT EEN SPANPLAFOND?
SNELLE PLAATSING
De keuze voor een spanplafond is vaak geïnspireerd door praktische overwegingen. Een standaardinstallatie neemt namelijk maar één dag in beslag per ruimte. In die tijd wordt er bovendien een volledig afgewerkt plafond gerealiseerd, inclusief ingewerkte lichtarmaturen en andere doorboringen.
Dat betekent een enorme tijdsbesparing ten opzichte van een klassiek plafond, waarbij men bijvoorbeeld moet wachten tot het pleister gedroogd is alvorens te schilderen.
SLECHTS EEN AANNEMER
Bij spanplafonds wordt het volledige plafond door een enkele aannemer gerealiseerd. Dat biedt het grote voordeel dat je niet op zoek moet gaan naar verschillende stielmannen – en er bijgevolg dus geen werken op elkaar afgestemd hoeven te worden.
STOFARM
Een bijkomend voordeel is dat er tijdens de plaatsing van een spanplafond maar weinig vuil of stof vrijkomt. Doordat je de ruimte bijgevolg ook niet volledig leeg hoeft te halen of alles hoeft af te dekken, helpen spanplafonds je dus ook zo heel wat tijd uitsparen.
FLEXIBEL
In wezen biedt een spanplafond een moderne toepassing van een verlaagd plafond – inclusief de daarbij horende flexibiliteit – met het uitzicht van een traditioneel plafond. Spanplafonds kunnen in heel wat situaties toegepast worden en kunnen, afhankelijk van het systeem, al vanaf 6 mm van het bestaande plafond gemonteerd worden.
Bovendien laten ze latere aanpassingen toe: om nieuwe spots te plaatsen, bijvoorbeeld, kan men in de meeste gevallen gewoon doorboringen toevoegen. Wil men bestaande doorboringen verwijderen en opnieuw 'opvullen', dan moet er echter wel een nieuw plafond gerealiseerd worden.
GEVARIEERD AANBOD
Ook op esthetisch vlak zijn spanplafonds veelzijdig. Ze zijn verkrijgbaar in een breed gamma van kleuren en afwerkingen, en kunnen zelfs met een print of foto bedrukt worden. Met pvc-spanplafonds kunnen er daarenboven 3D-structuren gerealiseerd worden.
ONDERHOUDSVRIENDELIJK
Bij correct onderhoud en zonder misbruik van het spandoek kan zo'n spanplafond levenslang meegaan. Vooral pvc-spanplafonds zijn bijzonder onderhoudsvriendelijk. Polyesterspanplafonds zijn dat iets minder, zeker wanneer ze niet voorzien zijn van een PU-laag. Pvc wordt het best om de drie à vier jaar even afgewassen met een zachte, vochtige doek en wat detergent.
Aangezien polyestervezels sterk absorberen, is het niet aangeraden om een polyesterspandoek met een vochtige doek te behandelen. Indien er toch een vlek op het spandoek te vinden is of er nood is aan wat onderhoud, wordt het best de fabrikant gecontacteerd. Indien het om een polyesterspanplafond gaat dat met een PU-laag afgewerkt werd, is het wel perfect afwasbaar.
WAARVOOR MOET IK OPLETTEN MET EEN SPANPLAFOND?
TEMPERATUURSCHOMMELINGEN
In principe zou de temperatuur van een ruimte weinig tot geen invloed mogen hebben op een spanplafond. Temperatuurschommelingen in de winter of zomer spelen dus een kleine rol. Een spanplafond zal niet plots beginnen doorhangen onder invloed van de temperatuur in woningen, thuis lopen de temperaturen binnen immers nooit extreem hoog op.
VOCHT
Pvc-spanplafonds zijn zeer geschikt voor vochtige ruimtes, zoals in de badkamer en de keuken. Ook al zit er een lek in het plafond en staat er water op het spanplafond, je kan het plafond openen, het water verwijderen, het doek even afwassen en weer opspannen, en dat zonder zichtbare schade of invloed op het pvc-spandoek.
Bij polyesterplafonds is dat een ander verhaal. De vochtgevoeligheid ligt hoger doordat de polyestervezels vocht sterk absorberen. Indien er zich een lek in het plafond voordoet en er water op het spanplafond zou komen te staan, zal er een bruine vlek zichtbaar worden, is de schade onherstelbaar en zal een nieuw doek opgehangen moeten worden. Dat kan je echter voorkomen door de polyester te laten behandelen met een PU-laag.
HOEVEEL KOST EEN SPANPLAFOND?
De prijs van een spanplafond hangt onder meer af van het soort materiaal, de afwerking, het aantal doorboringen, de moeilijkheidsgraad van de montage en de gekozen profielen. De belangrijkste kost, verbonden aan een spanplafond, is niet de folie of het doek, maar de (totale lengte aan) profielen.
Een rekenvoorbeeld: een lange gang van 2 x 30 m heeft dezelfde oppervlakte als een ruimte van 6 x 10 m, maar heeft een omtrek die dubbel zo groot is. In plaats van 32 m aan profielen is er voor de gang 64 m aan profielen nodig.
Over het algemeen is een spanplafond goedkoper dan een volledig met gipsplaten afgewerkt plafond. Het is wel duurder dan een klassiek tegelplafond. Daarnaast is een pvc-spanplafond over het algemeen ook 20% duurder dan de polyestervariant.