SchilderenPremium

Edelhert Natuurlijk wint Decoratie Awards met project in Ibiza

Can Bibi: een oase van rust in een tropisch paradijs

Edelhert Natuurlijk uit Linden ging helemaal naar Ibiza voor de renovatie van een vakantiewoning. Er werd gekozen voor een volledig recycleerbaar afwerkingssysteem op basis van kalk. De muren werden met stuckalk bezet en afgewerkt met olijfzeep. De plafonds kregen een silicaatafwerking. Als afwerking voor de oude haard en bibliotheekkast werd voor Marokkaanse tadelakt en olijfzeep gekozen. De MDF-afkastingen en keukenblok, inclusief wasbak en spoelbak werden bezet met een mineraal, waterwerend stuc op kalkbasis. Christophe Dahlem, bestuurder van Edelhert Natuurlijk, geeft hieronder graag toelichting over zijn winnende project.

Heeft u ook een mooi project gerealiseerd? Schrijf u hier in voor de Decoratie Awards!

FRONT

Het project

De voorbereidingen

“Ik werk vaak samen met twee architectenbureaus: Studio Haver en Erica Jacobs. Via Studio Haver ben ik in contact gekomen met klanten die een zomerhuis hebben in Ibiza. We hebben enkele keren oppervlakkig contact gehad, waarna de architect hen uitnodigde naar Restaurant Fragma om mijn werk te tonen. Van daaruit zijn de echte gesprekken gevloeid. Na het zien van enkele stalen vonden ze het wel erg mooi wat ik deed, maar wat hen uiteindelijk over de streep heeft getrokken om voor kalk te kiezen, waren het gezondheids- en duurzaamheidsaspect: je moet namelijk jarenlang niet herschilderen en de muren bij beschadiging slechts met olijfzeep behandelen. Dit was voor hen zeker interessant omdat zij hun huis ook aan toeristen verhuren, waardoor een beschadiging door een reiskoffer natuurlijk snel gemaakt is.”

“Toen alles besproken was, ben ik samen met de architect eerst drie dagen naar Ibiza gegaan om alles op te meten. Na de goedkeuring van de offerte, stelde ik een lijvig draaiboek op waarin ik allerlei logistieke en praktische regelingen opsomde. Wat wilde ik bijvoorbeeld uit België meenemen? Ik stond ervan te kijken hoe tijdrovend deze voorbereidingen waren, terwijl het achteraf gezien perfect mogelijk zou zijn geweest om alle materialen en verf op Ibiza zelf aan te kopen."

Christophe Dahlem
Christophe Dahlem in Bar Florida, een project in Leuven waaraan hij uitvoerig heeft meegewerkt

Can Bibi

“Voor Can Bibi ben ik te werk gegaan zoals ik aan elk project begin, los van het grote verschil in afstand die ik hiervoor heb moeten afleggen. Een tijdlang verbleef ik in een hotel tot de eerste slaapkamer afgewerkt was. Daarna kampeerde ik gedurende het volledige project in die slaapkamer. Mijn verblijf in Ibiza duurde van midden september 2018 tot midden december 2018.”

CanBibikamer

“De afwerking aan de muren bestaat uit een laag witte kalkpleister waarboven er een lichtgrijze kalkpleister werd aangebracht. De eerste witte kalklaag werd heel ruw aangezet, waardoor de lichtgrijze laag er onregelmatig doorschemert. Wanneer die wordt weggeschuurd, krijg je dat typische kalkstuc-effect, maar dan met een kleurnuance. Na het uitdrogen heb ik allesmet 2 lagen olijfzeep afgewerkt. Dat biedt zowel een onzichtbare, waterafstotende als ademende bescherming. Op deze manier kan ik een herstelling of vlek in de muur eenvoudig wegwerken door ze licht op te schuren en daarna opnieuw lokaal in te zepen. Het resultaat is een duurzame muur die ontelbare keren opnieuw hersteld kan worden door enkel maar dit eenvoudige proces te volgen.”

keukentablet

“Voor de meeste muren werd kalkstuc gebruikt. Kalkstuc kan echter enkel maar op een zuigende ondergrond worden aangebracht. De muren bewerk ik dan eerst door een caseïne-grondering (‘melkeiwit’) aan te brengen als grond- en fixeerlaag om zo de inzuiging van de verschillende ondergronden overal gelijk te maken.
Sommige valse wanden, keuken- en deurpanelen, daarentegen, hebben een niet-zuigende ondergrond. Op deze zones werkte ik met een ander product op basis van kalk, witte cement en natuurlijke polymeren. Dat is heel fijn werk, maar je moet het voortdurend onder controle houden omdat dit product erg snel droogt. De afwerking gebeurt ook met de olijfzeep. De klant heeft hieraan echter meer onderhoudswerk. Het keukentablet, bijvoorbeeld, moet op regelmatige basis opnieuw worden ingezeept om dezelfde kwaliteit te blijven behouden.”

Keuken

De MDF-elementen maakten mij het meest onzeker omdat ik de deuren van de dressings en het keukenblok heb moeten bijzagen. De schrijnwerker had namelijk geen rekening gehouden met het feit dat het volume van de verf waarmee ik werk dikker is en het materiaal wat doet uitdijen. Een mogelijk gevolg zou kunnen zijn dat de kasten niet meer dicht kunnen. Dat moesten we dus vermijden. Ik had uiteindelijk het meeste schrik voor kromtrekkingen van de grote kastdeuren, want je zet een zekere spanning op de ene kant van de deur. Dit kon ik wegwerken door aan de andere kant een ecologische primer aan te brengen en dan te schilderen met natuurverf. Die laagdikte bewees voldoende te zijn om kromtrekken te voorkomen.”

"De authentieke deuren werden eerst gezandstraald alvorens ze in te zepen met drie lagen marseillezeep. Hierdoor werden ze vuilafstotend."

wasbak tadelakt

"De handwasbak aan het toilet is naar een ontwerp van Studio Haver door mezelf ter plaatse in een mal gegoten en tenslotte afgewerkt met tadelakt."

salon

Een onvoorspelbare bezigheid

“Ik kan een klant nooit met zekerheid meedelen wanneer een project afgerond zal zijn, omdat elk natuurlijk product een droogtijd heeft die erg afhankelijk is van de externe factoren zoals het klimaat. Ibiza, bijvoorbeeld, heeft een veranderlijk klimaat. Vandaar dat de kleurnuances op bepaalde muren in Can Bibi van elkaar verschillen. Dit komt doordat de ene muur bijvoorbeeld al na vier uur gedroogd was, terwijl het droogproces bij de andere muur meer dan acht uur in beslag heeft genomen. Als schilder heb ik dat niet in de hand. In Ibiza gingen sommige muren zelfs iets te snel drogen. Als dat gebeurt dan kan de kalk barsten. Om dit te voorkomen kan de kalk wat bevochtigd worden met behulp van een waterverstuiver. Ook kan er een waterkoker in de ruimte worden geplaatst waarin een grote hoeveelheid water wordt verdampt. Er zijn dus wel wat mogelijkheden om barstjes te voorkomen.”

“De nissen van de bibliotheekkast en de schouw werden afgewerkt met echte Marokkaanse tadelakt, een proces waarvan de afwerking meer dan een week in beslag heeft genomen. Tadelakt is een Marokkaans product, meer bepaald een meerlagig kalksysteem op basis van gebluste kalk, mineralen en marmerpoeder die erg secuur behandeld dient te worden gedurende het bewerkingsproces. Deze kalk is minder water- en dampdoorlatend dan de kalkstuc op de andere muren, maar heeft nog steeds een open structuur. Bij de laatste laag wordt de nog steeds natte kalk gepolierd met een kleine, zeer harde agaatsteen. Samen met de olijfzeep zorgt deze bewerking ervoor dat de kalkpleister zijn unieke, 'blinkende' uitzicht krijgt. Tijdens het droogproces ontstaan lichte haarscheurtjes die zichtbaar blijven, waardoor je het effect van een archaïsche muur bekomt. Bij tadelakt is het droogproces even onvoorspelbaar als bij de andere technieken, maar dit vind ik net erg leuk aan mijn ambacht."

Huiswaarts keren... 

“De allergrootste uitdaging was om uiteindelijk terug huiswaarts te keren. Het is zalig wonen op Ibiza tussen het blauw en het groen. Elke dag hoopte ik dat er misschien nog een project in de buurt was. Begrijp me niet verkeerd, het was zeer moeilijk om mijn gezin achter te laten in België, maar op de een of andere manier waren we nog hechter met elkaar verbonden dan wanneer ik gewoon thuis vertoef. We communiceerden steevast elke dag. Ik was ook niet altijd alleen in Ibiza. Twee zelfstandige schilders waarmee ik vaak samenwerk, zijn een handje komen toesteken. Zeker naar het einde toe was hun hulp meer dan welkom."

"Aan het einde van mijn opdracht in Ibiza, viel de werkdruk mij zwaar. Ik had mijzelf een deadline opgelegd opdat het project zeker op tijd afgewerkt zou zijn. Daarbij moesten we een boot halen die ons terug naar het vasteland van Barcelona zou brengen. Het heeft meer dan een maand geduurd alvorens ik mij weer kon aarden in België." 

terrasCanBibi

 

Workshops tadelakt

Wist u dat Christophe Dahlem in samenwerking met BioHome ook workshops tadelakt aanbiedt? Dit voor zowel particulieren als professionelen. Hou zeker beide websites in het oog bij interesse!

tadelakt

Winnaar van de Decoratie Awards 2019: "Ik werd eindelijk eens gezien"

Decoratie Awards

“Het winnen van de Decoratie Awards deed me een kortstondig geluksmoment beleven dat gedurende de hele avond heeft standgehouden. Ik was euforisch. Het was alsof ik eindelijk eens gezien werd. Can Bibi is een uitzonderlijke realisatie. Het feit dat het project in Ibiza gelegen is, zorgde natuurlijk voor een bijkomende “wow”-factor tijdens de stemming."

"De enige reden waarom ik zo ver geraakt ben is omdat ik een carte blanche kreeg van mijn cliënten. Zij schonken mij gedurende de maanden die ik daar werkte, hun volledige vertrouwen op basis van stalen die in realiteit nog eens van kleur en structuur kunnen afwijken. Van hen mocht ik zo lang in Ibiza blijven als nodig en ze hadden mij geen regels opgelegd. Uiteindelijk verbleef ik er tussen half september 2018 tot half december 2018. Het winnen van deze award is zowel een dankbetuiging aan mijn klanten die altijd hun volle vertrouwen in mij investeren, als een bevestiging van het werk dat ik aflever."

"Zeer mooi project met aandacht voor authentieke materialen en eigen inbreng, mooi keukentablet, is tijdloos geheel maar met perfecte afwerkingsgraad en gebruik van de juiste materialen in de juiste volgorde geplaatst." - Jurylid

"Uiteindelijk is deze award ook een prijs voor alle schilders die met ecologische verf en natuurproducten werken. Zij die voortdurend tegen de haren van de grote leveranciers in strijken. We hebben duidelijk met een kentering te maken. Drie van de vier winnende projecten, bevatten op de een of andere manier ecologische materialen of werden gerealiseerd door een alternatieve manier van schilderen. Het is duidelijk dat duurzaamheid steeds belangrijker wordt voor de klant. Kortom, ik was ook erg blij voor onze sector."

"Hoewel het natuurlijk makkelijker is om prachtige foto’s te maken in Ibiza dan in Waregem, springt dit project eruit omwille van de bewuste materiaalkeuze in harmonie met de outdoordecoratie. Ook de adviserende rol naar de architect toe. Het is een upgrade voor het beroep. Proficiat." - Jurylid

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Laura Engels

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine