HobbyvervenPremium

Waarom droogt mijn verf zo snel of helemaal niet?

De soorten verf uitgelegd

BOSS

Niet elke verf droogt op dezelfde manier. Het is belangrijk dat je weet met welk type verf je schildert, zodat je op de hoogte bent van welke factoren de droging van de verf beïnvloeden. Wij onderscheiden:

watergedragen verf (dit zijn meestal dispersieverven)

Als je watergedragen dispersieverf op een oppervlak uitstrijkt, verdampt het water tussen de bindmiddeldeeltjes. Hierdoor komen de bindmiddeldeeltjes tegen elkaar te liggen, smelten die samen en wordt er een verffilm gevormd. Om ervoor te zorgen dat het water verdampt en de film wordt gevormd:

  • is er voldoende verluchting nodig (de luchtvochtigheid mag niet te hoog liggen; ideaal is zo’n 50 à 60%), anders kan het water niet meer verdampen en blijft de verf dus nat;
  • mag de temperatuur van de ondergrond en de omgeving niet lager dan 5 °C zijn.

De droging van watergedragen verf is dus sterk afhankelijk van de temperatuur en de luchtvochtigheid. Let er bij het schilderen met watergedragen verf op dat je de deuren van de ruimte na het schilderen niet sluit (zodat er voldoende luchtcirculatie is) en dat het warm genoeg is in de ruimte. Opgepast: een buitenmuur in een ruimte kan het in de winter te koud hebben om te schilderen met watergedragen verf!

fysisch drogende solventgedragen verf

In dit geval verdampt het solvent, waardoor het bindmiddel achterblijft en uitdroogt tot een verffilm. Om fysische droging te bekomen:

  • is er voldoende verluchting nodig, zodat het solvent gemakkelijk kan verdampen.

Deuren sluiten omwille van de geur is dus geen goed idee! Verluchten (deuren en vensters open zetten) doe je het best na het schilderen en niet tijdens het schilderen (om een te snelle droging tegen te gaan).

oxidatief drogende solventgedragen verf (ook alkydverf of verf op oliebasis genoemd)

Het solvent verdampt, de chemische deeltjes van het bindmiddel reageren met de zuurstof uit de lucht en vormen een verffilm. Wat is er nodig om tot een goede droging te komen?

  • voldoende verluchting en niet te koud;
  • licht: geloof het of niet, maar zorg dat er voldoende daglicht in de ruimte komt of steek de lichten aan als je wilt dat je oxidatief drogende verf hard wordt!

twee componenten verf

Je roert pot A en pot B, je voegt pot A samen met pot B en roert goed, vervolgens reageren beide componenten chemisch en hardt de verf uit:

  • afhankelijk van het type product kan er een minimale temperatuur nodig zijn (bijvoorbeeld bij watergedragen 2-componentenproducten).

Nu je dit weet, begrijp je ook waarom verf bij sommige weersomstandigheden sneller droogt en bij andere minder snel droogt.

  • Zorg tijdens het schilderen voor een tocht- en windvrije omgeving. Bij te veel tocht droogt de verf te snel, wat het verwerken bemoeilijkt. Verluchten kan je het best doen na de schilderwerken om het drogen van de aangebrachte verflaag te stimuleren.
  • Ook regen of veel vochtigheid in de lucht kan roet in het eten gooien. Bij regen of mist is buiten schilderen geen al te goed idee, maar ook binnen kan het vochtgehalte in deze omstandigheden veel te hoog zijn.
  • Bij een (ondergrond)temperatuur lager dan 5 °C droogt watergedragen verf helemaal niet meer. Stijgt de temperatuur boven de 20 °C, dan verloopt de droging steeds sneller en wordt verwerking van de verf moeilijker. Daarom is schilderen in de volle zon geen goed idee!
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Valerie Verkain
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine