Hoe binnen- en buitenschrijnwerk afplakken?

Maskeertape maakt hooguit 2% van de totale materiaalkost uit, maar levert enorm veel winst op: perfecte lijnen met minder moeite. Kies telkens een variant afgestemd op de ondergrond, het gekozen verfsysteem en uw persoonlijke voorkeur. Voor buitengebruik is een uv-, vocht- en temperatuurbestendige tape aangewezen. Zorgvuldig aanbrengen en het product achteraf zo snel mogelijk weer verwijderen zijn de sleutel tot het succes.
GOED AFPLAKKEN VOOR PERFECT RESULTAAT
Maskeren is cruciaal
Een geschikte tape voorkomt vlekken op aangrenzende oppervlakken en garandeert een scherpe verflijn. U werkt bovendien sneller door. Standaard schilderstape (beige) is een allrounder voor allerlei toepassingen, zoals het plakken van stucloper. Deze crêpetape heeft een sterke kleefkracht, laat zich goed scheuren en u maakt er gemakkelijk aantekeningen op. Washitapes in waterbestendig rijstpapier zijn er in verschillende kleuren, elk voor een specifieke toepassing.
Binnen- en buitentapes
Het belangrijkste verschil tussen tapes voor binnen- en buitengebruik is de uv-bestendigheid. Door inwerking van het zonlicht hardt de lijmlaag uit. Hoe hoger de bestendigheid, hoe geschikter voor buitengebruik en hoe langer de tape kan worden ingezet.

Smallere tape kleeft beter, maar is enkel geschikt voor de fijne schilder
Problemen voorkomen
Vaak wordt een product gekozen met een onaangepaste kleefkracht. Bij het verwijderen beschadigt u dan de ondergrond of de verflagen. Hout en behang zijn gevoelig, dus mag de tape niet te sterk kleven. Een ruwere ondergrond vergt net een tape met een hogere kleefkracht. Ook wanneer u gaat spuiten is dit gewenst, om de druk te weerstaan. Niet-waterbestendige tapes zijn niet geschikt voor verf op waterbasis; deze loopt dan onder de tape door. Hetzelfde geldt voor solventverven wanneer de tape niet resistent is tegen oplosmiddelen. Tapes die niet uv-bestendig zijn, blijven nauwelijks of niet voldoende lang kleven op zones blootgesteld aan zonlicht en lossen al voor of tijdens het schilderen. Ongeschikte tapes die te lang blijven zitten, laten dan weer lijmsporen na die u alleen met moeite (chemisch) verwijdert.

BUITENSCHRIJNWERK MASKEREN
Kwaliteiten
Tape voor buiten moet naast een goede uv-bestendigheid ook een zekere vochtbestendigheid hebben. Blijft het product langer dan een dag hangen, dan is een geïmpregneerde rug nodig die wat regen of dauw verdraagt. Bovendien is de temperatuurbestendigheid van belang. Het is belangrijk om per toepassing de juiste keuze te maken op basis van de ondergrond en de verf of lak. Een dunne washitape wordt het best op een gladde ondergrond ingezet, een crêpetape op een wat ruwere. Gaat het om aluminium of pvc-schrijnwerk, dan wordt ook vaak een pvc- of pe-tape gebruikt.
De beste keuze voor glas en gevels
Bij glas wordt geopteerd voor een dunne tape; washi is hiervoor zeer geschikt. Voor ruwe ondergronden zoals gevelsteen is een heavydutyversie aangewezen, met een hogere kleefkracht en steviger papier dat niet inscheurt. Bij een echt ruwe ondergrond moet haast wel een steenband worden ingezet, hoewel dat een risico op lijmresten of beschadiging van de ondergrond inhoudt.
Inzetduur
De kwaliteit van de tape – meerbepaald de uv-bestendigheid en de gebruikte lijm – is bepalend voor de inzetduur. Deze varieert van een paar uur voor een basiscrêpe tot zes maanden voor washitape specifiek voor buitengebruik. Uiteraard speelt het weer een grote rol. Oppervlaktetemperaturen lopen snel op. In dit geval is een versterkte washitape met een waterresistante coating perfect.

BINNENSCHRIJNWERK AFPLAKKEN
Kenmerken
Binnen is vooral de ondergrond bepalend voor de keuze van de tape en ook de inzetduur. Waar een scherpe verflijn van belang is, kan best washitape worden gekozen. De gele of goldvariant zet u in als universele tape. Voor poreuze of delicate oppervlakten, zoals gipsplaten en behang, is paarse washitape met lagere kleefkracht aan te bevelen.
Glas en gladde of poederende ondergronden
Als de tape met de lijmlaag naar de zon wordt geplakt, levert dit zeer snel lijmresten op; een washitape brengt hier weer de oplossing. Gele/gold washitape is prima voor op glas, zowel binnen als buiten. Gladde ondergronden kunnen eveneens worden afgeplakt met washi- of pvc-tapes. Poederende ondergronden dienen eerst ontstoft en indien nodig gefixeerd. Plak deze ondergronden best over de hele oppervlakte af; bij het wegnemen van de tape verwijdert u dan de verpoederde ondergrond over de volledige breedte en vermijdt u kleurverschillen.
Inzetbaarheid
Aangezien het zonlicht binnenshuis minder bepalend is, zal de inzetduur van veel tapes hier langer zijn. Dit is eveneens afhankelijk van de lijm: een acrylaat is langer inzetbaar, andere lijmen zijn gevoeliger voor veroudering. Ook voor binnen zijn er tapes met een inzetduur die varieert van enkele uren tot vele maanden. De duur van het project bepaalt hier de keuze.

WELKE BREEDTE KIEZEN
Kwaliteitstapes voor de schilder worden aangeboden in 19, 25, 30, 38 en 50 mm. 25 mm is het meest gebruikt. De breedte is afhankelijk van wat u precies afplakt, van uw persoonlijke voorkeur en van de borstel. Smallere tape kleeft wat beter, maar is enkel geschikt voor de zeer fijne schilder. Bij dikke borstels of rollen en bij grover schilderwerk mag de tape gerust wat breder zijn.
TIPS VOOR HET GEBRUIK
Maskeerfolies met tape
Maskeerfolies met tape combineren schilderstape met afdekfolie. Ze zijn handig in gebruik, een snelle manier om zowel af te plakken als grote oppervlakken af te dekken. De folies zijn over het algemeen statisch geladen waardoor ze aan de ondergrond hechten. Deze producten zijn beschikbaar in diverse diktes en afmetingen en zijn voorzien van specifieke tapes voor algemeen, binnen- of buitengebruik. Er bestaat ook volledig zelfklevende maskeerfolie zonder tape.

Beslag verwijderen of afplakken
Vastgeschroefd beslag verwijderen, of in het andere geval zorgvuldig afplakken met een crêpe- of washitape of voor grote oppervlakken met folie. De tape achteraf zo snel mogelijk verwijderen. Metalen zijn vaak oxidatiegevoelig en lijmen kunnen na enige tijd onherstelbare schade aanrichten.
Aanbrengen en verwijderen
Voor het aanbrengen moet de ondergrond stof- en vetvrij zijn. Test eerst op een onopvallend plekje. Breng de tape aan bij kamertemperatuur, dan blijft de lijm stabiel. Gebruik zoveel mogelijk lange stukken en vermijd overlappingen. Druk goed aan met de duim om onderlopers te voorkomen. Hoewel heel wat tapes langer inzetbaar zijn, is het beter ze zo snel mogelijk weg te halen. Eenmaal de verf droog is, breekt ze af bij het verwijderen van de tape en dan krijgt u slordige randen. Trek de tape rustig en gelijkmatig naar u toe in een hoek van 45°.
Twee lagen
Bij een tape met de juiste inzetduur hoeft deze tussen twee lagen niet verwijderd te worden. Een kwalitatief product scheurt niet in. Er zijn vezelversterkte washitapes die zonder problemen verwijderd worden, ook na twee verflagen.
Met dank aan Copagro, Deltec Tape, Kip, Storch en tesa