Specifieke tapes besparen stukadoors veel tijd
Opkomst van handige 2-in-1 oplossingen is niet te stuiten
Voor elke klus is er een hoogwaardige maskingtape die voldoende hecht zonder lijmresten achter te laten. De keuze hangt af van de ondergrond: gips of baksteen, tegel- of houten vloeren en grote oppervlakten zoals ramen en deuren vergen een specifieke aanpak. Van belang is ook of het gaat om een binnen- of buitentoepassing, en hoe lang de tape wordt ingezet. Gecombineerde oplossingen met tape en afdekvlies in één worden steeds populairder bij wie nauwkeuriger en tijdbesparend wil werken.
KIES DE JUISTE TAPE
Goede stukadoorstape
Stukadoors maskeren om diverse redenen. Denk bijvoorbeeld aan het afzetten met verschillende kleuren, of om te vermijden dat de ondergrond wordt beschadigd. Tape kleven op pleisterwerk is moeilijk omdat het een steenachtige, ruwe, oneffen ondergrond is waarop niet om het even welk product hecht. Eerste vereiste is immers net dat een stukadoorstape prima hecht op (licht) ruwe ondergronden. Ze mag geen lijmresten achterlaten na de werkzaamheden en de ondergrond niet beschadigen bij het verwijderen ervan. Een dergelijk product is goed geïmpregneerd tegen inwerking van vocht zodat het bij verwijdering niet scheurt. Het is ook tot op zekere hoogte waterbestendig, zodat het tegen het vocht kan van spackspuiten. Welke tape de beste keuze is, hangt af van de toepassing, de ondergrond, de inzetduur …

DIVERSE ONDERGRONDEN
Er zijn uiteenlopende oplossingen voorhanden voor diverse ondergronden.
- Nieuw glad gips (bv. Knauf MP 75, Gyproc royal of excellent): ideaal is een specifieke washitape, vanwege de aangepaste kleefkracht op het oppervlak. Deze zorgt ervoor dat het oppervlak niet beschadigd raakt. Er is ook speciale washitape met een hogere kleefkracht die op een kwetsbare ondergrond met een lichte structuur toch goed blijft zitten.
- Ruwe (bak)steen: specifieke stukadoorstape met een hoge (aanvangs)hechting op stenen is hiervoor geschikt. Bijkomend voordeel is dat zelfs een dikke laag gips de tape niet doet inscheuren bij het verwijderen. Een dergelijke tape is bovendien tot twee weken inzetbaar zonder lijmresten na te laten.
- Pleisterwerk: stuccotape bij wit-op-witapplicatie. Indien er verscheidene kleuren verwerkt worden, is er ook een versie speciaal voor een scherpe aflijning. De gepatenteerde technologie zorgt ervoor dat de pleister of verf – ook op gestructureerd oppervlak – niet onder de tape doorloopt.
- Houten raam- en deurkozijnen: hiervoor is keuze tussen een aantal aangepaste washitapes. Deze tapes geven scherpe lijnen, ook als er na het bepleisteren één of meer lagen muurverf aangebracht worden.
Voor een optimale hechting is het belangrijk dat de tape bij het aanbrengen goed wordt aangedrukt. Verwijder tapes altijd voorzichtig en gelijkmatig onder een stompe hoek.
VLOERTOEPASSINGEN
Veilig beschermen
Vloeren worden vrijwel altijd afgedekt tijdens schilders- of bezettingswerkzaamheden. Enerzijds om vloer en vloerbedekking te beschermen tegen vuil, beschadigingen door rollend materieel, ladders, steigers, werkschoenen en vallend gereedschap. Zo wordt schade maximaal vermeden. Daarnaast is correct afdekken ook een kwestie van veiligheid. Traditionele dekens liggen niet vast, wat zorgt voor gevaarlijke situaties, en vloeren worden tijdens het werk nat en glad. Afdekmaterialen voor vloeren worden vooral binnen gebruikt. Nochtans worden bijvoorbeeld ook terrassen en betonnen buitentrappen beschermd, dan wel met weer-, wind- en uv-bestendige producten. Schade aan buitenvloeren is immers onherstelbaar. IJzeren steigers blootgesteld aan de weergoden zorgen gegarandeerd voor de vorming van erg agressief roestwater. Dit trekt in het beton, en er ontstaan lelijke vlekken.
Stucloper of ademend afdekvlies
Om afdekmateriaal voor vloeren te bevestigen is er tape geschikt om stucloper op bijna elke ondergrond te bevestigen. Deze is tot 6 weken na het aanbrengen ook weer probleemloos te verwijderen. De uitzondering hierop is natuursteen: hierop kan een tape al na hele korte tijd een mattering achterlaten, en na langere duur een verkleuring die er heel moeilijk tot niet meer uit te krijgen is. Voor het beschermen van (pasgelegde) natuursteen is dus een ademend afdekvlies aangeraden. Enerzijds omdat de vloer dan van onderen kan blijven ademen en er dus geen kans is op vlekken, en anderzijds zodat de vloer van boven beschermd is tegen gipsvlekken. Ten opzichte van de klassieke maskeerwijze met de combinatie tape en stucloper herleidt afdekvlies het risico op vlekken in de natuursteen. Hetzelfde geldt voor houten vloeren. Deze mag u evenmin afdekken met een traditionele stucloper, enkel met ademend vlies dat ervoor zorgt dat de vloer blijft ademen. Deze oplossing is tegenwoordig ook verkrijgbaar in een viltdoek met daaronder een zelfklevende folie. Deze folie maakt tapen overbodig. Tevens zit er een absorberende viltzijde op de bovenkant van de stucloper, die ervoor zorgt dat de smurrie niet door de hele ruimte wordt gedragen. De stucloper wordt niet glad.
Werkwijze
Ga als volgt te werk: op een schone vloer, vrij van puin, gruis ... start u in een hoek van de kamer. Plak de stucloper aan de randen vast; daarna de overlappingen van de stucloper aan elkaar plakken. Bij het verwijderen de tape aan de randen rustig en gelijkmatig van de vloer aftrekken. Gebruikt u afdekvlies op natuursteen of een houten vloer, rol die dan uit en snijd af op maat. Indien nodig herpositioneert u het product nog enigszins. Overlap telkens met enkele centimeter. Gebruik bij het plaatsen van het vlies een speciaal veiligheidsmes. Met een gewoon breekmes bestaat de kans dat u de vloer beschadigt.
GROTERE OPPERVLAKTES
Veel keuze aan tapes
Het aanbrengen van een losse folie en tape neemt veel tijd in beslag. De aparte componenten werken lastig: eerst de tape op de ondergrond bevestigen, en daarna nog eens de folie onder de tape positioneren. Voor het afplakken van grotere oppervlaktes zoals ramen en deuren is er tegenwoordig een scala aan mogelijkheden. Veelgebruikte varianten zijn maskers: afdekfolie met verschillende soorten tape (hoogperformante washi, textiel of crêpe) eraan bevestigd. Of tape gecombineerd met een dikke bouwfolie die niet inscheurt, ook bij werkzaamheden waarbij u zwaarder materiaal verwerkt. Deze folie is bovendien minder gevoelig voor wind. Daarnaast zijn er maskers gecombineerd met een dubbelzijdige tape waaraan de folie van de maskers gemakkelijk kan worden bevestigd, verwijderd en zelfs geherpositioneerd. Er is ook papier met een tape naar keuze, waarmee u bijvoorbeeld deurkozijnen, vensterbanken en plinten afplakt.
NIEUWE VARIANTEN
Twee-in-éénproducten worden steeds populairder. De folie met de tape wordt direct aangebracht op de ondergrond. Dan wordt de folie naar beneden getrokken om de totale ondergrond te maskeren. Eén persoon dekt in z’n eentje gemakkelijk een groot oppervlak af. Er komen steeds meer varianten op de markt, met tapes voor diverse ondergronden en doeleinden, voor specifieke indoor- en outdoortoepassingen. Indoorvarianten dienen voor het maskeren van bijvoorbeeld plinten of voor het afdekken van vensters. Ze bestaan ook met crêpetape en washitape voor extra scherpe lijnen. Outdoortape – met ducttape voor ruwere ondergronden – is perfect inzetbaar voor de stukadoor die met zwaarder materiaal werkt. Dit type bestaat ook in combinatie met uv-bestendige ducttape of washitape. Professionele varianten hebben specifieke eigenschappen. De tapes hechten ook op moeilijke ondergronden zoals keramiek, aluminium en beton. Ze zijn zowel binnen als buiten toepasbaar en laten geen lijmresten na. Daarnaast zijn ze bestand tegen scherpe voorwerpen zoals het spacmes van de stukadoor. De belangrijkste kenmerken blijven dezelfde, waaronder het gemakkelijk afrollen, afscheurbaarheid, een kleefmassa geschikt voor vette, natte of stoffige ondergronden die geen lijmresten nalaat. Bij verbranding van de nieuwe tape komen geen schadelijke stoffen vrij.
Aandachtspunten
Bij de keuze van een geschikte tape dient u rekening te houden met de volgende variabelen: ondergrond, inzetduur, te verwerken materiaal, binnen- of buitentoepassing, temperatuur van het oppervlak en uv-bestendigheid. De ondergrond moet altijd vrij zijn van vet, stof en vuil. Anders plakt de tape niet goed en is het effect van een optimale hechting weg, wat uiteindelijk resulteert in een slordige afwerking of loslatende tape. Verder zien we ook milieuvriendelijke varianten van allround stukadoorstape verschijnen.