Kolomboormachine
Een kolomboormachine is een stationaire boormachine waarmee je nauwkeurige gaten kunt boren. Dankzij de stevige constructie en de vaste plaatsing van de boorkop en tafel is deze machine ideaal voor repetitieve taken en precisiewerk.
Werking
Op de tafel plaats je je werkstuk en klem je het vast. Door de boor naar beneden te halen, kan je perfect haaks doorheen het materiaal boren. Er zijn tegenwoordig ook kolomboormachines met een kantelbaar onderstel, wat het mogelijk maakt om indien nodig toch schuin te boren.
Moet je meerdere keren na elkaar gaten boren met eenzelfde diepte en diameter? Dan is een kolomboor ook het geschikte materiaal. Het logische nadeel van dat alles is dat een kolomboor niet mobiel is, en je het dus niet kan gebruiken om in de muur te boren.
Boorsnelheid instellen
Als je de bovenkant van je kolomboor wegneemt, zie je de overbrenging, twee riemen en drie assen met verschillende asdiktes. Je kan daar de boorsnelheid instellen door de positie van de riemen aan te passen. De bijhorende tabel toont je welke positie welke snelheid oplevert.
Boor monteren
Als de snelheid is ingesteld, kan je een boor monteren. Die zet je vast met een sleutel. Naast hout- en metaalboren kunnen ook potboren en vlinderboren worden gebruikt en, naargelang de machine, ook slangenboren en gatenzagen. De tafel kan je lossen om de hellingshoek aan te passen.
In de meeste gevallen wil je haaks boren. Neem dus even de tijd om je boortafel waterpas te fixeren. Je kan de positie controleren met een winkelhaak.
Boordiepte instellen
Om de boordiepte in te stellen, breng je eerst de boor tot tegen het werkstuk. Dat is het nulpunt. Dat zet je vast.
Dan bepaal je de gewenste boordiepte. Ook die zet je vast. Je gaat zien dat de beweging van de kop beperkt is. En dat je dus probleemloos in je plank kan boren, zonder er helemaal door te zitten.
Om goed te boren, neem je de verste hendel vast en boor je op en neer. Laat telkens weer je boor uit het hout komen om het boorstof af te voeren, tot je er helemaal door zit.