Hout opleidingPremium

Kwasten en rollers

Lak, vernis of beits aanbrengen doe je met het juiste gereedschap. Daarvoor worden kwasten en rollers gebruikt. Er bestaan verschillende soorten voor verschillende toepassingen.

 

14 artikels
Alles over 2e graad hout: handgereedschapOntdek ons digitaal magazine over 2e graad hout: handgereedschap
Lees magazinechevron_right

Kwasten & borstels

Borstels en kwasten komen in verschillende vormen, elk met hun toepassing. Je kan ze bij elk type afwerking gebruiken, dus zowel bij verf, vernis, olie, beits als lak.

  • Voor watergedragen producten gebruik je borstels en kwasten met synthetische haren. Die zwellen niet op bij contact met water, en zullen geen water absorberen.
  • Voor solventgedragen producten kan je borstels met synthetische haren en borstels met varkenshaar gebruiken. Beter werk je met varkensharen, die zijn aan het einde opgesplitst waardoor ze de verf goed opnemen en verdelen. Watergedragen verf zou haren opzwellen, en dat ga je zien aan je verfresultaat.

Soorten borstels en kwasten

Platte verfborstels

Deze borstels nemen veel verf op, waardoor grote oppervlakken makkelijk kunnen worden aangepakt. Een verniskwast of spalter is een variant hierop die specifiek voor vernis of krijtverf kan worden gebruikt. 

Ronde verfborstels

Deze hebben een kleiner oppervlak en zijn daardoor uitermate geschikt voor het nauwkeurigere werk bij deuren, raamkozijnen enz. 

Puntborstels

De puntborstels zijn een variant op de ronde borstels en dienen voornamelijk voor precisiewerk. Voor echt fijn precisiewerk neem je er een penseel bij.

Radiatorkwast

Dit is een borstel met lange steel en smalle kwast die wat meer in een hoek staat gebogen, zodat je er makkelijker achter moeilijk bereikbare plaatsen kan, zoals de leden van een radiator.

Blokwitter of blokkwast

Hiermee kan je heel veel verf opnemen, en is daardoor ideaal voor de verspreiding van verf op ruwe ondergronden, zoals de stenen van een buitenmuur.

Granuleerkwast

Deze heeft lange, ruwe haren, waardoor ze uitermate geschikt is om een korrelig effect te krijgen met een gepaste effectverf.

Rollers

Grotere oppervlakken schilderen op korte tijd, doe je met een verfrol. Naast de snelheid van werken, kan je er de verf ook beter mee doseren dan bij een klassieke kwast. 

Soorten verfrollers

Viltroller

Deze hebben een heel korte, zachte vacht. Ze nemen veel verf op en geven een glad resultaat. 

Mousseroller

Deze nemen minder verf op, en zijn daarom vooral aan te raden bij het aanbrengen van eindlagen.

Vachtroller

Deze kan glad, halfdik of dik van uitvoering zijn. Hoe ruwer het te beschilderen oppervlak is, hoe dikker de vacht moet zijn voor een goed resultaat.

Aflakroller

Dit is een schuimrol met een fijne structuur voor een egaal resultaat: geschikt voor lakken, synthetische primers, hoog- en zijdeglasverven. Je hebt er met rechte en afgeschuinde zijkanten. Recht is voor grondverf, afgeschuind gebruik je voor de afwerking omdat je minder overlapping ziet na het schilderen.

Nylonroller

De sterke vacht van een nulonroller maakt het geschikt voor behandelde ondergronden. Deze is vooral geschikt voor agressieve producten zoals epoxy en tweecomponentenlak.

Veloursroller

Deze is het meest aangewezen bij transparante lakken die je in meerdere lagen moet aanbrengen, of bij synthetische lakken.

Beitsroller

Deze is het meest geschikt voor beitsen. Deze absorbeert de ietwat lopende beits op, en zorgt voor een gelijkmatige dekking.

Effectroller

Om een effectverf aan te brengen, kan je gebruikmaken van een effectroller, die is voorzien van een speciale structuur die het effect in de verf zet.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine