HobbyvervenPremium

10 STAPPEN TOT EEN MOOI SCHILDERSRESULTAAT

Van beschermen tot het reinigen van je gereedschap

Mooi eindresultaat

 Volg deze 10 stappen om tot een mooi schildersresultaat te komen

Stap 1: Bescherm de omgeving waarin je gaat schilderen door die af te dekken

Ontruim zo veel mogelijk de kamer waarin je gaat schilderen. Verwijder gordijnen, deurklinken, afdekplaatjes van stopcontacten en schakelaars,… Bedek de vloer met een dikke afdekfolie, afdekvlies of afdekkarton en bedek kasten of andere voorwerpen die moeilijk verplaatsbaar zijn met een dunne afdekfolie.

Stap 2: Maak de ondergrond vrij van vervuiling

  • Reinig het te schilderen oppervlak. Let op: oude, matte, poreuze muurverven was je beter niet af voor je schildert, want tijdens het afwassen wordt vuil of vet niet verwijderd, maar in de poriën van de verf gewreven. Schilder deze ondergronden direct met een geschikte grondlaag zonder vooraf te reinigen. Oude, niet-poreuze muurverven was je wel het best af.
  • Verwijder verpoederde lagen en loszittende vervuiling zoals zout- en kalkuitbloedingen (witte aanslag) zoveel mogelijk met een harde schuurborstel. Het heeft geen zin om de aanslag nat te verwijderen, omdat die dan deels opnieuw in de ondergrond wordt gezogen en later opnieuw vrijkomt.
  • Verwijder oude afbladderende verflagen met een verfverwijderaar (ook een decapant genoemd), of krab/steek die af met geschikt materiaal;
  • Verwijder mos, algengroei en schimmels met behulp van verdund bleekwater (verdun tot een concentratie van ongeveer 6°). Borstel of vernevel de ondergrond in met het verdund bleekwater, laat het minimum 6 uur inwerken en schrob dan grondig af met een harde schuurborstel en water. Spoel nadien nog eens grondig na.
  • Het is aangewezen om bestaand behang te verwijderen. Schilderen op papierbehang wordt afgeraden omdat er door de inweking van de verf blaasvorming kan optreden. Schilderen op (schuim)vinylbehang is ook tricky, omdat dit type behang weekmakers bevat waardoor de verf kan gaan kleven en opglanzen.

Opvullen

Stap 3: Werk oneffenheden of putjes in de muur bij

  • Werk oneffenheden of putjes bij met een vulmiddel.
  • Misschien kies je ervoor om vliesbehang te plaatsen? Er wordt meer en meer gebruik gemaakt van effen vliesbehang om mooi en glad schilderwerk af te leveren. Vliesbehang geeft een strakke afwerking en camoufleert barstjes en kleine gaatjes. Het versterkt de muur tegen haarscheurtjes en maakt die ook wat stootvaster. Let op: vliesbehang verbergt geen bultjes.
  • Plamuur indien nodig de ondergrond uit.

Stap 4: Schuur de ondergrond

Schuren is één van de belangrijkste voorbehandelingsbewerking die je dient uit te voeren. Schuren heeft verschillende functies:

  • het verwijderen van slechte verflagen, verweerd hout, roest,… Gebruik hiervoor grof schuurpapier of andere schuurmiddelen zoals schuurborstels, schrapers of ontroestingsmessen;
  • het vlak maken van de ondergrond (oneffenheden, plamuur,…). Dat doe je met middelmatig tot fijn schuurpapier;
  • het verzekeren van de aanhechting van de volgende laag door de bestaande verflagen op te ruwen. Gebruik in dit geval fijn schuurpapier of een schuurspons.

Afplakken

Stap 5: Plak alle niet te schilderen delen zorgvuldig af

Afplakband bestaat in verschillende kwaliteiten. Je kiest ze afhankelijk van de toepassing, de soort ondergrond en de toestand van de ondergrond. De plakbanden verschillen van elkaar op twee belangrijke vlakken:

  • de mate waarin ze kleven;
  • de duur die ze op het oppervlak kunnen blijven zonder nadien lijmresten na te laten.

Voor het afplakken van vers schilderwerk bijvoorbeeld heb je afplakband nodig met zeer weinig kleefkracht om de verf niet los te trekken van de ondergrond. Wens je afplakband langere tijd te laten hangen, kies dan voor een uv-bestendige afplakband die zich ook na meerdere dagen gemakkelijk kan worden verwijderd zonder sporen na te laten.

Plak alle niet te schilderen delen zorgvuldig af. Op plaatsen die nadien opgekit worden (bv. deuromlijsting), plak je het best af op enkele millimeter van de rand. Binnenhoeken die niet recht zijn (bv. tussen de muur en het plafond) plak je beter ook op enkele millimeters van de rand af. Zo bekom je een mooie rechte aflijning.

Tip: verwijder de tape zo snel mogelijk na het schilderen. Hoe langer de tape blijft hangen, hoe moeilijker het wordt om deze te verwijderen zonder schade aan het schilderwerk.

Stap 6: Kies je schildergereedschap

Een geschikte kwalitatieve kwast of rol draagt bij tot een mooi eindresultaat.

  • Welke kwast? Watergedragen verven schilder je beter niet met een kwast met varkenshaar. Kies voor een variant met synthetisch haar. Kwasten met synthetisch haar zijn zowel geschikt voor watergedragen als solventgedragen verfproducten. Met brede kwasten kun je muren afboorden en voor precisiewerk gebruik je fijne kwasten. Een platte kwast gebruik je eerder voor dunne producten zoals vernissen. Een ronde kwast gebruik je voor dekkende verven, die ook meestal dikker zijn.
  • Welke rol? Langharige rollen zijn ideaal voor niet effen buitenmuren. Middenlangharige rollen worden gebruikt voor het uitstrijken van muurverven binnen en op plafonds. Veel gebruikt zijn ook de lakrollen, die specifiek worden gebruikt voor lakverf (gebruik geen mousse rol, deze nemen geen verf op waardoor je aanzetten en kleurverschillen kan krijgen).

Stap 7: Bepaal welke grondlaag de ondergrond nodig heeft

Ondergronden die reeds geschilderd en nog in goede staat zijn, kun je rechtstreeks overschilderen met een eindlaag. Gebruik voor ongeschilderde ondergronden zeker een grondlaag. Die neemt niet enkel de zuiging van de ondergrond weg, maar verhindert ook dat bepaalde verontreinigingen of herstelde plaatsen doorslaan in de afwerkingslaag. Op oude verflagen van twijfelachtige kwaliteit of op matte verven, plaats je het best een grondlaag.

  • Ga na of je de ondergrond moet fixeren of isoleren;
  • Controleer, als je hout schildert, of het hout is aangetast door houtworm. Behandel het hout indien nodig met wormdodend product;
  • Schuur zeker tussen de verschillende verflagen door

Stap 8: Herstel putjes en oneffenheden, voegen en spleten in een houten ondergrond

De grondlaag zorgt voor een goede hechting tussen de ondergrond en het reparatiemiddel.

  • Vul eventuele nagelgaten, putten of andere oneffenheden op met een houtrenovatiepasta;
  • Dicht alle voegen en spleten af met een geschikte kit.

Stap 9: Werk je ondergrond af met een eindlaag

  • Indien je zowel plafond als muren schildert, werk dan eerst het plafond af alvorens aan de muren te beginnen (om spatten op de muren te voorkomen);
  • Schilder steeds van het licht weg als je een plafond schildert. Werk ook steeds in de breedte en niet in de lengte;
  • Wees niet te zuinig met verf. Probeer het verbruik te respecteren dat aangegeven staat op het etiket. Zo vermijd je storende aanzetten of vlekken in het schilderwerk en bereik je voldoende dekkracht;
  • Verwijder de afplakband na het schilderen, maar nog tijdens de droging van de verf onder een hoek van 45° en weg van het geschilderde deel om de verflagen niet te beschadigen.

Reinigen

Stap 10: Reinig je gereedschap

  • Was het gereedschap van watergedragen verven met water en zeep. Solventgedragen verven was je uit in white spirit. Laat je rollen en kwasten zeker niet rechtop staan bij het bewaren. Hang ze bij voorkeur op of leg ze neer zodat de haren niet schuin zouden gaan staan. Een kwastenpot waarin de kwast opgehangen wordt en alleen het haar in aanraking komt met water (bij watergedragen verven) en white spirit (bij solventgedragen verven) is daarbij een handig hulpmiddel;
  • Verfresten zijn klein gevaarlijk afval en horen thuis in het containerpark. Giet ze nooit in de gootsteen of in de riolering;
  • Tip: een rol uitwassen is een tijdrovende bezigheid die grote hoeveelheden solvent of waswater vereist. De rol laten opdrogen en dan verwijderen als afval is minder schadelijk voor het milieu.

Wil of moet je je werk onderbreken? Werk eerst een volledig vlak af. Voor een langere onderbreking was je de kwasten en rollen volledig uit. Gaat het om een korte onderbreking? Steek je kwast en rol met watergedragen verf in een plastic zak die je daarna toebindt zodat de verf niet kan uitdrogen (watergedragen verf heeft lucht en temperatuur nodig om te drogen). Kwasten en rollen in solventgedragen verf omwikkel je beter luchtdicht met aluminiumfolie (zo wordt ook de factor licht uitgeschakeld). Op die manier kun je het gereedschap enkele dagen bewaren.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Valerie Verkain
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine