Baden & douchesPremium

MINDER WATER, MAAR HETZELFDE COMFORT

WATERBESPARENDE TECHNOLOGIEEN IN DE BADKAMER

Duurzaamheid en ecologie zijn kernbegrippen in alle sectoren en zo ook in het sanitair. Daar vertaalt het zich in hoofdzaak in een intelligent en duurzaam waterverbruik en -beheer. Heel wat technologieën en ontwikkelingen zijn er dan ook op gericht om zo min mogelijk water te verbruiken, zonder evenwel het comfort van de gebruiker in het gedrang te brengen.

badkamer, waterbesparende kraanWATER- EN ENERGIEBESPARING IN SMAL EN BREED PERSPECTIEF

Minder waterverbruik

Hoewel er een duidelijke trend is richting wellness en comfort in de badkamer, betekent dat niet noodzakelijk dat zij geen ecologische dimensie kunnen hebben. Sommige wellnesstoestellen zullen weliswaar een meerverbruik in de hand werken - een ligdouche nodigt bijvoorbeeld uit tot langer gebruik -, maar over het algemeen worden waterbesparende kranen en douchekoppen de norm, terwijl thermostatische kranen met een snelle reactietijd het extra verbruik tijdens het zoeken naar de juiste temperatuur quasi volledig uitsluiten.

Lagere milieu-impact

Bij andere hightech producten kan eventueel extra water- en energieverbruik dan weer in een bredere ecologische context geplaatst worden. Douchetoiletten verbruiken bijvoorbeeld meer energie en water dan een klassiek toilet (de waterstraal verbruikt tijdens het spoelen tussen 0,4 en 3,0 l/min extra, afhankelijk van het programma), maar elimineren ondertussen wel de nood aan toiletpapier. Dat betekent minder vervuiling en waterzuivering, zodat men kan stellen dat het meerverbruik door een beperktere druk op het milieu wordt gecompenseerd. Personalisatietools kunnen dan weer bijdragen tot een efficiënter water- en energiegebruik.

Slim hergebruik

Het belangrijkste aandachtspunt van nieuwe ontwikkelingen inzake water- en energiebesparing is evenwel de recuperatie van regen- of ander water. Zo worden er producten ontwikkeld die gebruikmaken van het afvalwater van de handwastafel om toiletten of urinoirs te spoelen, en bestaan er ondertussen filters die het mogelijk maken om regenwater ook voor de douche aan te wenden.

grohe, atrio, water

TECHNISCHE IMPACT

Hydraulica

Wat de hydraulica betreft, zullen er naar verwachting geen ingrijpende veranderingen optreden. Wel schrijft de sector een steeds belangrijkere rol toe aan de toestellen zelf. Werd er vroeger gewerkt vanuit de installatie, waarop vervolgens producten werden aangesloten, dan zullen die toestellen nu het vertrekpunt worden. Zo zullen zij onder andere de dimensionering van het leidingnet bepalen.

Gezien de tendens om met kleinere debieten te werken en minder water te verbruiken, zal er over het algemeen met kleinere diameters gewerkt kunnen worden. Enkel voor luxe toestellen zoals ligdouches zullen grotere leidingen en een sterkere pomp noodzakelijk zijn.

badkamer, kraanBelang van waterbehandeling

Een belangrijk aandachtspunt is evenwel dat hoe fijner de technologie wordt, hoe belangrijker ook een goede waterbehandeling is. Dunnere leidingen zijn nu eenmaal heel wat gevoeliger voor kalk en vervuiling. Ondertussen zal bovendien het aandeel van regen- en recuperatiewater groeien, wat de nood aan een grondige waterbehandeling des te urgenter maakt.

Er zal met andere woorden steeds meer aandacht moeten worden besteed aan de start van de installatie, aan de correcte plaatsing van kwalitatieve filters en waterontharders én aan hun onderhoud.

WATER- EN ENERGIELABELS

Hoewel het belang van waterbesparing en -recuperatie groeit, zijn er vandaag nog geen verplichtingen inzake de water- en energiezuinigheid van douches, kranen of spoelsystemen. Er bestaan weliswaar al diverse initiatieven, zoals het WELL-label van het Europese mengkranenverband, om producten volgens hun verbruik te classificeren, maar een uniform Europees systeem is er nog niet.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door ELISE NOYEZ

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine