Kelders & puttenPremium

Zo hebben we de dompelpompen getest

Negen dompelpompen werden aan een aantal tests onderworpen, vooral om na te gaan hoe snel ze zijn in het verplaatsen van water. Daarnaast hebben we ook oog voor de gebruiksvriendelijkheid van de toestellen. De dompelpompen werden niet aan labotests onderworpen: onze tests worden uitgevoerd vanuit het gebruikersperspectief.

 

WAT HEBBEN WE GETEST?

SNELHEID

testopstelling dompelpompen

Een dompelpomp gebruik je om water van de ene plek naar de andere te pompen of om iets leeg te pompen - zoals bijvoorbeeld een ondergelopen kelder. Snelheid is dan ook een belangrijke factor. Hoe sneller je kelder droog staat of je zwembad is volgepompt, hoe beter natuurlijk. Eerst lieten we de pompen 130 liter water van de ene bak naar de andere verpompen in een horizontale opstelling. We timeden hoelang elke pomp daar over deed. 

HOOGTEVERSCHIL

Vervolgens herhaalden we die test, maar in een verticale opstelling. Meestal zal je water van beneden uit een put naar een plaats omhoog moeten pompen. Wij simuleerden dat hoogteverschil via een stelling. We timeden opnieuw hoelang elke pomp erover deed om het water van beneden naar boven (zo'n 4 meter hoger) te pompen. 

vervuild water maken

PRESTATIE IN VERVUILD WATER

In realiteit zal het water dat je uit een vijver of ondergelopen kelder moet pompen, niet glashelder zijn. Daarom hebben we onze toestellen in de horizontale opstelling ook (sterk) vervuild water laten verpompen. We gebruikten opnieuw 130 liter water, maar voegden 3 liter potgrond eraan toe om sterke vervuiling te simuleren. Daarna werd opnieuw getimed hoe snel de inhoud van de ene bak in de andere geraakte én of er pompen blokkeerden. 

 

algemene gebruiksvriendelijkheid

Doorheen het testproces bekeken we de uitrusting van elk toestel en hoe vlot de bediening verloopt. We gingen ook na hoe gemakkelijk ze in de hand liggen. 

 

hoe hebben we getest?

unboxen

Voor we met het testen begonnen, noteerden we alle gegevens van de verpakking en de gebruiksaanwijzing. De toestellen bevinden zich in een prijsklasse tussen de 50 en 255 euro.

alle dompelpompen samen

We nemen de dompelpompen er één voor één bij en halen ze uit hun verpakking. Het eerste verschil dat op te merken valt, is dat de behuizing van het ene toestel metaal is terwijl ze bij het andere uit kunststof bestaat. Op zich hoeft dit geen verschil uit te maken naar gebruik of resultaat toe.

Daarnaast zien we dat de meeste pompen voorzien zijn van een externe vlotter. Het merendeel heeft tevens een uitsparing om die externe vlotter vast te zetten. In bepaalde gevallen is de vlotter al aan het toestel zelf gemonteerd en kan je die in hoogte verstellen door hem te verschuiven.

UITSCHAKELHOOGTE
Houd er rekening mee dat elke dompelpomp over een bepaalde uitschakelhoogte beschikt. Dit is de hoogte waarop de sensor in de vlotter stopt met het water te detecteren. Bij de ene pomp ligt die wat lager dan bij de andere. In het ene geval spreken we over een uitschakelhoogte van 150 mm, in het andere over een hoogte van 1 mm.
Hoe lager de uitschakelhoogte, hoe gemakkelijker de pomp zelfstandig het water kan overpompen. Is de uitschakelhoogte bereikt? Dan kan je switchen naar handmatige modus tot het restniveau bereikt is.

koppelstuk voor de waterslang

Daarnaast wordt ook meestal een koppelstuk voor de waterslang meegeleverd. Enkele van die koppelingen zijn universeel, andere zijn dan weer eigen aan het merk. Soms is dit koppelstuk niet meegeleverd, dan schaf je het best een apart koppelstuk aan bij de doe-het-zelfzaak. Houd hier rekening mee bij je aankoop.

Bepaalde dompelpompen werken via een externe batterij die je kan opladen en in een behuizing kan plaatsen. Die behuizing wordt dan meestal nog eens voorzien van handige montage-elementen om de batterijbehuizing aan de muur of een (regen)ton op te hangen. Ze zijn onder andere perfect voor beregening in de tuin.

Dit soort dompelpompen zijn voorzien van een slang om te bevestigen aan de vlotter. Op de vlotter hangt dan weer een koppeling geschikt voor een tuinslang. Bij de pompen met externe batterijen vormen de pomp en vlotter één geheel. Je plaatst de pomp én vlotter samen in het water, daarna start de werking.

dompelpomp met externe batterij

De toestellen die werken op netstroom beschikken over een snoer om de dompelpompen te voorzien van stroom. Eén pomp heeft een snoerlengte van 5 meter, de overige hebben een snoer van 10 meter. Moet je een langere afstand overbruggen - al dan niet met een hoogteverschil - dan kan een verlengsnoer van pas komen. 

handige features

Diverse dompelpompen hebben interessante eigenschappen die helpen bepalen welk type volledig op maat van jouw wensen is. Denk dan aan:

  • Een timerfunctie.
  • een ledlichtje om het waterpeil aan te geven.
  • Een handvat waarmee je kan switchen tussen vuil en proper water.
  • Een voorfilter die je kan bevestigen aan de onderkant om grove vuildeeltjes buiten te houden.
  • Een dweilpompfunctie. Dit is handig wanneer je een volledig oppervlakte tot op de bodem moet leegpompen, zoals een kelder of zwembad, want je blijft over met een waterniveau van zo'n 2 mm.

dweilpompfunctie op de verpakking

beveiliging

Bepaalde pompen hebben een beveiliging tegen té grote bevuiling. Ook een beveiliging tegen oververhitting of tegen droogpompen is in bepaalde modellen aanwezig.

informatie op de verpakking

Op de verpakkingen van de pompen zelf kan je ook heel wat aflezen. Zo vind er je het debiet (het aantal liter per minuut dat de pomp kan verzetten), het voltage en de opvoerhoogte. Die kan variëren van zo'n 6 tot 17,5 meter.

debiet en opvoerhoogte op verpakking

Op de dozen van pompen met externe batterij staat duidelijk geïllustreerd hoe je de behuizing van de batterij kan vastmaken aan een muur of regenton. Ook de verbinding tussen behuizing en vlotter staat beschreven, net als de connectie tussen de slang van de fabrikant en de externe tuinslang.

permanente opstelling

We hebben ook een uitzondering, een pomp die geschikt is voor permanente plaatsing in een put, waarmee je het regen- of grondwater via een buis naar boven kan pompen.

permanente opstelling dompelpomp

 

aan de slag

proper water horizontaal verpompen

Het voornaamste wat een dompelpomp moet doen, is water verplaatsen. Zeker proper water moet vlot gaan. Wij testten hoe lang een pomp hierover doet en tot op welk niveau het water werd weggepompt. We pompten 130 liter proper water van de ene box naar de andere en timeden hoelang de pomp erover deed.

Daarnaast maten we het resterende waterniveau dat overbleef. We lieten de dweilpompfuncties buiten beschouwing, deze functie treedt automatisch in werking.

Tijdens het testen merkten we op dat de automatische modus, wanneer het water opgepompt wordt door detectie van de vlotter in het water zelf, niet altijd werkte. In handmatige stand daarentegen, verliep het steeds vlekkeloos en werd water in één beweging van punt A naar punt B gepompt. Hiervoor moet de vlotter verticaal hangen. Voor het gemak richtten we de vlotter bij bepaalde pompen naar boven met behulp van een stukje ijzerdraad zodat dit de de werking van de pomp niet kon beïnvloeden.

We kwamen tot de vaststelling dat de dompelpompen die op stroom werken, het water veel sneller van de ene box naar de andere pompten. Gemiddeld duurde dat een minuut of iets minder. Voor de pompen die werken op een externe batterij ging het wat trager. Hier duurde de verplaatsing ongeveer 4 minuten.

opmeten resterend waterniveau

Bij heel wat pompen schommelde het resterende waterniveau rond de 1 centimeter. In bepaalde gevallen bleef er 3 à 4 centimeter over.

 

pompen met een hoogteverschil

In de volgende test gingen we nog steeds aan de slag met proper water, maar we pompten van beneden naar boven. In veel gevallen zal een dompelpomp namelijk een bepaalde hoogte moeten overbruggen. In een realistische situatie pomp je vanuit een put of kelder. Hier maakten we gebruik van een stelling en we pompten het water zo’n 4 meter omhoog.

verticale opstelling dompelpompen

snelheid

Ook in dit geval deden de meeste pompen er gemiddeld zo’n minuut over om het water van beneden naar boven te pompen. Op dezelfde manier, in handmatige modus met de vlotter naar boven.

De dompelpompen die op batterijen werken, deden er langer over, zo’n 6 minuten. Al moeten we ook meegeven dat we bij deze pompen een tuinslang hebben aangekoppeld met de voorziene tuinslangkoppeling op die pompen. Die tuinslang was langer dan de slang voorzien bij de toestellen met snoer. Het water moest hierdoor een langere weg van ongeveer 7 meter afleggen. Toch zijn deze toestellen sowieso iets trager dan de toestellen op snoer.

batterij opstelling dompelpompen

resterende waterniveau

Wat betreft het resterende waterniveau in de box beneden, zagen we dat bepaalde pompen dezelfde 1 cm behouden.
Bij het merendeel bleef er echter zo’n 3 à 4 cm water over in de box.

 

STERK VERVUILD WATER

We voerden de horizontale test op gelijke hoogte nog eens uit, maar dan met 3 liter potgrond in het water en roerden de substantie goed om. Let er bij aankoop op dat bepaalde dompelpompen niet geschikt zijn om te gebruiken bij (sterk) vervuild water. Die exemplaren hebben we dus uit deze test gehouden. Let op, dit is anders dan bij dompelpompen die wél geschikt zijn voor vervuild water, maar automatisch uitschakelen wanneer de vuildeeltjes te groot worden.

sterk vervuild water verpompen

Doordat de pompen die werken op een externe batterij voornamelijk geschikt zijn voor beregening in de tuin, zijn ze niet uitgerust om dergelijk vervuild water over te pompen. Dat houdt in dat er nog 7 pompen overbleven. Bij één pomp schakelde een veiligheid het toestel uit omdat de vuildeeltjes groter waren dan wat aangegeven stond in de handleiding. Alle resterende toestellen bleven wel werken en slaagden erin om de verplaatsing onder de minuut uit te voeren.

Qua restwater bleef er gemiddeld zo’n 3 à 4 cm over. Dit is logisch, aangezien er ook vuil achterblijft. Bij enkele uitschieters bedroeg het resterende waterniveau toch zo’n 7 à 8 cm.

De pomp waarbij de veiligheid in gang schoot, slaagde er wel in om licht vervuild water binnen de minuut over te pompen. Het restniveau bedroeg dan zo'n 5 cm.

 

nazorg

schoonmaken

onderhoud dompelpomp schoonmaken

Wees je ervan bewust dat uitspoelen van de pompfilters en de koppelingsgaten van essentieel belang is, wil je een langdurige werking van je pomp garanderen. Doe dit grondig na elke klus waar vervuild water aan te pas komt zodat al het vuil verdwijnt. Let wel: demonteer nooit een dompelpomp, anders riskeer je dat het toestel defect raakt. Weet ook dat je een pomp die je voor vuil water gebruikt hebt, niet zomaar voor schoon water kan gebruiken. Zeker wanneer je in contact komt met dat water, bijvoorbeeld om mee te douchen of om je zwembad mee te vullen. Vuil en bacteriën uit bijvoorbeeld je kelder of een vijver kunnen in de pomp blijven steken en je water vervuilen, wat nefast is voor de gezondheid. 

 

CONCLUSIE

Met een dompelpomp kan je op een efficiënte wijze water verpompen van de ene plek naar de andere. Denk voor je aankoop echter goed na over de toepassing waarvoor je een dompelpomp wil gebruiken. Zal je (sterk) vervuild water moeten verplaatsen? Wil je enkel je tuin beregenen? Zoek je een oplossing voor een permanente opstelling? Bekijk dit goed op voorhand.

Je krijgt als abonnee makkelijk een overzicht met onze resultatenpagina waar je de specificaties, features, accessoires en testscores van elk toestel met elkaar kan vergelijken. Hopelijk lukt het daarmee om de juiste keuze te maken.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine