Pastinaak: vergeten wintergroente
Ideaal als smaakmaker in soep of stoofschotels
Pastinaak is een echte wintergroente. De specifieke smaak krijg je pas nadat de vorst er overheen is gegaan. Vroeger verving de pastinaak zelfs de aardappel. Tegenwoordig is deze groente wat in de vergetelheid geraakt. Hoog tijd om pastinaak terug op het hoofdpodium te hijsen.
Pastinaak wordt ook wel pinksternakel of witte peen genoemd. Het is een witgele wortel met een zoete, anijsachtige smaak. Het is familie van de gewone wortel, maar iets zoeter van smaak en wat zachter van structuur.
aankopen
Pastinaak hoort er bij aankoop stevig uit te zien. Kies voor harde wortels. Zachte wortels zijn al wat ouder, maar je kunt ze nog wel gebruiken voor puree of soep.
Op de gezondheid
Pastinaak is rijk aan voedingsvezels en foliumzuur. Daarnaast is het een goede bron van vitamine B1 en C. Pastinaak levert omwille van zijn zoete smaak gemiddeld wat meer energie dan andere groenten. Wie op zijn lijn wil letten, eet ze daarom best met mate.
Bewaren
Je kunt pastinaak best op een koele plek bewaren, dan blijft hij het langste goed.
Bereiden
Pastinaak hoef je niet te schillen, snijd wel de uiteinden af voor gebruik. Pastinaak wordt vaak als smaakmaker gebruikt in soep of stoofschotels. Hij geeft je puree net dat ietsje meer. Stoof hem eens samen met pompoen, wortel en zoete aardappel. Heerlijk. Ook een aanrader is pastinaak tot plakjes schaven en frituren. Zo krijg je fantastische pastinaakchips.