Groenten & fruitPremium

Rode biet: zoete kleurenbom

Het veelzijdige kleine broertje van de suiker- en de voederbiet

De rode biet is het kleine broertje van de suiker- en de voederbiet
De rode biet is het kleine broertje van de suiker- en de voederbiet

 

De rode biet is het kleine broertje van de suiker- en de voederbiet. Ze zijn meestal rond, maar er bestaan ook variëteiten met langwerpige vormen en geel en wit vruchtvlees. De gele exemplaren zijn frisser van smaak en worden vaak in een salade gebruikt. Uw klant kan ze op veel manieren combineren.

aankopen

De rode biet is hele het jaar te koop. Er is een verschil tussen zomer- en winterbieten. Zomerbieten zijn vrij klein ten opzichte van winterbieten. In de wintermaanden komen de bieten zonder loof en meestal gekookt in de handel. Reken ongeveer 250 tot 350 gram gekookte rode bieten per persoon. Voor salades moet je een 100 gram per persoon rekenen.

op de gezondheid

Maximaal tweemaal per week eten, niet opnieuw opwarmen, enzovoort. Aan het gebruik van nitraatrijke groenten zoals postelein werden vroeger allerlei richtlijnen gekoppeld. Die mag je bij het vuilnis zetten. Nitraatrijke groenten zijn simpelweg goed voor de gezondheid. En dat is wetenschappelijk aangetoond.

Bietjes kan je koken, stoven of bakken. Of verwerk ze in een heerlijke frisse salade
Bietjes kan je koken, stoven of bakken. Of verwerk ze in een heerlijke frisse smoothie

 

bewaren

Rode biet blijft het best houdbaar op een donkere en koele plaats. Ongekookte bieten kan je een tijdje bewaren. Winterbieten enkele weken, zomerbieten enkele dagen. Gekookte bieten bewaren nog ongeveer één dag in de koelkast.

bereiden

Rauwe bieten moeten eerst grondig gewassen worden. Behoud een eindje loof aan de kop van de biet. Kook de bieten in ruim water. Voor zomerbieten moet je ongeveer 25 minuten kooktijd rekenen. Winterbieten zijn pas gaar na 1,5 tot 2 uur. Na het koken moet je ze afkoelen onder koud water. Stroop vervolgens het vel af en ga aan de slag met de groente. Je kan ze op veel manieren combineren. Bietjes kan je koken, stoven of bakken. Of verwerk ze in een heerlijke frisse salade met bijvoorbeeld appel of augurk.
Rode bieten moeten een zoete smaak hebben. Als ze meer een aardesmaak hebben, dan zijn ze niet goed klaargemaakt.

piekperiode: december - april

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Flandria
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine