DE BOUWLASER NADER BEKEKEN
Een bouwlaser gebruik je om rechte horizontale of verticale lijnen uit te zetten. Het toestel combineert dus functies van een waterpas, een schietlood, een pasdarm, een metserskoord en een smetkoord. Voor heel wat taken waarvoor je vroeger dat soort gereedschap gebruikte, is de laserwaterpas een betere en snellere oplossing.
NIVELLEREN
Bij sommige laserwaterpassen moet je, aan de hand van libellen op het apparaat, de laserlijngenerator handmatig waterpas hangen. Bij een exemplaar op voetjes draai je die voetjes dan in en uit tot het apparaat waterpas staat. Andere toestellen hebben een nivelleerplaat, ook die moet je handmatig nivelleren door de stelschroeven bij te regelen.
De toestellen waar je de meeste tijd mee kan winnen, zijn echter de zelfnivellerende laserwaterpassen. Dankzij een ingebouwd mechanisme (ophanging) is de geprojecteerde laserlijn automatisch waterpas.
Dit soort laserwaterpassen is gewoonlijk een stuk schokgevoeliger. Tijdens het transporteren moet je het zelfnivelleringssysteem dan ook blokkeren - dat kan je uiteraard ook doen indien je gewoon een rechte lijn wil. Tijdens het gebruik let je erop dat de laser stabiel geplaatst wordt, zodat deze niet omvervalt.
5 VERSCHILLENDE TYPES
PUNTLASER
Een puntlaser gebruik je dan weer om een laserpunt loodrecht naar omhoog en/of naar omlaag te projecteren. Dat is bijvoorbeeld handig om vanuit het middelpunt van een tafel af te tekenen waar je de verlichting, er pal boven, zal bevestigen.
Wanneer een muurtje vrij in de ruimte komt te staan, kan je hiermee ook op de vloer en het plafond het loodpunt uitzetten.
LIJNLASER
Lijnlasers zijn de ideale instrumenten voor binnen-klussen. Ze projecteren goed zichtbare laserlijnen voor de eenvoudige uitlijning van tegels, regelwerk, ramen ... Lijnlasers met een ontvanger kunnen ook buiten gebruikt worden.
Een variant hierop is de tegellijnlaser. Die projecteert verschillende lijnen op de vloer om te helpen bij het tegelen.
KRUISLIJNLASER
Kruislijnlasers kunnen, naast horizontale lijnen, ook verticale lijnen projecteren. Ideaal om bijvoorbeeld behanglijnen mee uit te zetten of de startlijn voor een scheidingswand. Extra handig is dat je zo'n lijn ook op een schuine wand kan projecteren.
MULTILIJNLASER OF 3-LIJNSLASER
Een multilijnlaser heeft een extra lijn en creëert dus naast één horizontale lijn ook twee verticale lijnen onder een hoek van 90°. Daardoor kruis je niet enkel op de muur, maar ook op de vloer en het plafond, wat heel handig kan zijn bij het plaatsen van valse wanden.
Het verschil met de kruislijnlaser is dat de multilijnlaser de stralen helemaal rondom projecteert, en een kruislijnlaser enkel naar voren.
ROTATIELASER
Een rotatielaser projecteert een roterende laser, zodat je rondom de ruimte waarin die opgesteld staat, een volle lijn krijgt. Het ideale toestel om overal in een kamer dezelfde hoogte te kunnen afmeten.
Een rotatielaser is erg handig bij het verhogen van een vloer, het verlagen van een plafond of het aanbrengen van wandpanelen.
ROOD VS GROEN
Bij bouwlasers kan je kiezen tussen rode en groene stralen. Op functioneel vlak is er weinig verschil, buiten het feit dat groene lijnen gemakkelijker zijn waar te nemen. Vooral in fel daglicht zijn groene lasers beter zichtbaar dan rode.
Voor groene lasers zijn echter meer KTP-kristallen nodig dan voor rode, dus zal een bouwlaser met een groene straal duurder zijn dan een bouwlaser met een rode straal.
Bij een rode laser buiten of over langere afstanden moet je de lichtbundel normaal gezien met een ontvanger detecteren, zoals langs een meetlat in de hoogte. Wil je zowel rode als groene lasers buitenshuis gebruiken dien je ook altijd een ontvanger bij te hebben.
Bij nieuwere modellen aligneert de laserlijn zich automatisch met de ontvanger, bijvoorbeeld als je een andere hoogte op een muur wil markeren. Niemand hoeft je dus nog te assisteren om de helling van de laser aan te passen.