Tips om vlekken op je muur te verwijderen
Accidentjes in de keuken, een creatieve peuter, huisdieren ... Vlekken op de muur kunnen al eens voorkomen. Maar hoe krijg je die het beste weg zonder de muurverf te beschadigen? Er zijn heel wat huis-, tuin- en keukentips voor te vinden, maar niet elk middel is even doeltreffend. De beste opties ontdek je in dit artikel.
welke tips testten we uit?
We schilderden een aantal proefwanden met een matte afwasbare verf. Daarop brachten we allerlei vaak voorkomende vuilmakers aan zoals babyvoeding, tomatenpuree, rode wijn, potlood, enz. Vervolgens probeerden we verschillende huis-, tuin- en keukenmiddeltjes uit om de vlekken weg te krijgen: onder andere water en afwasmiddel of een mild schoonmaakmiddel, een zacht borsteltje, bakingsoda, keukenzout, ontvettingsproduct, bleekmiddel, een wonderspons, spuitwater, tandpasta, haarspray, ontsmettingsalcohol, waterstofperoxide en zelfs een aardappel.
TIP
Kies een afwasbare verf voor ruimtes waar sneller vlekken zullen opduiken (denk aan de keuken, de badkamer, een kinderkamer, enz.). Hoe kwalitatiever de verf, hoe gemakkelijker je vuil kan verwijderen zonder ook je verf weg te schrobben. Op de verpakking lees je af hoe vaak je over de verf mag wrijven voor ze begint af te slijten.
babyvoedsel
We brachten eerst babyvoeding aan op de muur. Het goedje wegnemen met keukenpapier was niet voldoende: er bleven nog gelige plekken achter. Maar lauwwarm water en een beetje afwasmiddel bleek al voldoende om de voedselresten van de muur te kunnen wassen.
Tomatenpuree
De kleur van deze voedselresten was toch net wat intenser dan van de babyvoeding. Na het afvegen met keukenpapier bleef een roze schijn achter op de witte muur. Maar net zoals met het babyvoedsel, komen afwasmiddel en lauw water goed van pas.
Uit de eerste twee tests kunnen we concluderen dat sausachtige substanties relatief gemakkelijk te verwijderen zijn, tenminste van afwasbare verf én als je relatief snel ingrijpt. Een mogelijke verklaring daarvoor is dat het vet een laagje legt op de verffilm en er dus niet snel in dringt.
TIP
Glanzende verven zijn meestal beter bestand tegen reiniging dan matte verven. Bij matglans- of zijdeglansverf die níét afwasbaar is, mag je niet schrobben, wel deppen. Anders zou je de bovenlaag van de verffilm weghalen, waardoor er een glanzende plek achterblijft. Aangezien het vuil bij dit soort verven ook sneller binnendringt, ga je beter zo snel mogelijk te werk.
koffie
Na het morsen van koffie op de muur, werd opnieuw zeepsop gebruikt om de vlekken weg te krijgen. Hier waren toch twee wasbeurten nodig om de gele schijn die op de wand achterbleef te elimineren.
LET OP
Verf op waterbasis houdt ironisch genoeg niet van water. Heb je dus watergedragen verf gebruikt bij het schilderen, beperk dan het vocht dat je gebruikt en maak de muur zeker niet te nat. Acrylverf is beter bestand tegen echte nattigheid.
rode wijn
Bij de vlekkentest met rode wijn bleek al snel dat een zeepsopje hier bijlange niet voldoende zou zijn om de muur weer spic en span te krijgen. De rozige uitlopers op de muren bleven goed zichtbaar. Tijd om te checken of er alternatieven zijn.
SPUITWATER
Een eerste vaak voorkomende truc is het uitgieten van spuitwater over wijnvlekken. Het koolzuur zou de wijn zogenaamd moeten losweken. Interessant, maar helaas niet zo doeltreffend als gehoopt. Het verschil is minimaal zichtbaar. Het kan helpen als eerste behandeling om de vlekken te doen vervagen, maar dan alleen als het om acrylverf gaat, want zoveel water valt te vermijden bij watergedragen verf.
bicarbonaat of soda
Bicarbonaat, ook wel bakingsoda of bakzout genoemd, kent veel toepassingen, waaronder schoonmaken. Je voegt er een klein beetje water aan toe zodat het een papje wordt, brengt het aan op de vlek en laat het even inwerken. Dan haal je het weg met de spons. Het resultaat? Bicarbonaat was niet sterk genoeg om de meest zichtbare vlekken mee weg te krijgen, maar was net voldoende voor het verwijderen van de vaagste uitlopers. Soda gaf ook geen bevredigend resultaat. Een lepeltje opgelost in water kreeg de vlekken niet weg.
BLEEKWATER
Bleekwater is een bijtend product: draag dus handschoenen en verdun ook altijd met water voor je ermee werkt! Het zou helpen tegen vlekken op een witte muur. Gebruik bleekwater niet op gekleurde muren, want de verf zou erdoor kunnen vervagen. Tegen wijnvlekken bleek het product echter niet doeltreffend.
tandpasta
Tandpasta als schoonmaakmiddel mag je enkel op witte of grijze muren uitproberen. Maar wat pasta op een borsteltje uitwrijven op de wijnvlekken haalde niets uit.
ontsmettende handgel
Van ontsmettende handgel wordt weleens gezegd dat je er ook vlekken mee weg krijgt. En hoewel het resultaat niet perfect was, was dit wel al het best werkende middel tot nu toe om de wijnvlekken weg te krijgen. De strepen die oorspronkelijk al lichter waren, waren hierna zo goed als niet meer te zien. Bij donkerdere stukken werkte het helaas minder goed.
babylotion
Babylotiondoekjes hebben een ontvettende werking en kunnen dus soms ook ingezet worden om vlekken te verwijderen. Uiteindelijk bleken ze ongeveer hetzelfde resultaat te geven als de handgel. Niet slecht dus, maar de strepen bleven nog lichtjes zichtbaar, dus ook nog niet perfect.
ZOUT
Er wordt vaak beweerd dat je wijnvlekken eerst met zout moet bedekken omdat dat de wijn opzuigt. Ook bij muren zou dat moeten werken. De wijnvlek kreeg dus een laagje zout over zich heen. Daarna lieten we het even rusten met een stuk karton ertegen om het zout op zijn plaats te houden. Na een paar minuten haalden we het karton weg en borstelden het zout er zachtjes af. De resterende vlek was misschien wat lichter geworden, maar wel nog erg zichtbaar. Bovendien maakte het zout het verwijderen met middelen zoals zeepsop of handgel er niet gemakkelijker op.
zuurstofwater
Zuurstofwater – ofwel waterstofperoxide – is iets wat velen in hun apotheekkast hebben liggen omwille van de ontsmettende werking, en het zou volgens onze research ook kunnen helpen. De test wees uit dat het inderdaad een minimale werking had, maar niet voldoende om de vlekken echt weg te halen.
ACETON
Nagellakremover, met als hoofdbestanddeel aceton, bleek ook de moeite om uit te testen. Dit product werkte namelijk ongeveer even goed als de ontsmettende handgel. Ergens niet verwonderlijk, aangezien zowel aceton als alcohol oplossende eigenschappen hebben.
Haarspray is nog een ander product waar alcohol in zit en waarvan gezegd wordt dat je er vlekken mee weg krijgt. Jammer genoeg werkte dit voor de wijnvlek niet.
wonderspons
Tijd om de wonderspons boven te halen. Het enige wat je hoeft te doen, is de spons lichtjes vochtig maken in gewoon water, zonder zeep. Dan wrijf je over de vlekken. Niet te hard, want zo'n spons is lichtjes schurend. Het zag er al snel naar uit dat we met de wonderspons eindelijk een manier gevonden hadden om de rode wijnvlekken weg te wissen, en dat zelfs heel vlotjes. Na een paar keer wrijven was er helemaal niets meer van te zien.
TIP
Houd wel in het achterhoofd dat je met een wonderspons of met oplossende producten automatisch een beetje verf weghaalt. Wrijf daarom niet langer dan echt nodig is om een vlek te verwijderen.
AARDAPPEL
Uit nieuwsgierigheid testten we toch ook nog één bekende truc uit: een aardappelschijfje tegen de vlek wrijven. Het zetmeel zou de vlek wegnemen. Het resultaat? We kregen de lichtere vlekken wel een béétje weg, maar tegelijkertijd liet de aardappel een opvallende gele schijn achter. Niet wat je wilt hebben natuurlijk, en daarom is de aardappeltruc naar ons idee allesbehalve de moeite waard.
OPGEPAST
Pas op met alcoholhoudende producten als je hoogglansverf op je muren hebt zitten. De alcohol zou voor een matte plek kunnen zorgen. Omgekeerd kan je met bepaalde producten op matte muurverf een glanzende plek creëren. Die kan je dan wel weer proberen te verminderen door middel van een ontvetter.
potlood
gommen
Eerst en vooral probeerden we het potlood van de muur te wissen met de vlakgom, net zoals dat op papier lukt. Jammer genoeg bleek dat op de muur niet het geval. De gom zorgde zelfs voor een soort vlek over de potloodlijnen. Zo gemakkelijk kom je dus nog niet van je potloodstrepen af.
babylotion
Met voldoende drukkracht werkten babydoekjes wel een beetje, zowel bij teken- als bij kleurpotloodtekeningen. Maar helemaal weg waren de lijnen toch ook niet; meestal waren ze nog lichtjes te zien.
wonderspons
De verwachtingen voor de wonderspons werden meteen positief ingelost, want hiermee werden de tekeningen met alle gemak weggevaagd.
tandpasta
Die truc met tandpasta haalde hier, net zoals voordien, helemaal niets uit.
ontsmettende handgel
De ontsmettende handgel deed het voorheen niet slecht bij het verwijderen van rode wijnvlekken. Maar op potloodstrepen had de handgel geen enkele werking.
Idem voor de haarspray.
aceton
Ook hier kregen we de potloodstrepen moeiteloos weg. Zowel die van het tekenpotlood als die van de kleurpotloden.
bicarbonaat
We haalden er ook nog eens het bicarbonaat bij. Aanbrengen, even laten inwerken, en dan weghalen met een zachte spons. De tekening bleek deze keer in een mum van tijd verdwenen. Bovendien valt dit middel te verkiezen boven nagellakremover, aangezien het geen chemische dampen vrijgeeft en je ook minder risico loopt op een blijvend zichtbare plek op je muur waar je gewreven hebt. Dus: heb je bicarbonaat in huis, dan lijkt dit ons, naast de wonderspons, het meest geschikte middel om potloodstrepen mee weg te krijgen.
aardappel
We konden het niet laten om het toch nog eens met een aardappelschijfje te proberen. Maar ook bij deze test leverde dat geen goeie resultaten op.
TIP
Als een vlek niet meteen verdwijnt, begin dan niet keihard te schrobben maar schakel over op een ander product om de vlek mee te proberen verwijderen. Beweeg ook eerst van beneden naar boven om te vermijden dat je de vlek doet uitbreiden.
stift
Tot slot bespreken we enkele tips en tricks om tekeningen met kleurstiften en een alcoholstift van de muur te halen.
BABYLOTION
Babylotiondoekjes werkten vrij goed bij de potloodstrepen. Maar geldt dat ook bij stiften?
– De alcoholstift bleef onaangetast.
– De blauwe stift werd eerder opengewreven dan weggewreven.
– De roze stift verdween lichtjes, maar niet helemaal.
Conclusie? Babylotiondoekjes zijn een mogelijke oplossing voor potlood, maar niet voor stift.
TANDPASTA
Net zoals bij de vorige tests was tandpasta helaas geen succes. De alcoholstift bleef volledig zichtbaar en bij de kleurstiften breidde de tandpasta de stift zelfs uit tot grote vlekken. Dit middel maakte het dus alleen maar erger.
ACETON
Met nagellakremover kregen we gemixte resultaten. De alcoholstift vervaagde lichtjes maar werd ook vlekkerig, de blauwe stift vervaagde maar verdween niet, en de roze stift kregen we dan weer moeiteloos weg. Een gedeeltelijk succes, maar je wil natuurlijk een oplossing die over de hele lijn werkt.
wonderspons
Zowel de alcoholstift als de kleurstiften werden moeiteloos weggevaagd met de wondergom.
ontsmettende handgel
Het ging niet in één keer, maar met alcogel krijg je de strepen wel weg. Zowel die van de alcoholstift als van beide kleurstiften. En ondanks dat haarspray ons voordien nog niets opgeleverd had, probeerden we het ook hiermee nog eens. De spray had een licht werkzaam effect, want de stift vervaagde wel, maar verdwijnen deed ze niet.
bicarbonaat
Alhoewel we de handeling één of twee keer moesten herhalen, waren de stiftstrepen verdwenen na een wasbeurt met bicarbonaat.
BLEEKWATER
Een allerlaatste tip die we vonden tegen stiften op de muren was bleekwater. Maar dit maakte op de testwand geen enkel verschil.
TIP
Als je sterke producten wil uittesten op een vlek, doe dat dan eerst eens op een stukje muur dat niet in het oog springt, bijvoorbeeld achter een meubelstuk. Mocht er dan toch een verkleuring optreden, dan is het nog geen ramp, en dan weet je tenminste zeker dat je dit middel niet op de vlek moet gebruiken. Denk eraan dat wat wel of niet werkt tegen vuil, afhangt van de gebruikte verfsoort en ook van het type muur. Bij vliesbehang onder de verf zal je bijvoorbeeld moeten opletten dat je het niet losweekt. Voorzichtig uitproberen is dus de boodschap.
retoucheren
Nu rest er nog de vraag: wat doe je als je een vlek écht niet meer weg krijgt? Dan is het antwoord heel simpel: je moet retoucheren. Gaat het om een héél witte, recent geverfde muur en is er maar een klein stukje vuil, dan zou je het eerst eens met Tipp-Ex kunnen proberen. Met wat geluk zie je er dan niets meer van.
Maar is je muur al een tijd geleden geschilderd, dan zal die ondertussen lichtjes verkleurd zijn door zonne-inval en zal nieuwe verf dus extra opvallen. De kunst is om de nieuwe verf zo subtiel mogelijk te blenden. Dat doe je door niet met de verf over de vlek te strijken, maar er zachtjes op en rond te deppen met een verfborstel. Valt het verschil toch nog te veel op, laat dan een beetje verf met een lichtjes gelere tint mengen in de verfzaak.
Bekijk de video: