Segment convenience blijft groeien in 2023
visie retailketens op kant-en-klaarmaaltijden
De conveniencemarkt was voor corona in volle groei, en dat lijkt nu niet anders. We mogen er niet vanuit gaan dat alleen singles convenienceproducten kopen. Omwille van het gemak zijn ook senioren en gezinnen met kinderen gretige afnemers. Meer en meer worden trouwens porties aangeboden voor het hele gezin. Sommige ketens krijgen minder vraag naar plantaardige kant-en-klaarmaaltijden dan andere, die er dan ook sterk op inzetten.
GESPREKSPARTNERS
Retail wilde weten hoe het met de verkoop van kant-en-klare maaltijden en maaltijdboxen (verspakketten) gesteld is. En, is er een verschil te merken in die segmenten ten opzichte van de precoronaperiode? De volgende personen/retailketens waren zo vriendelijk om onze 5 stellingen te beantwoorden.
- Carrefour – Siryn Stambouli, pr-manager
- Delhaize – Laetitia Velge, aankoopverantwoordelijke deli en on the go, en Zincke Vandenbroucke, aankoopverantwoordelijke groenten en fruit
- Spar Retail – Paulien Kurris, persverantwoordelijke Colruyt Group
- Spar Lambrechts – Manu Suffeleers, commercieel directeur
stijgende trend blijft
Stelling 1: De conveniencemarkt* bestond in 2018 uit tweederde van de totale voedselaandkopen. 43% van de uitgaven voor convenience gebeurde in de grote ketens (studie Comeos). Passen die cijfers binnen uw enseigne nog anno 2023? *convenience: maaltijd om 'on the spot' (meteen) op te eten of 'on the go' (later of thuis)
Laetitia Velge (Delhaize): "Convenience – en zeker on the go – heeft het zeer moeilijk gehad tijdens de coronaperiode. Sinds 2022 zijn volumes wel weer hoger ten opzichte van precorona. Er blijft een stijging in dat segment, maar die is wel minder sterk dan vroeger. We verwachten dat de stijgende trend zal blijven aanhouden, omdat klanten nog altijd op zoek zullen zijn naar snelle gerechten, uit gemak en omwille van het drukke werkleven."
"De types producten die het goed doen zijn koude slaatjes om mee te nemen en broodcomponenten (wraps, broodjes enzovoort). Zowel meer hippe producten, zoals gezonde, koolhydraatarme slaatjes, doen het goed als klassiekers zoals belegde broodjes."
Paulien Kurris (Spar Colruyt Group): "Spar noteert een blijvende sterke groei voor de traiteurafdeling. Mensen die zich tijdens covid wilden verwennen met een voor hen gemaakte schotel, zijn dat blijven doen. We bieden onder meer ambachtelijke traiteursmaaltijden aan, klaargemaakt met lokaal gekookte of lokaal samengestelde maaltijden. De groei die we zien komt van dat aanbod ambachtelijke traiteurmaaltijden, eerder dan van de industriële alternatieven zoals lasagnes."
Manu Suffeleers (Spar Lambrechts): "De verkoop van convenienceproducten evolueert positief. Het precoronaniveau wordt opnieuw gehaald en zelfs licht overschreden. Dat geldt zowel voor de gebruiksklare ingrediënten/componenten als voor de kant-en-klare maaltijdoplossingen. We verwachten dat die trend zich zal blijven voortzetten. Maar we blijven zeker inzetten op basisproducten die intrinsiek goedkoper zijn en waarvoor er zeker nog plaats is na de substantiële stijging van de voedselprijzen."
Siryn Stambouli (Carrefour): "Tussen 2019 en 2022 steeg ons zakencijfer met 30% in het segment van de bereide maaltijden 'Traiteur' en zelfs met 80% in ons 'Bon Appétit'-gamma (wraps, sandwiches, boterhammen, soepen en salades)."
Paulien Kurris: "Singles kopen de eenpersoonsporties, maar ze dienen ook voor mensen die een keer niet mee-eten met het gezin, bijvoorbeeld omwille van hun hobby"
eenpersoonsporties belangrijk
Stelling 2: De singles zijn nog steeds een belangrijke doelgroep voor convenienceproducten. Geldt dat anno 2023 ook (nog) voor uw winkels?
Manu Suffeleers: "Zowel studenten, alleenstaanden en ouderen/gepensioneerden staan meer en meer open voor kant-en-klaar. In die zin is het singlepubliek in de ruimste zin van het woord zeker nog de belangrijkste doelgroep. In dit verband zien we dat een synergie tussen het traditionele supermarktaanbod en bepaalde foodservicecomponenten zich manifesteert. Voorwaarde tot succes is natuurlijk de juiste locatie van het winkelpunt. Hier liggen zeker nog opportuniteiten voor de buurtsupermarkt en -superette."
Siryn Stambouli: "Laten we zeggen dat 'on the go om onderweg op te eten' er vooral is voor de actieve bevolking. Qua bereide maaltijden zien we een overconsumptie bij de senioren. Ze koken minder frequent en de schotels bevatten bovendien evenwichtige maaltijden."
Paulien Kurris: "De dagschotels met vlees, vis, groenten en aardappelen, rijst of pasta bieden we aan in eenpersoonsporties. Singles kopen ze, maar ze dienen ook voor mensen die een keer niet mee-eten met het gezin, bijvoorbeeld omwille van hun hobby. De maaltijdcomponenten – zoals vol-au-vent, gratin dauphinois of boontjes met ui – bieden we aan in porties waarmee je een gezinsmaaltijd kan samenstellen."
Laetitia Velge: "Veel van onze producten om op te warmen zijn voor één persoon. Dus de doelgroep van de singles is hiermee meteen gecoverd. Daarnaast zijn families met twee werkende ouders een belangrijke doelgroep. We breiden de familiemaaltijden uit: een grotere portie aan een betaalbare prijs. Dat laatste is zeker nu heel belangrijk geworden."
GEZOND VERSUS KOSTPRIJS
Stelling 3: Consumenten die meer gericht zijn op convenience, kiezen vaker voor gezondere alternatieven. Klopt dat?
Siryn Stambouli: "Eerst even aanstippen dat we geen verschil zien op dat vlak tussen de pre- en postcoronaperiode. We blijven sowieso inzetten op de producten van ons eigen merk, omdat ze ons charter respecteren dat het gebruik van zout bijvoorbeeld ontmoedigt. De schotels van 'The Market' dragen de Nutri-Score A en bestaan voor 50% uit groenten."
"Ook al breiden we ons aanbod uit met maaltijden die quinoa of bulgur bevatten, toch zien we dat onze klanten vooral kiezen voor klassiekers als lasagne en spaghetti bolognaise."
Paulien Kurris: "Ook bij ons gaan de klanten eerder voor de traditionele maaltijden, type vol-au-vent, vlees met aardappelen en groenten, pasta's, quiches. We zorgen er uiteraard wel voor dat onze kant-en-klare maaltijden evenwichtig zijn samengesteld en hoofdzakelijk bestaan uit verse, lokale producten."
Manu Suffeleers: "Bij ons zien we toch dat gezondheid ook zeker speelt in de conveniencemarkt. Huisbereide salades zijn zeker in de zomer een topper, maar ook groentenwraps, pokébowls en vegetarische maaltijden worden stilaan een vast onderdeel van het assortiment."
Laetitia Velge: "Sinds corona is gezondheid nog belangrijker geworden. De focus op de Nutri-Score blijft belangrijk om de klant te helpen bij het maken van een gezonde keuze. Binnenkort vernieuwen we ons gamma 'Natural healthy' en zal er een duidelijk onderscheid zijn tussen verschillende types maaltijden: koolhydraatvrije maaltijden, sportmaaltijden, healthy comfortfood enzovoort."
"Wat wel opvalt de laatste tijd is dat de interesse in gezonde maaltijden toch wat terugvalt door een grote druk op de koopkracht. De prijs wordt al eens prioriteit nummer 1 en gezondheid verliest dan wat aan belang. Desalniettemin blijft de groep van flexitariërs groeien en bieden we bij elk nieuw gamma ook telkens een veggie en/of vegan product."
PLANTAARIG GROEIT GESTAAG
Stelling 4: De markt van de plantaardige kant-en-klaarmaaltijden stijgt jaar na jaar. Welke klemtonen legt uw enseigne voor die categorie?
Laetitia Velge: "Binnen convenience bieden we plantbased maaltijden aan onder private brand, waaronder vegan 'vlees'-componenten (zoals vol-au-vent zonder vlees ...) en een vegan spaghetti bolognaise. Daarnaast bieden we ook onder Foodmaker vegan en veggie maaltijden en salades. Recentelijk hebben we een exclusief merk 'La Fille du Boucher' gelanceerd met een gamma van veggie maaltijden 'on the go', zoals een tikka masala."
"We doen al die inspanningen want er is duidelijk een stijgende vraag naar plantbased producten. Klanten linken dat met een gezonde maaltijd en het is beter voor de planeet. Wij focussen op herkenbare klassieke producten en niet op 'te niche' producten. Zo spreken we niet alleen de veganist maar ook de flexitariër aan."
Paulien Kurris: "We zien bij Spar weinig concrete vraag naar plantaardige kant-en-klare maaltijden. De meer traditionele maaltijden die we op dit moment in ons assortiment hebben, doen het goed. Dus volgen we die vraag van de klant bewust goed op."
Siryn Stambouli: "De geleidelijke overgang naar plantaardige eiwitten staat vooraan in onze prioriteitenlijst. De verkoop van vleesvervangers verloopt positief, maar we staan nog aan het begin van een markt met een sterk ontwikkelingspotentieel. De consumptiegewoontes evolueren op dat vlak nog volop."
MAALTIJDBOXEN
Stelling 5: Maaltijdboxen evolueren in de positieve richting qua verkoop. Correct?
Paulien Kurris: "Spar verkoopt de verspakketten van Boni, die ook bij andere winkels van Colruyt Group te vinden zijn. We zijn hier pas recent mee gestart. We stellen vast dat mensen in de vakanties wel graag zelf hun maaltijden samenstellen en dat ze dan minder verspakketten kopen."
Zincke Vandenbroucke (Delhaize): "De markt van de maaltijdboxen is na covid verder losgebarsten. Consumenten hebben opnieuw minder tijd om te koken en zijn op zoek naar snelle, budgetvriendelijke, inspiratievolle en gezonde maaltijdoplossingen. De meeste boxen zijn goed voor twee tot vier personen. Waar we bij Delhaize zijn gestart met een viertal klassieke maaltijdreferenties – zoals lasagne en moussaka – hebben we ons assortiment sinds 2022 uitgebreid naar soepen, salades en gerechten die hun inspiratie halen uit de wereldkeuken."
Siryn Stambouli: "Ons merk 'Carrefour The Market' telt op dit moment vier soorten 'meal kits'. We bieden zowel klassieke gerechten aan, zoals lasagne en tomatensoep, als gerechten uit de wereldkeuken, zoals tikka massala en groene curry. We blijven de vraag van klanten naar meer snelle oplossingen goed opvolgen."
Spar Lambrechts verkoopt op dit moment geen maaltijdboxen.