DM RAMEN FOCUST ZICH OP HOUTEN RAMEN EN DEUREN VOOR DE B2B-MARKT
ENGELS NAM ONLANGS DM RAMEN (DUURZAAM MAATWERK) UIT LOKEREN OVER
Ze zijn zeldzaam, de raam- en deurproducenten die heel bewust enkel de focus leggen op de professionele markt enerzijds en op hout als grondstof anderzijds. DM Ramen uit Lokeren is er zo eentje. Gegroeid uit een familiale onderneming, werd de producent in 2016 overgenomen door Engels.
Schrijnwerk had een boeiend gesprek met Didier Engels en Gaby Maes (DM Ramen - Duurzaam Maatwerk) over hun visie op de sector en hun plannen voor de toekomst.
ENKEL B2B-MARKT
DM Ramen is een producent van houten ramen die zich enkel en alleen richt naar de professionele markt. Ongeveer een jaar geleden werd DM overgenomen door Engels. Didier Engels getuigt: “DM startte in de jaren 70 en werd opgericht door een zekere De Muynck, vandaar ook de naam. Vandaag staat DM voor 'Duurzaam Maatwerk'. DM Ramen is een zuivere producent van buitenschrijnwerk. Het cliënteel bestaat uit professionele schrijnwerkers, houtskeletbouwers en tuinaannemers die zelf instaan voor de plaatsing. DM Ramen focust zich vervolgens ook enkel en alleen op hout als grondstof. Keuzes maken in het leven is belangrijk. Dat geldt ook als ondernemer. In mijn ogen doe je beter minder, als je het maar goed kan doen."
FLEXIBELE AANPAK
Gaby Maes, zaakvoerder van DM Ramen, benoemt flexibiliteit als een van de grootste sterktes van het bedrijf: “Ik denk dat we met DM Ramen een unieke positie in de markt innemen vanwege het feit dat we de flexibiliteit hebben behouden van toen DM nog een zuiver ambachtelijke schrijnwerkerij was. De simpele vaststelling dat DM Ramen heel wat buitenschrijnwerk mag leveren voor Monumentenzorg, waar de afwerkingseisen zeer hoog liggen, vormt daar het mooiste bewijs voor. Het vervaardigen van een specifieke makelaar, blokkaders of een uniek profiel betekent voor ons een aangename uitdaging waar we met veel enthousiasme en vakmanschap op inspelen. De overname door Engels, een groot bedrijf met meer dan 75 jaar ervaring, zal daar zeker niets aan veranderen. Integendeel, de integratie binnen Engels betekent dat DM Ramen in de toekomst nog professioneler te werk zal gaan."
Didier Engels: “Met DM Ramen kunnen we flexibel inspelen op de noden en wensen van professionele afnemers"
VIJFTIGTAL MEDEWERKERS
DM Ramen staat synoniem met houten buitenschrijnwerk en de overname door Engels zal niets aan die strategie wijzigen. Didier Engels geeft tekst en uitleg. “We zijn er immers van overtuigd dat er met de kwaliteit die wij nastreven, een liefde voor het materiaal moet vooropstaan. Je moet je kunnen focussen op één materiaal om je te onderscheiden van de rest. Bij hout is dat zelfs bij uitstek het geval. In totaal zijn er bij DM Ramen in Lokeren 45 houtbewerkers aan de slag in de productieafdeling. Zij worden ondersteund en aangestuurd door een viertal bedienden."
REVIVAL VAN HOUT
Gaby Maes: “In de ramenmarkt zien we een duidelijke revival van hout. We merken dat hout een steeds belangrijker marktaandeel inneemt. Daar zijn verschillende redenen voor. Enerzijds zijn er de renovaties, waarbij het vanuit de overheid verplicht is om bij het vervangen van houten ramen opnieuw voor hout te kiezen. In heel Brussel is dat bijvoorbeeld het geval. Anderzijds heb je de projectmarkt waar de isolatiewaarden steeds belangrijker worden. Een raam uit lariks haalt bijvoorbeeld een veel betere U-waarde dan pvc of aluminium. En een derde, zeer belangrijke reden is de architectuur. We merken immers dat er in de moderne architectuur heel vaak naar hout wordt teruggegrepen. Grote schuiframen, gecombineerd met claustra's in hout, het kan allemaal. Architecten zijn opnieuw verliefd op de warmte en de authenticiteit van het materiaal. Wat de laatste jaren evenwel sterk verminderd is, is het aantal producenten van houten ramen.
De koek is met andere woorden zeker niet kleiner geworden, maar hij wordt wel verdeeld onder minder spelers."
DE TAAL VAN DE VAKMAN
In 2016 nam Engels DM Ramen over en daar had Didier Engels enkele goede redenen voor. “We geloven sterk in specialisatie. De aanpak voor een professionele klant verschilt sterk van die voor een particuliere klant. Het zijn aparte werelden, net als de projectmarkt. We menen dat specialisatie nodig is om je te onderscheiden. DM Ramen bedient al langer de professionele markt en spreekt dus de taal van de vakman. De kennis omtrent hun specifieke noden en wensen is hier sterk aanwezig, en dat is nodig om een optimale relatie op lange termijn uit te bouwen."
“Bij DM hebben we door de jaren heen al een uitgebreid klantenbestand opgebouwd", vult Gaby Maes aan. “Engels nam dus dat cliënteel mee over. Dat was een belangrijke zet, want het ging in hoofdzaak om klanten die tot dan toe nog niet door Engels bediend werden."
INSPELEN OP EISEN VAN DE EINDKLANT
Didier Engels ziet de toekomst van DM Ramen rooskleurig in, maar stipt tegelijk het belang van een voortdurende evolutie aan. “De ervaring die wij bij Engels hebben, is dat de eindklant steeds meer eisen stelt. Ze willen een uniek raam of een speciale voordeur die de buurman niet heeft. Zelfstandige schrijnwerkers die concurrentieel willen blijven, moeten vlot op die vragen kunnen inspelen. DM Ramen wil daarom een toeleverancier zijn die enige flexibiliteit aan de dag legt en die bereid is om extra inspanningen te leveren wanneer de klant en de eindklant daarom vragen. Zo hebben we onlangs voor bepaalde schrijnwerkers al een specifiek raam op maat ontwikkeld. Die open houding is hét handelsmerk van DM Ramen en dat moet ook in de toekomst zo blijven."
Gaby Maes: “We voeren inderdaad een breed gamma en hebben ook een uitgebreide keuze aan houtsoorten: afzelia, moabi, afrormosia, lariks enzovoort. Het enige waar we geen toegevingen op doen, is de kwaliteit. We weigeren dan ook met minderwaardige houtsoorten te werken. Daarom werken we nooit met meranti, omdat we ervan overtuigd zijn dat kwalitatief meranti nog nauwelijks te vinden is."
MARKETINGONDERSTEUNING
Ook al richt DM zich enkel op de professionele plaatsers, toch willen ook de eindklanten van hun klanten graag weten welk vlees ze in de kuip hebben. De eindklant wil graag ramen in levenden lijve zien, alvorens een bestelling te plaatsen. “In eerste instantie voorzien wij zelf marketing- en promotiemateriaal voor onze professionele klanten", zegt Didier Engels. “We hebben ook een website die door de klanten van onze klanten bezocht kan worden. En tot slot kunnen ze met hun klanten naar onze showroom komen. We beperken ons dus niet tot de loutere productie van houten schrijnwerk, we willen onze schrijnwerkers ook actief ondersteunen op het vlak van verkoop. Zij kunnen hun klanten een goeie plaatsing garanderen. Wij garanderen hun ramen en deuren van uitstekende kwaliteit."
EIGEN CALCULATIE
Ook qua calculatie worden de schrijnwerkers die aankopen bij DM, zeker niet aan hun lot overgelaten. Gaby Maes: “We geven onze klanten in feite de keuze. Ofwel calculeren ze zelf via de software die wij hun aanbieden. Ofwel doen we alle berekeningen voor hen. De beide zijn perfect mogelijk. Daarnaast maken we er een erezaak van om over een goed technisch bureau te beschikken. Om een vlotte verkoop mogelijk te maken, is het al eens nodig dat er een bepaald detail wordt uitgewerkt. En tot slot is het zo dat we met DM een doorgedreven dienst na verkoop voorzien om even ter plaatse te gaan, mocht onze klant op de werf een bepaald probleem toch niet onder controle krijgen."
ELEKTROSTATISCH LAKWERK
Een grote meerwaarde voor de schrijnwerkers is het elektrostatische lakwerk dat DM aanbiedt. “Wij lakken hier niet met de hand, maar wel elektrostatisch. Daardoor moeten onze ramen maar om de tien jaar een onderhoudsbeurt krijgen. Dat zijn niet onbelangrijke verkoopargumenten voor onze klanten. Daarnaast werken we ook met een verdoken vernageling van de glaslatten. Daardoor ontstaat er ook nooit discussie over het al dan niet zichtbaar zijn van nagelgaatjes. En tot slot werken we met gelamelleerd hout, zodat een eventuele kromtrekking, zelfs van langere stukken hout, nooit kan optreden."
SCHRIJNWERKERS 'ONTZORGEN'
De overname van DM door Engels is nog vrij recent. Didier Engels heeft dan ook enkele duidelijke doelstellingen voor ogen om de overname op termijn geslaagd te kunnen noemen. “Als we erin slagen om de schrijnwerkers te 'ontzorgen', zullen we van een goeie ingreep kunnen spreken. Ons doel is immers om veel meer schrijnwerkers te bereiken die zelf de last van een eigen productie niet wensen te dragen. Verder willen we ook dat de samenwerking met onze klanten zo vlot mogelijk verloopt. Gedurende de voorbije drie generaties hebben we van de naam Engels een bepaalde standaard gemaakt. Die willen we niet zomaar te grabbel gooien. Eventuele klachten of problemen zullen we dan ook steeds zo snel mogelijk trachten op te lossen."
“We willen met onze schrijnwerkers een partnership aangaan, zodat er van beide kanten een groot vertrouwen is", vult Gaby Maes aan. “Het moet meer een huwelijk worden dan een afstandelijke zakenrelatie."