BuitenschrijnwerkPremium

Esthetische aspecten van slanke ramen

Met slanke raamprofielen kan men echter een ratio van 98/2 bekomen: een niet te onderschatten verschil

98% daglicht, 2% profiel

Bij een traditioneel (schuif)raam ligt de verhouding tussen glas en profiel op 75/25. Met slanke raamprofielen kan men echter een ratio van 98/2 bekomen: een niet te onderschatten verschil! Dit komt voornamelijk doordat het profiel volledig verdoken is in de vloer-, wand- en/of plafondopbouw. De grote hoeveelheid licht die doorheen het raam naar binnen stroomt, geeft de bewoner of gebruiker het gevoel dat hij of zij eigenlijk voor een stukje buiten vertoeft.

Drempelloos

De overgang tussen binnen en buiten kan bij bepaalde systemen volledig drempelloos. Dit betekent niet alleen een esthetische troef, maar ook een praktisch voordeel: denk maar aan het rolstoelverkeer in seniorenflats of in ruimtes met veel passage.

 

Aanzichtbreedtes van slechts 2 cm

De profielen die dan toch zichtbaar zijn, worden superslank gehouden. Afhankelijk van het type beglazing en de grootte van de glaspartij gaat het om aanzichtbreedtes van slechts 2 tot 3 cm.

Er is keuze tussen dubbele en drie­voudige beglazing, naargelang van de eisen. Lage-energie of zelfs passiefbouw­projecten vormen geen probleem

Optimale isolatiewaarde

Doordat gewerkt wordt met super­slanke (thermisch onderbroken) pro­fielen en het glas dus vrijwel de vol­ledige oppervlakte beslaat, krijgt men een gunstige isolatiewaarde.

Er is keuze tussen dubbele en drie­voudige beglazing, naargelang van de eisen. Lage-energie of zelfs passiefbouw­projecten vormen geen probleem.

 

Afwerking profiel

In de praktijk kiest men er vaak voor om het aluminium blank af te werken (natuurkleur). Op die manier vallen de profielen minder op. Een gepoederlakte afwerking in een kleur naar keuze is uiteraard ook mogelijk.

 

Speciale uitvoeringen

De minimalistische ramen zijn ook beschikbaar in speciale uitvoeringen.

Hoekoplossing

Een vrij bekende variant is de oplossing waarbij twee raampartijen in een hoek op elkaar aansluiten, zonder vaste hoek­stijl. Wanneer de beide raampartijen volledig geopend zijn, heeft de bewoner of gebruiker de indruk op een overdekt terras te zitten.

Bij een tweede variant kunnen de open­schuivende delen volledig in de wand verdwijnen. Zo kan men de opening maximaal maken

Maximale opening

Bij een tweede variant kunnen de open­schuivende delen volledig in de wand verdwijnen. Zo kan men de opening maximaal maken. Uiteraard moet men hiervoor plaats maken in de wand, en dient de architect de uitvoering van de isolerende schil nauwkeurig te detailleren.

Turnable Corner

Het openschui­vende deel kan rond een hoek bewegen. Zo wordt het mogelijk om een zijde volledig open te maken en de binnenruimte om te tove­ren in een overdekt terras.

Helemaal bijzonder is de gebogen variant ('arc version') waarbij men met speciaal gebogen glasbladen werktArc Version

Helemaal bijzonder is de gebogen variant ('arc version') waarbij men met speciaal gebogen glasbladen werkt.

Slope Version

Al even spectaculair is de variant die onder een helling van maximaal 20° staat ('slope version'). Deze inclinatie kan de constructeur zowel naar buiten als naar binnen toe uitvoeren.

Guillotineraam

Hierbij kan een groot glasblad volledig opgetrokken worden zodat er een perfect vrije doorgang ontstaat.

Voor wie weet dat het soortelijk gewicht van glas 2,5 g/cm³ bedraagt, is het niet moeilijk om te berekenen dat drie telescopisch openschuivende beglazingen van 2,5 m hoog op 3,5 m breed (drievoudige gelaagde beglazing met samenstelling 6#/12/4/12/#44.2) samen bijna 1.200 kg wegen! Niet meer eenvoudig om manueel te bedienen!  Vandaar dat het systeem vaak wordt gemotoriseerd

Gemotoriseerd

Voor wie weet dat het soortelijk gewicht van glas 2,5 g/cm³ bedraagt, is het niet moeilijk om te berekenen dat drie telescopisch openschuivende beglazingen van 2,5 m hoog op 3,5 m breed (drievoudige gelaagde beglazing met samenstelling 6#/12/4/12/#44.2) samen bijna 1.200 kg wegen! Niet meer eenvoudig om manueel te bedienen!
Vandaar dat het systeem vaak wordt gemotoriseerd. De motor zit dan volledig verdoken in de pla­fond­opbouw of de bovenregel van het raam. Heel belangrijk is een vlotte bereikbaarheid wanneer men de motor achteraf moet herstellen.

Horren en zonwering

Slanke raamsystemen zijn vaak tot in de puntjes uitgekiend. Zo zijn er ook systemen voor horren en zonwering die men op een zo onopvallend en minimalistisch mogelijke manier in het totaalplaatje kan integreren.

Sluit- en beveiligingssystemen

Slanke raamsystemen zijn op zich al een stuk inbraakveiliger dan standaardramen. Dit komt eerst en vooral doordat het kader volledig in de ruwbouw verdoken zit en het dus niet zo simpel is om vleugel of kader te forceren. Vervolgens spreken we steeds over gelaagd glas, soms zelfs in combinatie met gehard glas.

De beglazing is bovendien rondom rond verlijmd in de vleugelprofielen. Verder zijn er ook uitgekiende sluit- en beveiligingssystemen voorhanden, die de gebruiker ofwel handmatig (met cilinderslot) ofwel elektronisch (via domotica) kan aansturen.

We maken een onderscheid tussen de klassieke nachtschoot die de vleugels in het kader vastzet en een systeem dat werkt via het blokkeren van de motor.

Tot slot kan er in de beglazing ook een alarmsysteem geïntegreerd zitten. Dit werkt via glasbreukdetectie. Op het moment dat het glasblad breekt, wordt een geïntegreerd stroomcircuit onderbroken. Hierdoor stelt de alarm­centrale zich automatisch in werking.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Rory Moerman
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine