hoe zorgt u voor een Naadloze overgang tussen binnen en buiten
Vloertegels en slanke profielen zorgen voor eenheid tussen het interieur en het terras

In steeds meer woningontwerpen is de tuin het verlengde van het interieur. Mensen kiezen steeds meer voor open ruimtes waar de vloer buiten doorloopt. De keuken, woonkamer of veranda vormen één grote ruimte met het terras en de tuin. Bovendien lijkt het terras dan groter. Ook aangepast schrijnwerk zorgt voor een stijlvolle overgang tussen binnen en buiten.
MAXIMALE BINNEN-BUITENBELEVING
Binnen- en buitenruimtes verbinden is bijna een evidentie geworden. Vandaag worden interieurontwerp en buitenaanleg in één adem genoemd. Zo komt de buitenbeleving een stuk naar binnen of vergroot de leefruimte doordat ze uitgebreid wordt naar buiten. We zien dit zowel in de residentiële sector als op de projectmarkt. Het is een gevolg van de kleinere bewoonbare oppervlaktes van huizen en appartementen en de verhoogde interesse voor outdoorbeleving. Door de coronacrisis bracht iedereen meer tijd door thuis en ontdekten velen het buitenleven in de woning. Hierdoor is er meer vraag naar huizen en appartementen met tuin en/of terras. We zien ook veel buitensalons, -keukens en -bars. Mensen willen de buitenbeleving in hun woning zo aangenaam mogelijk maken. Veel aandacht gaat hierbij uit naar een naadloze overgang tussen binnen en buiten. Dit zorgt voor een rustgevend gevoel van eenheid. Het kan bekomen worden met dezelfde vloerbekleding en/of aangepast schrijnwerk.
Vandaag worden interieurontwerp en buitenaanleg in één adem genoemd
UNIFORME VLOERTEGELS
Een huis en tuin bestaan uit een combinatie van materialen in verschillende kleuren zoals baksteen, glas, hout, natuursteen etc. Door de grootste oppervlakte, namelijk de vloer, af te werken in één materiaal ontstaat een harmonieus geheel. Met een terras en keuken/woonkamer in dezelfde vloer, genieten de bewoners van het buitengevoel in de wintermaanden en komt de warme gezelligheid van binnen ook naar buiten. Gepolierd beton, maar ook natuursteen en keramische tegels komen hiervoor in aanmerking. Er kan gewerkt worden met volledig dezelfde tegels binnen en buiten. Een andere mogelijkheid is een binnen- en buitenversie in hetzelfde materiaal met een verschillende oppervlakte en/of dikte. Dit zorgt voor een klein extra accent.

Keramische tegels
Voordelen en aandachtspunten
Keramische tegels zijn geschikt voor de meeste buitentoepassingen. Vooral voor terrassen is keramiek erg in trek. Het is een volwaardig alternatief voor natuursteen, beton of hout. De tegels bieden veel voordelen: ze zijn 100% kleurvast, duurzaam, krasvrij en onderhoudsvriendelijk. De keuze is zo ruim dat er voor alle woonstijlen een geschikte tegel is. Een terras in keramiektegels is extra makkelijk om zelf aan te leggen met tegeldragers. De tegels moeten hierdoor niet verlijmd worden en er is geen chape nodig. Zo kunnen ze makkelijk verplaatst worden indien gewenst en is er geen kans op opvriezen. Elke vlakke ondergrond met voldoende draagkracht is geschikt. Door de verstelbare tegeldragers kan de hoogte bovendien eenvoudig aangepast worden. Een mogelijk nadeel van keramiek is dat water er na een regenbui op blijft liggen, terwijl bij natuursteen een deel van het vocht wordt geabsorbeerd.
Afmetingen
De standaard in keramische tegels is 60x60. Er zijn ook kleinere formaten zoals 20x20, interessant voor de aanleg van bijvoorbeeld een tuinpaadje. Om aan de vraag naar grote formaten te voldoen – mensen willen zich onderscheiden van hun buren – is er ook 80x80, 100x100, 120x40, 120x60 of 120x120. Deze tegels zorgen voor een strak uitzicht en het terras oogt groter. Voor tegels in houtlook zijn de meest courante maten 30x120 of 40x120 omdat die het meest lijken op echte houten planken. Qua dikte is er keuze tussen 2 of 3 cm.

Esthetische mogelijkheden
Keramiek biedt op esthetisch vlak tal van mogelijkheden: van imitatie natuursteen over beton tot hout. Blauwe natuursteen is een verkooptopper. Ook andere natuursteenlooks zijn in trek: basalt, graniet, marmer, leisteen, kwartsiet, travertijn … Bij bepaalde series zijn er bijpassende binnentegels om een harmonieus geheel te creëren. De imitatielooks zijn nauwelijks te onderscheiden van echte natuursteen, beton of hout. Wie een moderne look wil, kiest voor een keramische betonvloer. Als een houten terras geen optie is (bv. door mosvorming en intensief onderhoud) zijn keramische tegels met houtlook een goede keuze. Ook qua afwerking zijn er veel mogelijkheden: vlak en strak, verouderd, getrommeld voor meer reliëf, of met gekartelde randen voor een authentieke uitstraling.

Natuursteen
Voordelen
Voor een 100% natuurlijke en tijdloze uitstraling is natuursteen de beste keuze. Dit mooie materiaal is uitermate geschikt om zowel binnen als buiten te gebruiken. Aangezien natuursteen niet door mensen gefabriceerd is, zitten er mogelijks variaties in qua kleur en oppervlaktestructuur. Elke tegel is hierdoor echt uniek. Qua prijs verschillen kwaliteitsvolle natuursteentegels niet zoveel van keramische tegels van topkwaliteit. Gezien het Belgische klimaat is het belangrijk om te kiezen voor een natuursteen die vorstbestendig is. Ook moet u rekening houden met het feit dat natuursteen in het interieur geleidelijk verdonkert terwijl dezelfde tegel buiten verbleekt onder invloed van de weersomstandigheden. Die natuurlijke ‘patine’ zorgt voor een look die nog unieker en exclusiever is. Natuursteen vergt weinig onderhoud. Laat de natuur (mix van zon, regen, wind etc) haar werk doen en dan moet het terras amper één keer per jaar gereinigd te worden met een goede buitenhuisreiniger.

Afmetingen
Natuursteen is beschikbaar in bijna alle afmetingen en formaten, van een dobbelsteen tot een blok met het formaat van een wagen. Gangbaar zijn vooral blokken en keien, platen, tegels, banen, flagstones, traptreden, tegelpatronen, plinten en sierstrippen. De leverbare afmetingen verschillen per steensoort. Dat heeft o.a. te maken met de werkwijze en de natuurlijke breuklagen in de groeve. Bij de keuze van afmetingen speelt ook het uiterlijk een belangrijke rol. Bij grotere afmetingen komt de structuur van natuursteen beter tot zijn recht. U moet ook rekening houden met technische en praktische zaken. Zo moet een vloertegel sterk genoeg zijn om gewicht te dragen en moet een grote tegel nog te verwerken zijn.
Esthetische mogelijkheden
Natuursteen bestaat in tal van verschillende kleuren en afwerkingen. Wilt u exact dezelfde afwerking en kleur binnen en buiten? Dan kiest u best voor een afwerking die onderhoudsvriendelijk is binnen én antislip buiten. De Belgische blauwe hardsteen, die gevlamd en geborsteld is, is een prachtig voorbeeld hiervan. Een andere optie is hetzelfde materiaal maar met een andere afwerking voor binnen en buiten. De kleuren en texturen zijn dan licht verschillend maar perfect harmonieus.

SLANKE RAMEN
Esthetische voordelen
- Doordat het profiel volledig verdoken is in de vloer-, wand- of plafondopbouw, ligt de verhouding tussen glas en profiel op 98/2. Bij een traditioneel schuifraam is dat 75/25. Dit zorgt voor een minimalistische look met veel lichtinval, wat in trek is tegenwoordig. De grote hoeveelheid licht die door het raam naar binnen stroomt, geeft de bewoner het gevoel dat hij/zij buiten vertoeft.
- De overgang tussen binnen en buiten is bij bepaalde systemen volledig drempelloos. Dit is niet alleen een esthetische troef maar ook een praktisch voordeel (bv. voor rolstoelen in seniorenflats, in ruimtes met veel passage).
- Als de profielen toch zichtbaar zijn, zijn ze superslank. De aanzichtsbreedte schommelt tussen 2 en 3 cm, afhankelijk van het type beglazing en de grootte van de glaspartij.
- De superslanke (thermisch onderbroken) profielen en het glas dat vrijwel de volledige oppervlakte beslaat, zorgen voor een optimale isolatiewaarde. Er is keuze tussen dubbele en drievoudige beglazing. Lage-energie en passiefbouwprojecten zijn geen probleem.
Meestal kiest men ervoor om het aluminium blank van de ramen af te werken. Zo vallen de profielen minder op
AFWATERING BIJ NAADLOZE OVERGANG ZOALS BIJ DAKTUINEN OF -TERRASSEN
De huisvesting in de Westerse wereld is al jaren aan het kantelen. Meer dan 60% van de nieuwbouwprojecten in België zijn appartementen en sinds 2020 is een appartement dan ook de meest voorkomende manier van wonen in Vlaanderen. Het is dan ook vanzelfsprekend dat de interesse voor gezellige daktuinen of -terrassen blijft groeien. Ze bieden een antwoord op de klimaatcrisis en op een trend die ook bij traditionele woningen te zien is: inwoners vertoeven het liefst buiten, maar met dezelfde gezelligheid als binnen. De naadloze overgang komt dan ook in dergelijke huisvestingen van pas. Het is dan wel belangrijk dat er voldoende aandacht wordt geschonken aan de afwatering, voornamelijk langs glaspartijen en naadloze overgangen.
Bij zowel traditionele woningen als appartementen is dit natuurlijk een belangrijk aandachtspunt. Bij slagregen mag het water dat tegen de ramen klettert natuurlijk niet naar binnen lopen en ook het druipwater van de raamprofielen moet ergens heen. Ook op plekken waar er een naadloze overgang is tussen binnen en buiten moet het water op de juiste manier afgevoerd kunnen worden. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor:
- Hemelafvoersystemen: ontworpen voor de afvoer van regenwater dat valt op daken, balkons en parkeerdekken
- Afvoergoten: zorgen voor een snelle afvoer van hemelwater
- Vlakdakafvoeren: neerslag wordt opgevangen en via inpandige leidingen afgevoerd
Afwerking en speciale uitvoeringen
Meestal kiest men ervoor om het aluminium blank af te werken (natuurkleur). Zo vallen de profielen minder op. Een gepoederlakte afwerking in een kleur naar keuze is ook mogelijk. De minimalistische ramen zijn beschikbaar in allerlei speciale uitvoeringen zoals hoekoplossingen, schuiframen met een maximale opening, gemotoriseerde systemen, voorzien van horren of zonwering, of met een geïntegreerd sluit- en beveiligingssysteem.

Technische aandachtspunten
- Door de complexiteit van een systeem met slanke ramen is maximaal overleg tussen de verschillende bouwpartners een must.
- Een 100% vlakke en waterpas geplaatste ondergrond is cruciaal voor een vlotte werking van de schuiframen.
- Het kaderprofiel zit verzonken in de vloer-, wand- of plafondopbouw. De profielen moeten zeer sterk zijn en gemaakt van aluminium, roestvrij staal, GRP (glasvezelversterkt polyester) of een combinatie van materialen.
- De verzonken plaatsing van het kaderprofiel vergt veel aandacht inzake een correcte afwatering. Dit gebeurt aan de hand van een verzonken goot onder het terras, de nodige afwateringskanalen in het kaderprofiel en een extra waterdichte barrière met EPDM-slabben.
- Er worden strenge eisen gesteld aan de beglazing. Anders dan bij een traditioneel schuifraam, waarbij de vleugelprofielen het glas dragen, hebben de aluminium vleugelprofielen hier enkel als rol het beschermen van de randen van de beglazing en het geleiden van deze beglazing in het kaderprofiel. Het is net omdat de vleugelprofielen geen dragende functie hebben dat ze zo’n smal en minimalistisch ontwerp kunnen krijgen.
Met dank aan ACO, Brachot, Marshalls, Reynaers Aluminium, Stone, Tyles en Winsol