Hoe de juiste handzaag kiezen
Er is heel wat elektrisch materiaal beschikbaar die het ons makkelijk maakt om snel en nauwkeurig iets op maat te zagen. Dat neemt niet weg dat het soms nog altijd handiger kan zijn om een gewone zaag bij de hand te hebben. Waarom? Je hoeft geen bekabeling te leggen en je moet geen rekening houden met een batterij die je moet opladen. In dit artikel overlopen we de verschillende types handzagen die je kan gebruiken bij het klussen.
SINT-JOZEFZAAG
De Sint-Jozefzaag is dé klassieker. Deze handzaag is vernoemd naar Sint-Jozef, de patroonheilige van schrijnwerkers en timmerlui.
Deze zaag is opgebouwd uit een lang zaagblad die gemonteerd is in het verlengde van het handvat. Je kan er verschillende soorten hout mee zagen. Het zaagblad is doorgaans 1 mm dik, terwijl de lengtes variëren tot 500 mm.
PLAATMATERIAALZAAG
Ben je van plan om materiaalplaten te verzagen met de hand? Kies dan voor een plaatmateriaalzaag. De plaatmateriaalzaag gebruik je als een gewone zaag. Door het stugge zaagblad en de fijne vertanding kan je er heel secuur mee aan de slag.
Deze is ontworpen met een hoge rug en een stompe neus. De hoge rug zorgt voor meer stabiliteit waardoor de zaag veel minder gaat slingeren in de zaagsnede. Als we er de Sint-Jozefzaag erbij halen, zie je al gauw het verschil in zaagblad: de plaatmateriaalzaag is veel stugger dan het langere, flexibere zaagblad van de Sint-Jozef.
Verder is de stompe neus van een plaatmateriaalzaag uitgerust met een speciale tandenrij die je kan inzetten als sleuf of fineerzaag. Draai hiervoor het zaagblad gewoon om, en zaag gewoon voort zoals je anders zou doen.
Eenmaal je een flinke groef of sleuf hebt uitgezaagd, kan je de punt van de plaatmateriaalzaag inzetten. Dat werkt vlotter.
CELLENBETONZAAG
De cellenbetonzaag is uitermate geschikt voor het brute werk. Deze zaag kenmerkt zich door zijn erg lang zaagblad in combinatie met zeer grove tanden, speciaal gemaakt om vlot door cellenbeton te geraken. De tanden zijn meestal ook nog eens verhard, zodat ze extra lang mee gaan.
Om een dikke balk of blok recht af te snijden, is het bovendien handig om de maat over te zetten op de bovenkant en de twee zijkanten van je werkstuk. Zo kan je altijd controleren of je het zaagblad wel correct houdt.
GIPSKARTONZAAG
Dit type zaag ligt makkelijk in de hand dankij het korte handvat. Het zaagblad is opgebouwd uit groepjes van tanden die afgewisseld worden met een inkeping, die dient voor het afvoeren van het gips. Op die manier loopt het zaagblad nooit vol.
KAPZAAG OF RUGZAAG
De kapzaag is voorzien van een verstevigde rug die erop is geperst. Die versteviging zorgt voor meer stabiliteit en een grotere zaagnauwkeurigheid.
Het handvat van de kapzaag is in een hoek van 45° graden gemonteerd. Daardoor kan de zaag uiterst makkelijk horizontaal worden ingezet. Zo kan je heel nauwkeurig zagen.
Je merkt al snel het verschil met de Sint-Jozefzaag. waarbij het handvat in het verlengde van het zaagblad gemonteerd staat.
Nadat je de kapzaag gebruikt hebt om een secure zaagsnede uit te zagen, kan je uiteraard de zaaghoek aanpassen om vlugger door het werkstuk te geraken.
TOFFELZAAG
Deze heeft net als de kapzaag een verstevigde rug. Je kan er heel precies en recht mee zagen. Je gebruikt hem dan ook voor heel fijn zaagwerk in hout en kunststof.
De meeste toffels hebben een handvat die je kan losschroeven zodat je ze aan gelijk welke kant van het zaagblad kan bevestigen. Zo kan je ervoor zorgen dat je de zaag, of je nu links- of rechtshandig bent, altijd makkelijk kan inzetten en dat zonder je te hinderen in je zaagbewegingen.
SCHROBZAAG
Een schrobzaag is voorzien van een dun, spits toelopend zaagblad. Je gebruikt deze zaag om rondingen, een gat of uitsparingen in houten plaatmateriaal te zagen.
Het zaagblad is wel dun, en gaat dus makkelijk plooien bij een duwende zaagbeweging. Je hebt een geoefende hand nodig om hier nauwkeurig mee te werken.
VERSTEKZAAG
Een verstekzaag is een handbediende zaag, uitgerust met een houder waarin het te zagen voorwerp kan rusten. De zaag zelf is bevestigd aan een geleider. Op die manier kan de hoek tussen de zaag en het te zagen voorwerp ingesteld worden op de meest voorkomende hoeken, zoals 30°, 45°, 60°, of 90°.
Een verstekzaag gebruik je wanneer je in verstek moet zagen: voor afwerklijsten om het plafond af te werken, of om meubelhout in verstek aan elkaar te bevestigen enzovoort …
BEUGELZAGEN
Beugelzagen kennen een compleet andere opbouw dan de voorgaande handzagen: het handvat staat namelijk recht op het zaagblad. De stugheid komt dus niet uit van het zaagblad zelf, maar door de beugel.
Het smalle zaagblad span je op in de beugel en door die spanning gaat het zaagblad niet krom trekken. Met een beugelzaag kan je slechts een beperkte dikte doorzagen, omdat de beugel telkens dikker is dan de zaagsnede.
IJZERZAAG
De ijzerzaag gebruik je om dunne buisjes en lichte metalen profielen te zagen. Oefen zeker geen druk uit op de ijzerzaag, maar laat het zaagblad heel zachtjes een groef maken. Anders loop je het risico dat de tanden verbuigen, of dat het zaagblad zelfs zou breken.
JUNIORZAAG
Een kleiner type beugelzaag is dan weer de juniorzaag, die is ook uitgerust met een fijne ijzerzaag en gebruik je om snel een metalen of pvc buis op maat te zagen.
FIGUURZAAG
De figuurzaag herken je meteen aan zijn lang uitgerekte beugel, die zorgt ervoor dat je complexe figuren en rondingen kan uitzagen. Het zaagblad bestaat uit zeer fijne tanden voor erg fijn zaagwerk.
De figuurzaag zet je in met een op- en neergaande beweging, terwijl je het werkstuk verdraait. Laat de beugel ondertussen losjes rusten tegen je lichaam.