Hoe hebben we de afkortzagen getest?
Zes afkortzagen werden aan een aantal tests onderworpen om na te gaan hoe goed de zaagprestaties zijn. Daarnaast letten we ook op de gebruiksvriendelijkheid van de toestellen en welke extra functies ze zoal bezitten. De afkortzagen werden niet aan labotests onderworpen: onze tests worden uitgevoerd vanuit het gebruikersperspectief.
Wat hebben we getest bij de afkortzagen?
Om de zaagmachines met elkaar te kunnen vergelijken, beoordelen we ze op hun zaagprestaties. Daarnaast geven we ook punten op gebruiksvriendelijkheid, functies, accessoires en design.
Zaagprestaties
Het belangrijkste criterium om een zaagmachine op te beoordelen is de nauwkeurigheid van de zaagsnede die je ermee bekomt. Dat gaan we na voor zowel rechte zaagsnedes als versteksnedes. We kijken hoe goed de stukken die we met één machine afzagen op elkaar aansluiten.
Functies
Alle afkortzagen die we getest hebben, beschikken over zowel een trekfunctie als een verstekfunctie, waardoor je een balk of plank zowel perfect recht als in een hoek kan afkorten. Hier kun je nalezen wat deze functies precies inhouden. Bij de ene machine kun je dit al iets nauwkeuriger instellen dan bij de andere.
Sommige toestellen laten toe om de zaagkop enkel naar links of naar rechts te kantelen voor een versteksnede. Andere bieden de mogelijkheid om de kop naar beide kanten te kantelen. Wat de trekfunctie betreft, kijken we ook naar het bereik van deze functie. Dit bepaalt hoe gemakkelijk je brede stukken hout kunt doorzagen. Ook het bereik van het zaagblad speelt hier een rol.
Ergonomie
Hoe goed een afkortzaag in de hand ligt, is ook een belangrijke factor voor wie zijn afkortzaag vaak gaat nodig hebben. Onder de noemer 'ergonomie' checken we per toestel hoe aangenaam het is om met de zaagmachines te werken: van welke materialen zijn de handgrepen gemaakt? Hoe gemakkelijk kan je ze verplaatsen? Beschikken de machines over een softstart? Hoe groot is het bereik van het zaagblad en de trekfunctie? Daarnaast checken we ook hoe vlot de zaagbladwissel gebeurt.
Design
Om makkelijk en veilig te werken met een afkortzaag, beschikken ze vaak over een tafelverbreding, spanklemmen en stofafzuiging. Hoe zitten deze zaken geïntegreerd in de afkortzagen die we testen? Hoe makkelijk is de bediening? Dat rekenen we onder het design-aspect.
Hoe hebben we de afkortzagen getest?
Een blik op het design: unboxing en montage
Het eerste wat je doet met een afkortzaag na aanschaf, is deze uit de doos halen. Wij doen het niet anders met onze toestellen. In de verpakking kan je uiteraard altijd de handleiding vinden. We nemen deze grondig door voor gebruik én voor de montage, want afkortzagen worden meestal niet met alles erop en eraan in één stuk geleverd. Alle toestellen komen uit de verpakking met nog wat montagewerk.
Het gaat dan over het bevestigen van een of meerdere handgrepen, de montage van de vastzetgreep of het handvat aan de arm van de draaitafel, het bevestigen van de tafelverbreding en klemmateriaal of het plaatsen van een extra steun achteraan het toestel. In één enkel geval dienden we de volledige zaag, zowel de trekarm als de zaag zelf, nog te monteren.
De montage zelf gebeurt met sleutels, inbussleutels of schroevendraaiers (ook voor de wissel van het zaagblad). Bij een groot deel van de toestellen kan je die gereedschappen trouwens opbergen op het toestel zelf. Verder zijn alle toestellen ook uitgerust met een spanklem en een spaanzak. Die laatste dient om houtstof op te vangen tijdens het zagen.
Het bereik van de zaag
Bereik van de trekgeleider
Op het zaagplatform van elke afkortzaag is een trekgeleider gemonteerd waarop je zaagkop rust. De lengte van deze geleider bepaalt hoe ver je de zaag van achter naar voren kan bewegen, en hoe breed je werkstuk dus kan zijn.
Hoewel dit in de technische fiche is beschreven, hebben we nagegaan hoe ver we de zaagkop op de trekgeleider kunnen brengen. Op een houten plank tekenen en meten we per toestel hoe ver het kan reiken. Vrij logisch merken we op dat de compactere toestellen, met dus de kortere trekgeleiders ook het minst ver reiken.
Bereik van het zaagblad zelf
Het belangrijkste deel van je zaag is uiteraard je zaagblad. Standaard krijg je reeds een zaagblad voor hout meegeleverd. Sommige toestellen kunnen ook andere materialen aan zoals kunststof of lichte metalen. Dit staat duidelijk aangegeven op de verpakking.
Het zaagblad zelf heeft uiteraard ook een bereik, naargelang de diameter. Dat bereik hebben we eveneens vergeleken tussen de toestellen onderling. We plaatsen een grote balk onder het zaagblad en zien hoe goed het lukt om dit stuk af te korten. Slechts één zaag, uiteraard de grootste, geraakt volledig door de balk. De rest heeft meerdere halen nodig.
SCHADUWLIJN VERSUS LASERLIJN
Op het handvat van de zaag kun je in de meeste gevallen een bedieningsknop voor de verlichting vinden. Dit kan dan werklicht zijn, een schaduwlijn of een laserlijn. Een laserlijn zal een rode lijn projecteren op je werkstuk die toont waar je zaagsnede zal komen. Dit licht kun je bij sommige toestellen nog bijregelen want het is niet altijd 100% nauwkeurig. Er is ook een schaduwlijn, waarbij het licht op je zaag een schaduw op je werkstuk werpt. Het voordeel hiervan is dat dit niet kan afwijken, omdat het steeds meegaat met het zaagblad.
We merken dat het makkelijker is om met de afkortzaag de al gemaakte zaagsnede te laten volgen met het schaduwlicht. De laserlijnen lijken hier echter een beetje te kunnen afwijken.
Wissel van het zaagblad
We hebben bij elk toestel het zaagblad gewisseld om te zien hoe snel en vooral hoe eenvoudig dit lukt. Zeker als je je afkortzaag voor verschillende materialen gaat gebruiken, is dit een belangrijke factor. Om zo eerlijk mogelijk te zijn, proberen we het een eerste keer uit zonder tijdsdruk. Daarna timen we de wissel.
Tijdens de test merken we direct een verschil bij afkortzagen waarbij de beschermingskap het hele zaagblad bedekt. Hier moeten we eerst nog een stelschroef losmaken om de beschermingskap naar boven te kunnen duwen vooraleer we aan het zaagblad kunnen. Bij de meeste kunnen we de beschermingskap open laten staan zodat we deze niet hoeven vast te houden tijdens de montage. De toestellen met de gesloten beschermingskappen vragen een extra handeling en dus iets meer tijd.
Verder verloopt de wissel op eenzelfde manier: het zaagblad zelf is steeds vastgemaakt met een zaagbladbout, een sluitring die al dan niet vastzit op de bout en een buitenflens. De zaagbladbout schroef je eerst los. Eens de schroef los is, kan je de flens wegnemen en het zaagblad losmaken.
Wanneer je een nieuw zaagblad monteert dan zorg je er uiteraard voor dat die in de juiste richting loopt. De richting kan je zien aan de hand van pijlen die op je zaagblad staan. Bij het terug vastmaken van het blad, plaats je dan eerst de buitenflens. De plaatsing van de flens vraagt bij sommige zagen enige handigheid, terwijl je bij andere de flens op zijn plaats klikt en niet meer hoeft vast te houden.
Kalibratie van de zaag
Voordat je je afkortzaag in gebruik neemt, dien je deze te kalibreren. Dat wil zeggen dat je moet nagaan of je zaag perfect in een hoek van 90° staat. Essentieel om rechte zaagsnedes te verkrijgen.
De beste manier om dit te testen is om een stuk hout in 2 te zagen. Draai een zijde om en plaats dit tegen het andere gedeelte. Sluit je zaagsnede perfect aan? Dan is je zaag goed ingesteld. De test laat duidelijk blijken dat geen van de toestellen kalibratie nodig heeft.
Daarnaast zie je ook dat ze een scherpe zaagsnede hebben met weinig tot geen versplintering. Het ene toestel is net dat ene tikkeltje scherper of makkelijker in gebruik maar we moeten hier eerlijk zijn, het verschil is verwaarloosbaar.
Natuurlijk helpt hier het feit dat we een zaagblad in perfecte staat kunnen gebruiken. Tijdig je zaagblad wisselen is dus essentieel voor een perfect resultaat.
Verstekken maken
De afkortzagen kunnen we op twee manieren gebruiken om verstekken te maken: enerzijds met de verstelbare draaitafel, en anderzijds met de kantelbare zaagkop.
Verstek met de draaitafel
De draaitafel om verstekken te maken is steeds in het platform ingewerkt. Deze kan je aan de hand van een trekarm draaien om je zaag in een bepaalde hoek te plaatsen. De graden van die hoek zijn bij elk toestel aangegeven. Hoe het instellen functioneert, is afhankelijk van de zaag. In de meeste gevallen moet je eerst de vastzetgreep losdraaien.
Bij één toestel gaat het om een hendel die je vastklikt, wat als voordeel heeft dat het je polsen wat spaart. Het draaien van de draaitafel gaat bij de ene zaag al wat stroever dan bij de andere.
Verstek met de zaagkop
Achteraan de trekgeleider zit er bij elke afkortzaag een hendel of draaischroef waarmee je de zaagkop kan kantelen voor versteksnedes. Sommige zagen kunnen enkel naar een zijde kantelen, andere naar beide zijdes. In dat geval zal er vooraan ook een trekknop zitten waarmee je de zaag naar de andere zijde kan schuiven.
Ook hier heb je vooraan een gradenboog zodat je kan zien in welke hoek je zaag staat. Door de hendel of draaiknop achteraan dicht te zetten, fixeer je de zaag in de gekozen hoek. Bij veel toestellen kun je de hoek nog kalibreren met behulp van stelschroeven.
Verstekken uitgetest
Ook het verstek testen we even uit. We draaien eerst de tafel volledig naar rechts. Met onze winkelhaak proberen we het steeds opnieuw en merken we dat de hoek van 45° hier ook perfect gevormd is.
Na het inkorten van ons hout in deze hoek, draaien we de zaag naar de andere zijde tot 45°. We passen dan het verstek even aan en zien meteen dat we ook hier een bijna perfect resultaat hebben met minimale versplintering.
Vervolgens kantelen we de zaag en zagen ons hout ook op deze manier in verstek. Indien mogelijk kantelen we de zaag naar de andere zijde. Als dit niet mogelijk is, draaien we het werkstuk om zodat ons verstek compleet is. Ook hier zien we dat alles perfect aansluit.
Conclusie
Afkortzagen zijn zo ontworpen dat ze gemakkelijk te transporteren zijn, wat een duidelijke meerwaarde in je arsenaal is. Je kan ze gebruiken om je hout snel en nauwkeurig in te korten, en ze zijn ook de ideale tool bij het maken van verstekken.
Welk toestel moet je kiezen?
De ervaring met deze toestellen leert ons dat er zo goed als geen verschil is qua prestatie. Kiezen doe je dus op basis van de eigenschappen van het toestel. Enkele tips voor je keuze:
- Net zoals bij elk toestel, kies je op basis van je noden. Elk toestel heeft zijn voor- en nadelen. Kies je een grote zaag met veel vermogen, dan kan die alles aan maar heb je meer moeite om deze te verplaatsen. Een lichte en compacte zaag is hier dan weer ideaal maar zal iets minder aankunnen.
- Een afkortzaag op batterijen is handig als je veel op verplaatsing bent maar dan heb je wel batterijen op te laden, wat niet hoeft bij een toestel op netstroom. Denk dus goed na waarvoor je het toestel vooral wilt gebruiken en laat dat je keuze bepalen.
- Het echt grote onderscheid tussen de toestellen zit hem in de gadgets en de details. Extra klemmen, klemmen met handige functies, een hendel, draaiknop of schroef. Een uitschuifbare geleider, een drukknop, een extra stop. Allemaal kleine details waar je al dan niet voor bent. Let dus goed op wat je krijgt bij je afkortzaag want ook dat kan je keuze bepalen.
- Met geen enkel toestel zal je slecht gediend zijn maar uiteraard zijn er wel verschillen. Een duurder toestel zal net iets meer kracht hebben of iets meer accessoires, iets meer ergonomie. Een goedkoper model zal evengoed presteren maar zal je misschien net iets meer tijd kosten. Kies dus de afkortzaag die past binnen jouw budget.
Met deze tips en aanwijzingen ben je op de goede weg om de juiste afkortzaag te kopen.
Hier vind je alle specificaties en features van elk toestel terug.