BinnenschrijnwerkPremium

Hoe plaats je naadloze binnendeuren?

Naadloze binnendeuren kan je zelf plaatsen. We gaan aan de slag met een zelfbouwpakket. Dat werkt makkelijk, want alle benodigdheden heb je in één keer bij de hand.

 

Naadloze binnendeuren kiezen

Wat zijn naadloze binnendeuren?

Naadloze binnendeuren zijn moderne deuren die volledig gelijk liggen met de muur, zonder zichtbare omlijsting of scharnieren, wat zorgt voor een strakke en minimalistische uitstraling.

In tegenstelling tot klassieke schilderdeuren, die meestal een zichtbaar deurkader en scharnieren hebben, bieden naadloze deuren een esthetisch voordeel doordat ze opgaan in de muren en het interieur. Zo kan je een ruimte strakker doen ogen en het ruimtegevoel optimaal houden. Zeker in kleinere ruimtes hebben naadloze deuren dus een duidelijk voordeel.

naadloze deur aandacht 1
naadloze deur aandacht 2
2/2

Aandachtspunten bij de keuze van je deuren

De afmetingen van de deuropening

Zoals altijd start je, voor je je deuren bestelt, met het nauwkeurig opmeten van de deuropeningen. Voor naadloze deuren gelijk aan de deuren die we hier gaan plaatsen, houd je daarbij rekening met een marge van minimum 3,5 cm aan de zijkanten en bovenaan de deuropening. Is je deuropening 80 cm, zoals hier, dan mag je deur maximum 73 cm breed zijn (voor de duidelijkheid: dat is 80 min twee maal 3,5). In de hoogte reken je enkel bovenaan 3,5 cm marge.

Hoe moeten de deuren geopend worden?

Let ook op dat je al weet hoe de deuren moeten openen. In een nieuwbouwsituatie heb je dat normaal al vastgelegd op het grondplan van je woning. Idealiter kies je voor deurpakketten die volledig omkeerbaar zijn. Dit wil zeggen dat zo’n deur dus zowel met scharnieren links als rechts kan geplaatst worden, én zowel duwend als trekkend.

Hou voor de richting ook rekening met de positie van je schakelaars, zodat die niet achter de deur zitten bij het binnenkomen. 

Tip
In een kleine ruimte, zoals het toilet, is het voor de veiligheid beter dat de deur naar buiten opendraait. Heb je een smalle gang en is je kamer ruim genoeg, dan opent de deur best naar binnen toe.

 

Naadloze binnendeuren plaatsen

Zodra je pakket besteld is, is het wachten tot de levering (of tot je het kan ophalen). Dan kan je aan de plaatsing beginnen. Het gemak van een zelfbouwpakket: alle onderdelen zitten in één pakket. Stal de profielen en de toebehoren uit en bestudeer de plaatsingsinstructies, zodat je weet hoe je te werk moet gaan.

deurkader in elkaar steken

Deurkader in elkaar steken

Het deurkader in elkaar steken is de eerste stap in de installatie van de deur. Om het deurkader te kunnen samenstellen, heb je het deurblad nodig. Het is in deze fase dat je ook de draairichting en positie van je deur definitief vastlegt.

Draairichting en positie bepalen

Of je de deur wilt duwen of trekken, of hij links of rechts opendraait en aan welke zijde je hem vlak met de muur wilt hebben, moet je dus nu beslissen. Bestudeer de handleiding grondig zodat je het deurblad correct positioneert om het kader voor te bereiden.

bevestigingsprofielen kader 1
bevestigingsprofielen kader 2
bevestigingsprofielen kader 3
3/3

Bevestigingsprofielen op de profielen van het kader

Leg alle onderdelen van het deurkader rond het deurblad. Op de profielen van het kader moet je eerst de metalen bevestigingsprofielen monteren. Die zorgen ervoor dat je het kader in je muuropening kan bevestigen. Het kleinste stukje bevestig je op ongeveer 1 cm van de onderkant van je zijprofiel. Dit zal je tijdens de verdere installatie helpen om makkelijk de onderkant te herkennen. Met de bijgeleverde zelftappende schroeven maak je dit via de voorziene uitsparingen vast aan de zij- en achterkant.

De twee langere stukken plaats je dan ongeveer gelijk verdeeld op de overige ruimte van je profiel aan de achterzijde (de zijde die niet vlak met de muur uitgelijnd zal zijn). Let er wel op dat ze niet achter het slotplaatje zitten. Doe dit op alle drie de onderdelen van het deurkader, dus de twee zijkanten en de bovenkant.

stelschroeven plaatsen

Stelschroeven plaatsen

Op de metalen bevestigingsprofielen moet je nu de stelschroeven plaatsen. Deze hebben een platte en een rondere kant. Het is de bedoeling dat ze met de platte zijde naar buiten toe gericht zijn. Je schroeft ze gewoon in de voorziene openingen, met de hand. Draai ze voldoende diep, zodat je het geheel straks makkelijk in de deuropening krijgt. In een latere fase moet je die dan weer uitdraaien om het kader in de deuropening te spannen.

naadloos kader vormen

Het kader vormen

Om het kader te vormen, moet je de verticale staanders en de horizontale ligger nog met elkaar verbinden. Dit doe je via de hoekkoppelstukken die je in de kaderprofielen kan schuiven. Die moeten wel juist gepositioneerd worden, met de pijl naar boven dus. Aan de bovenzijde van de hoek schroef je ietwat schuin vast. Aan de zijkant kun je gewoon recht schroeven. Zo bekom je een stevig resultaat.

Fixeer voorlopig enkel de hoekverbinding aan de niet-scharnierkant. Want je moet eerst nog de scharnieren monteren, te beginnen met het deurblad.

scharnieren bevestigen

Scharnieren bevestigen

Op het deurblad

Positioneer de scharnieren in de juiste richting in de uitsparingen op het deurblad. Daarna schroef je ze vast. Voorzie hiervoor zelf de nodige houtschroeven. Schroeven van 4,5 x 45 zijn hier prima geschikt voor. Per scharnier heb je twee bevestigingspunten en per deur heb je 3 scharnieren. Met 6 schroeven per deur heb je dus voldoende. Het is aangewezen deze schroeven nog niet helemaal aan te draaien, want op het andere deel van je scharnier moet je nu eerst het deurprofiel van de scharnierkant positioneren.

deurprofiel positioneren 1
deurprofiel positioneren 2
2/2

Deurprofiel positioneren

Om het profiel er vlot over te krijgen, is het handig dat je nog wat speling hebt op de positie van je scharnieren in het deurblad. De bevestiging aan het profiel doe je met de bijgeleverde inbusschroeven. Die kun je vastdraaien met een geschikte bit op je schroefboormachine, of je kan een gewone inbussleutel gebruiken.

vloerspeling bepalen

Vloerspeling bepalen

Voor je het scharnier definitief vastdraait, moet je nog de vloerspeling van je deur bepalen. In standaard gevallen is dit 3 mm. Soms is het in functie van je ventilatie nodig dit aan te passen. In onze situatie werken we bijvoorbeeld in een appartement met een ventilatiesysteem D, wat betekent dat we een marge van 1 cm onder de deur nodig hebben. Het kan mogelijk zijn dat je hiervoor je deurblad wat moet inkorten.

Controleer dus of je deurprofiel de vereiste speling aan de onderzijde heeft. Indien nodig, kun je met een rubberen hamer bijregelen. Als de positie goed is, schroef je alle bevestigingspunten definitief vast. 

frame volledig bevestigen

Frame volledig bevestigen

Ook de laatste hoekverbinding, tussen de rest van het frame en het profiel dat je net hebt gemonteerd aan de scharnierzijde van het deurblad, maak je ten slotte nog in orde. Het geheel is nu klaar om in de deuropening te monteren.

vloerspeling respecteren

Deur met kader plaatsen

Eerst positioneren

Plaats de deur met frame voorzichtig in de opening, in zijn juiste positie. In dit geval lijnen we die uit met de muur aan de gangzijde. Zet de deur open om gemakkelijker te kunnen werken, en plaats een afstandsblokje onder het deurblad met dezelfde dikte als de benodigde vloerspeling. Hier is dit dus 1 cm dik. Op die manier staat je deur meteen op de juiste hoogte. 

deurkader bijregleen 1
deurkader bijregleen 2
1/2

Kader bijregelen

Je frame zet je voorlopig vast in de deuropening met spieën. Die kun je gerust zagen uit een reststuk constructiehout dat je hebt liggen. Het is belangrijk om het kader dan heel precies te gaan bijregelen. Dit betekent dus dat het mooi vlak met je muur moet zitten. Hiervoor kun je best een lange regel tegen de muur houden en het kader er zo tegen positioneren.

bevestigingspunten voorbereid 1
bevestigingspunten voorbereid 2
bevestigingspunten voorbereid 3
bevestigingspunten voorbereid 4
4/4

Bevestigingspunten voorbereiden

Voor je alle andere richtingen op punt zet, moet je de bevestigingspunten van het frame voorbereiden. Teken ze af, zodat je de gaten kan voorboren. Welke bevestiging je gebruikt, is afhankelijk van jouw situatie.

Hier zijn de muren – en ook de deuropening – opgebouwd uit gipsblokken, dus voorzien we pluggen die hiervoor geschikt zijn. We nemen pluggen met een diameter van 8, dus boren we met dezelfde diameter voor. Steek de pluggen daarna ter plaatse en schuif het deurkader weer op zijn plaats.

frame bovenaan vastklemmen

Frame bovenaan vastklemmen

Met de eerder gemonteerde stelschroeven kun je het frame nu vastklemmen in de opening. Doe dit eerst aan de bovenzijde, en schroef dan vast. Daarna pak je de zijkant aan de slotkant aan. Daar zet je de schroeven eerst gewoon klaar, schroef dus nog niet onmiddellijk vast. 

horizontale positie 1
horizontale positie 2
horizontale positie 3
2/3

Horizontale positie controleren

Je moet immers eerst de horizontale positie nog controleren. Dit houdt in dat je deurframe perfect loodrecht moet staan. Controleer met de waterpas en meet ook op hoeveel ruimte er zit tussen je profiel en de muur.

De stelschroeven kunnen maar een bepaalde ruimte overbruggen, dus kan het nodig zijn om een stukje hout te gebruiken om het verschil bij te passen. Steek wat resthout of multiplex met de geschikte dikte achter elke stelschroef, zodat het profiel bij het vastschroeven overal voldoende ondersteund is, en niet krom gaat trekken.

Daarna kun je de stelschroeven bijregelen om je ideale positie vast te leggen en vervolgens alles volledig fixeren door de schroeven aan te draaien.

Het is belangrijk dat je schroeven lang genoeg zijn om de afstand tussen het profiel en de muur te kunnen overbruggen en ook diep genoeg in de plug te zitten. Controleer tussendoor regelmatig met een waterpas of je recht werkt.

scharnierkant fixeren

Scharnierkant fixeren

Zijn de slotkant en de bovenkant in orde, dan bevestig je uiteindelijk nog de scharnierkant. Eens je frame volledig vastzit, check je of je deur goed sluit en je naden ook mooi gelijk lopen. Om dit op punt te zetten, kun je de scharnieren alvast wat bijregelen. Zowel de hoogte, diepte als zijdelingse positie van je deurblad kun je zo aanpassen.

purschuim naden vullen

Naden vullen

De naden tussen het frame en de deuropening ga je nu nog opvullen met purschuim. Dit geeft het geheel extra sterkte en zorgt ook voor een bijkomende akoestische isolatie rond je deur. Let op: gebruik laag-expansief purschuim. Dit zal weinig uitzetten tijdens het uitharden, waardoor je geen risico hebt dat dit het kader zou gaan schuin duwen. Vul de gaten op via de voorzijde van boven naar beneden.

deurbeslag meegeleverde mal

Deurbeslag plaatsen

Met meegeleverde mal

Om het deurbeslag, zijnde het slot en de deurklink, te plaatsen, heb je de mal nodig die in de verpakking vervat zit. Knip die uit en plooi alvast voor op de stippellijnen. Steek het slot dan ter plaatse en houd er het boorsjabloon precies boven, zodat de gaatjes overeenkomen. Aan de hand van dit sjabloon kun je de locatie voor de boorgaten aftekenen op beide zijden van je deurblad.

voorboren deurbeslag 1
voorboren deurbeslag 2
2/2

Voorboren

Haal het slot weer weg, zodat je kan voorboren met een boor van diameter 13. Dit is het centrale punt waar je klink moet komen. Aan de hand van het voorgeboorde gat, moet je de opening groter maken met een klok- of vlinderboor.

In de handleiding van je klink, kun je terugvinden welke diameter deze opening moet hebben. In dit geval gebruiken we een klokboor met een speciale centreerstaaf die precies in het slot past, om een gat van 22 mm te maken. Om deze speciale boor te gebruiken, moet je slot wel ter plaatse zitten bij het boren.

Los van het feit welke boor je precies gebruikt: eenmaal de gaten gemaakt zijn, mag je het slot vastschroeven in de opening. Voorzie hiervoor zelf houtschroeven.

Tip: klinken kiezen
Welke klinken je gebruikt, kun je volledig zelf kiezen. Idealiter kies je voor iets dat mooi overeenstemt met het andere schrijnwerk in de woning. In dit appartement kiezen we voor een zwart model, wat mooi zal passen bij de zwarte raamprofielen. Gaat het om een kleine ruimte, kies dan een minder diepe klink.

deurklink met rozas 1
deurklink met rozas 2
2/2

Deurklink en magneetslot monteren

Steek de deurklink samen met het rozet op de deurkrukstift. Het gaat hier om een subtiel, ‘onzichtbaar’ rozet, dus moeten we zorgen dat het perfect met de deurklink uitgelijnd zit. Is de positie goed, dan verwijder je de deurklink voorzichtig, zodat het rozet mooi blijft zitten. Dan kan je het vastzetten met houtschroeven. Voorboren is in dit geval niet nodig, want je mag geen te grote schroeven gebruiken.

De deurklinken fixeer je door ze aan beide zijden over de deurkrukstift te schuiven en die zo aan de deur te klemmen. Met een klein inbusboutje aan de onderkant zorg je uiteindelijk voor een onzichtbare bevestiging.

Het slot dat hier gebruikt wordt, is een magneetslot. Dit houdt in dat het slot pas uitschuift als de deur dichtgedaan wordt, door de tegenmagneet die in het deurprofiel zit. Doe je de deur weer open, met de klink, dan blijft het slot binnen in het deurblad, zodat je er niet aan kan haperen.

wc-slot monteren foto 1
wc-slot monteren foto 2
2/2

WC-slot monteren

In sommige gevallen kan het nuttig zijn om je deur ook op slot te kunnen doen met een sleutel, zoals bij het toilet. Tegenwoordig bestaan er daar speciale oplossingen voor, zoals een aangepast wc-slot. Dit resulteert in een mooier ogende afwerking dan een standaard sleutel en kan alleen vanaf één kant op slot worden gedaan. Om dit te kunnen plaatsen, moet je ook een opening voor het slot in het deurblad maken.

Dit doe je opnieuw op basis van je boorsjabloon, waar je de locatie en diameter voor jouw type slot kunt vinden. Na het inboren van de gaten, wat je heel precies en netjes moet doen, monteer je het wc-slot met bijhorend rosas ter plaatse. Let erop dat je de bedieningskruk aan de juiste kant van je deurblad steekt, voordat je de inbusschroef vastzet.

Daarna monteer je nog de klink. Het rosas schroef je weer vast met de hand, want dit is delicaat en gebeurt beter voorzichtig.

Tip
De montage van het deurbeslag kun je eventueel doen voor je het deurblad ter plaatse monteert. Dan moet je echter wel extra opletten bij de verdere plaatsing dat je de klink of het slot niet beschadigt.

Eenmaal je een eerste deur geplaatst hebt, zouden de volgende deuren al een stuk vlotter moeten gaan, als je de juiste werkwijze weer volgt. Eens alle deuren geplaatst zijn, is het tijd om uit te vlakken.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine