Hoe kies je je binnendeuren?
Op zoek naar nieuwe binnendeuren voor je woning? Dan moet je een weloverwogen keuze maken. Binnendeuren hebben namelijk een grote invloed op je interieur. We geven mee waarop je moet letten bij de keuze van binnendeuren.
Welk materiaal moet je kiezen voor je deuren?
Zoals bij alle schrijnwerk, kom je ook voor binnendeuren qua materiaalkeuze uit op hout, metaal of pvc. Houten deuren zijn met hun warme uitstraling ideaal voor iets klassiekere of landelijkere interieurs, terwijl pvc en aluminium (vaak in combinatie met glas) meer hun weg vinden in strakke, moderne woningen.
Houten deuren
Samengestelde deuren: de schilderdeur
Houten deuren blijven populair, meer bepaald de schilderdeuren zijn nog steeds een vaak gekozen optie. Hun grootste troef is de veelzijdigheid. Ze kunnen immers - door de verschillende afwerkmogelijkheden - aangepast worden aan elk interieur. Daarnaast is een schilderdeur makkelijk zelf te plaatsen, en is een bouwpakket voor een schilderdeur relatief goedkoop.
Schilderdeuren zijn opgebouwd uit een houten kader, met aan beide zijden een plaat uit hardboard of mdf, die vaak al op voorhand een primerlaag gekregen heeft. Het binnenwerk tussen de platen bestaat meestal uit honingraatkarton of spaanplaat.
De afwerking van de deurvlakken kan op verschillende manieren. Meestal worden de deurvlakken gewoon geschilderd in kleur die meegaat met het interieur (vandaar ook de naam). Daarnaast kan je schilderdeuren ook laten bekleden met een afwerklaag in melamine, laminaat of fineer.
Melamine is veelal een goedkopere optie omdat het minder krasbestendig is dan laminaat. Als je huisdieren of kinderen hebt, is het in het algemeen beter om te kiezen voor laminaat in plaats van melamine. Houtfineer is dan weer een ideale optie als je de look van een massief houten deur wil nabootsen zonder het geld eraan te moeten uitgeven.
Massief houten deuren
Massief houten deuren zijn deuren die volledig of grotendeels uit echte houten vlakken (eik, grenen, mahonie, beuk ...) bestaan, waardoor ze een stevige, duurzame en natuurlijke uitstraling hebben. Massief houten deuren worden vaak gekozen vanwege hun hoogwaardige kwaliteit, robuustheid en het esthetische karakter, zoals zichtbare houtnerven en warme tinten. Uiteraard heeft dat een invloed op het prijskaartje.
Waar schilderdeuren meestal gewoon vlakken hebben aan weerszijden, wordt er bij massieve deuren vaak diepte gecreëerd met verhoogde of verzonken panelen, freeslijnen of kaders met houten latten.
Massiefhouten binnendeuren kunnen op verschillende manieren worden afgewerkt, afhankelijk van de gewenste uitstraling, bescherming en onderhoudsgemak. Denk aan beitsen, oliën, lakken of vernissen.
Tip: houten deuren luchtgommen of zandstralen
Heb je massief houten deuren in je woning die je een nieuwe look wilt geven, maar wil je ze niet meteen vervangen? Dan kan je de deuren ook laten zandstralen of luchtgommen.
- Bij zandstralen wordt een krachtige straal van zand of ander schurend materiaal onder hoge druk gebruikt om oppervlakken snel schoon te maken.
- Luchtgommen is een verfijndere techniek waarbij een mild schuurmiddel, zoals fijn granulaat, onder lage druk wordt aangebracht. Dit is zachter en nauwkeuriger, waardoor het ideaal is voor delicate houtsoorten, fijnere afwerkingen of gedetailleerde panelen.
Kies voor zandstralen bij robuust, stevig hout dat zware behandelingen aankan, en voor luchtgommen wanneer je een subtiele aanpak nodig hebt om het hout te beschermen en de originele details te behouden. Afhankelijk van de gewenste uitstraling kun je vervolgens kiezen voor een nieuwe beschermlaag op de deuren.
Metalen deuren
Metalen binnendeuren zijn binnendeuren met een frame of constructie gemaakt van (roestvrij) verzinkt staal of (gecoat) aluminium. Ze staan bekend om hun moderne en strakke uitstraling, duurzaamheid en veelzijdigheid, vooral in industriële of moderne interieurs. Ze kunnen zowel volledig metalen oppervlakken hebben als gecombineerd worden met andere materialen. Vaak gaat het om deuren met een metalen frame en glasvlakken.
Metalen binnendeuren kunnen op maat worden aangepast qua afmetingen, kleuren en afwerkingen. Denk aan gepoedercoat metaal in (mat)zwart, wit, goud of kleuren op maat.
Pvc deuren
Kunststof is een populaire optie voor ramen en buitendeuren, maar ook voor binnendeuren is pvc tegenwoordig een goede optie. Pvc is namelijk een duurzaam, onderhoudsvriendelijk én waterbestendig materiaal. Ze zijn lichtgewicht, gemakkelijk te installeren en verkrijgbaar in verschillende stijlen en afwerkingen, waardoor ze geschikt zijn voor diverse toepassingen
Pvc binnendeuren zijn verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren en texturen. Ze kunnen bijvoorbeeld een houtnerfstructuur nabootsen voor een natuurlijke uitstraling, of gladde en moderne afwerkingen hebben.
Met glas
We haalden het al aan bij metalen deuren, maar ook bij massief houten deuren en pvc deuren wordt er vaak gewerkt met glaspartijen. Dat zorgt meteen voor een ruimtelijk effect en brengt extra licht in de woning. Er zijn opties met helder, mat, getint of gestructureerd glas.
Welke deursystemen bestaan er?
Het materiaal van je deur is één ding, maar daarnaast komen deuren ook in verschillende vormen. Combineer in je woning gerust verschillende systemen. Voor de ene ruimte is een draaideur interessant, terwijl elders een schuifdeur praktischer kan zijn.
Standaard draaideuren
Een standaard binnendeur is een gewone draaideur die tot 160° kan draaien naar binnen of naar buiten toe. Een standaard draaideur werkt door middel van scharnieren die de deur links of rechts verbinden met het deurkozijn, waardoor de deur kan draaien om een vaste as.
Wanneer je voor draaideuren kiest, moet je vooraf goed indachtig houden naar welke richting de deur moet draaien en aan welke kant van het deurkozijn de scharnieren en de slotplaat moet komen. In een nieuwbouwsituatie heb je dat normaal al vastgelegd op het grondplan van je woning.
Zichtbaar kader of naadloos?
Draaideuren hebben meestal zichtbare scharnieren en een zichtbaar deurkader, afgewerkt met deurlijsten. Daarnaast kan je ook kiezen voor naadloze deuren. Dit zijn modern ogende deuren die volledig gelijk liggen met de muur dankzij een ingewerkt aluminium kader. Er is geen zichtbare omlijsting of scharnieren, wat zorgt voor een strakke en minimalistische uitstraling.
Zwaaideuren
Standaard draaideuren draaien om één vaste as en kunnen slechts naar één kant openen: óf naar binnen óf naar buiten. Zwaaideuren daarentegen kunnen naar beide kanten openen in een hoek van 90 °, zowel naar binnen als naar buiten. Ze maken gebruik van speciale scharnieren of veermechanismen (zoals pendelscharnieren) die de deur na het openen automatisch naar het midden terugbrengen. Zwaaideuren worden vaak toegepast in de horeca en minder in woningen.
Pivotdeuren
Een pivotdeur is een deur die niet draait op traditionele scharnieren aan de zijkant, maar om een draaipunt (pivot) met verankeringen in de vloer en het plafond. Een pivotdeur hoeft dus niet gemonteerd te worden aan de naastliggende muren, en hoeft ook niet in een kader te zitten. Je kan deze ook in twee richtingen openen.
Het draaipunt van pivoterende deuren kan aan één kant van de deur zitten, of centraal. In dat geval kan de deur 360° rond zijn as draaien, waardoor de deur een opvallende en moderne uitstraling krijgt.
Schuifdeuren
Een schuifdeur is een deur die horizontaal opent en sluit door langs een rail te bewegen, in plaats van te draaien zoals een traditionele deur. Deze rails kunnen aan de muur, aan het plafond of in een speciaal ontworpen systeem worden bevestigd. Schuifdeuren zijn ruimtebesparend omdat ze geen draaicirkel nodig hebben, waardoor ze ideaal zijn voor kleine ruimtes (op voorwaarde dat er ruimte is naast de deur uiteraard) of voor een moderne, strakke uitstraling.
Ofwel schuift de deur vóór de wand of in de wand. Schuifdeuren die in de wand openen hebben een onzichtbaar railsysteem en lenen zich perfect voor strakke interieurs. Dit is echter veeleer een optie voor een nieuwbouw dan voor renovatie, want er moet in dat geval in de ruwbouw een tussenruimte voorzien worden. In een renovatiesituatie kan het ook, maar dan werk je beter met een voorzetwand.
Barn door
Een barn door is een type schuifdeur geïnspireerd op de traditionele schuurdeuren, met een rustieke uitstraling. Deze deur beweegt langs een zichtbare rail, meestal van metaal, die aan de muur boven de deuropening is gemonteerd. Barn doors worden vaak gemaakt van hout en hebben kenmerkende stijlelementen, zoals horizontale of diagonale planken en metalen accenten.
Welke maten?
Een deur bestel je op maat van de opening in je muur. Deurmaten komen meestal in standaardhoogtes van 201,5 cm, 211,5 cm, en 231,5 cm. Je hebt ook een groot aantal standaardbreedtes voor een deur: van 63 cm naar 68 cm, 73 cm, 78 cm en 83 cm. Om te weten welke deurmaat je nodig hebt, meet je dus je deuropening even op. Heb je er al een deur staan en wil je die vervangen? Dan is het gemakkelijk. Meet gewoon de hoogte en de breedte van de bestaande deur.
Welk beslag kiezen voor je binnendeuren?
Voor binnendeuren zijn er tal van opties qua deurbeslag, afhankelijk van de stijl, functionaliteit en de soort deur.
Sloten voor je deuren
Standaard binnendeurslot
Voor binnendeuren wordt meestal een insteekslot met dagschoot gebruikt, ook wel een standaard binnendeur- of kastslot genoemd. De dagschoot is een metalen uitsteeksel van het deurslot dat in de slotplaat in het kozijn valt wanneer de deur wordt gesloten. Het is de meest gebruikte optie voor deuren die geen beveiliging vereisen, zoals in woonkamers, slaapkamers of keukens.
Een variant hierop is het magneetslot. Dit houdt in dat de dagschoot pas uitschuift als de deur dichtgedaan wordt, door de tegenmagneet die in het deurprofiel zit. Doe je de deur weer open, met de klink, dan blijft het slot binnen in het deurblad, zodat je er niet aan kan haperen.
Standaard binnendeursloten zijn meestal ook voorzien van een nachtschoot. Dit is, net als een dagschoot, een metalen uitsteeksel, maar is enkel beweegbaar met een sleutel. Zo kan je binnendeuren op slot doen met een sleutel indien nodig.
WC-slot
Een wc-slot kan je sluiten met een stift in plaats van een sleutel. Daarop steek je dan een hendel. Aan de andere kant komt er een indicator om te zien of het toilet al dan niet bezet is.
Deurklinken en handgrepen
Om een draaideur te openen, heb je een klink nodig. Voor schuifdeuren heb je handgrepen nodig. Idealiter kies je voor deurklinken of grepen die mooi overeenstemmen met het andere schrijnwerk in de woning. Gaat het om een kleine ruimte, kies dan een minder diepe klink.
De opties zijn zeer uiteenlopend. Deurklinken komen in verschillende materialen zoals inox, messing, aluminium, of kunststof, en in stijlen van klassiek tot modern. Voor de afwerking kan je ook verschillende kanten uit: mat, glanzend, zwart, chroom ... De vorm van de klinken kies je in overeenstemming met de stijl van je woning: recht, gebogen, rond, of met details zoals knoppen of decoratieve elementen.
In plaats van gewone deurklinken - een klink aan weerszijden van de deur, en een krukstift die is ingeboord - kun je ook kiezen voor draaiknoppen. Deze worden gedraaid om de deur te openen, vaak gebruikt voor een klassieke uitstraling.
Scharnieren
Voor standaard binnendeuren kun je gebruikmaken van standaard scharnieren, waarbij het montageplaatje van het ene scharnierdeel in het kozijn wordt gemonteerd, en het montageplaatje van het andere deel op het deurblad. De twee scharnierdelen zelf schuiven of klikken in elkaar. Voor naadloze binnendeuren wordt er meestal een beroep gedaan op ingewerkte 'onzichtbare' scharnieren, daar zitten de scharnierende delen zelf ingewerkt in het deurblad en in het kozijn.
Een andere optie is om te werken met kogellagerscharnieren. Een kogelscharnier bestaat uit twee scharnierplaatjes waartussen er kogellagers worden geplaatst. Nadien wordt daar een centrale pen doorheen geplaatst, en uiteindelijk nog een dop of afdekkapje. De kogellagers zorgen hier voor een soepelere draaibeweging.
Zwaaideuren moeten voorzien zijn van pendelscharnieren die in twee richtingen kunnen draaien,
Hoeveel scharnieren heb je nodig?
Wanneer je een deur in een bouwpakket koopt, kan je niet missen in het aantal scharnieren dat je nodig hebt. Koop je een schilderdeur die je zelf op maat bewerkt, weet dan dat je best minstens twee scharnierpunten voorziet. Bij zwaardere (massiefhouten) deuren, deuren met glas, of bij deuren hoger dan 2,10 meter wordt vaak een derde scharnier toegevoegd voor extra stabiliteit en om doorbuigen te voorkomen.
Extra's
Wanneer je een slotset koopt, is er vaak ook een rozet voorzien. Dit is een kleine afdekplaat rondom de deurklink of het sleutelgat, voor een minimalistisch design. Een andere optie is schildplaten. Dit zijn langwerpige platen die klinken en sleutelgaten combineren, vaak traditioneel of landelijk van stijl.
Als de deur opendraait tegen een muur, kan je ook een deurstop voorzien. Deurstoppen zijn beschikbaar als vloermodel, wandmodel of geïntegreerd in het deurbeslag om de deur te beschermen tegen beschadiging.
Verder kan je je (houten) binnendeuren opkalfateren met decoratieve ornamenten, zoals duimhengsels, sierschroeven of gekleurde accenten.