Plagen uitroeien met plantenextracten
Nu de wetgeving rond chemische bestrijdingsmiddelen verandert en uw klanten meer openstaan voor een groenere ingesteldheid, springt u beter mee op deze trein. Met ecologische bestrijding maken uw klanten komaf met vervelende plagen terwijl mens, dier en milieu gespaard blijven van schadelijke neveneffecten. Een gemakkelijk toepasbaar product dat uw klant kan gebruiken, is biospray of concentraat.
WERKING
Voor sommige klanten is de overstap van chemische middelen naar roofinsecten en feromoonvallen wat te ingewikkeld. Fabrikanten hebben daarvoor ook kant-en-klare bioproducten ontwikkeld, die u best eveneens aanbiedt in de winkel. Voor specifieke plagen zijn er sprays en concentraten beschikbaar op basis van plantaardige ingrediënten, die men gewoon op de te behandelen plant moet spuiten. De meeste producten zijn geschikt voor toepassing op zowel groenten, fruit, kruiden als sierplanten.
FILM
Bepaalde ingrediënten zoals koolzaadolie zorgen voor een filmvorming op de bladeren van de plant, waardoor schadelijke insecten vast komen te zitten en verstikt worden.
Giftige stoffen
Extracten van bepaalde plantsoorten leveren dan weer stoffen of moleculen op die giftig zijn voor (bepaalde) insecten. Uit chrysanten kan men bijvoorbeeld pyretrine winnen, een van de meer gekende werkzame stoffen.
MINERALEN
Sommige fabrikanten werken ook met mineralen die toxisch zijn voor plagen. Zo zijn er bijvoorbeeld slakkenkorrels beschikbaar die op basis van ijzer en fosfaat het ongedierte bestrijden.
TOEPASSEN
Biosprays zijn een uitgesproken contactmiddel. Dat wil zeggen dat uw klant zijn planten aan alle zijden goed moet bespuiten – in het bijzonder aan de onderkant van de bladeren.
Indien nodig moet de behandeling na een week herhaald worden. Raad uw klant aan om zijn planten 's avonds te behandelen, want de werkzame stoffen in deze producten zijn uv-gevoelig en hebben een verminderde werking bij hoge temperaturen.
Het voordeel is dat dergelijke sprays efficiënt zijn in alle ontwikkelingsstadia van de insecten – eitjes, larven en volwassen exemplaren – én ze zijn ready to use.
Let op, de verstikkende film kan echter ook andere, onschuldige insecten vangen omdat deze niet soortspecifiek werkt.
Producten op basis van plantaardige bestanddelen zijn ook duurzaam. Veel ingrediënten, bijvoorbeeld koolzaadolie, zijn een natuurlijke, hernieuwbare, plantaardige grondstof.