Hoe plagen de weg versperren
De meeste mensen gaan de strijd met plagen pas aan wanneer er duidelijk wordt dat hun planten goed ziek zijn of bijna volledig opgegeten. Dan moet je uiteraard het grof geschut bovenhalen om te redden wat er te redden valt. Zoals bij veel problemen kan je ook hier stellen dat voorkomen beter is dan genezen. Er zijn dan ook enkele trucs die je kan uitproberen om vervelende diertjes zoals slakken, rupsen, larven ... de weg te versperren.
Fysieke barrières
Niemand houdt van een hindernissenparcours vlak voor het eten, en ook plaagdieren bedanken er liever voor. Je kan dan ook bepaalde dieren weghouden van bloemen en planten door fysieke barrières op te werpen. Maak hier goed het onderscheid tussen fabeltjes en wat echt werkt.
Slakken
Zo wordt er soms aangeraden om gebroken eierschalen rond je planten te strooien om te voorkomen dat slakken ervan snoepen, maar die draaien daar meestal hun voelsprieten niet voor om.
In de handel zijn er kopertape, afsluitbanden, slakkenborstels en -korrels beschikbaar, maar er zijn ook enkele huis-tuin-en-keukenmiddeltjes die soelaas kunnen brengen. Slakken houden van vocht, dus een barrière van vochtopnemend materiaal (denk aan bloem, zand, zaagsel, enz.) ontmoedigt hen soms om van je planten te eten. De omstandigheden moeten dan echter goed zijn, dus van zodra je barrière nat geworden is (bijvoorbeeld door regen), zal ze niet meer werken.
Gebruik geen zout! Niet alleen bezorgt het slakken een gruwelijke dood, je contamineert je bodem ermee.
Ook gaas rondom de plantenbakken (ofwel er volledig over, ofwel met een langs buiten omgebogen rand) helpt – ook al is het niet zo'n mooi zicht.
Tot slot is er ook de bierval – een ecologische manier om slakken te bestrijden, omdat de lokstof bier is (een niet-toxische vloeistof) en de val herbruikbaar is.
Tot slot kan je slakken ook wegvangen. Lok ze naar een bepaalde plek door er voedsel neer te leggen of door een stuk karton of plaat op het gras te leggen. Heb je voedsel gelegd, dan kan je de slakken 's avonds tijdens het eten wegrapen en ze elders uitgooien (niet in andermans tuin). Gebruik je een plaat, dan tref je er 's ochtends een hoop slakken aan. Pluk ze van je plaat, doe ze in een afsluitbare pot of emmer en zet ze elders uit.
Film
Bepaalde fabrikanten hebben kant-en-klare sprays in hun gamma die een film op de bladeren van je planten leggen. Insecten die op die planten zitten, worden zo gevangen en verstikt. Lees er hier meer over.
Lijmbanden
Om fruitbomen te beschermen tegen schadelijke rupsen, kan je in de herfst een lijmband rond de boomstam doen. Die voorkomt dat wintervlinders hun eitjes afzetten op de boom (waaruit in de lente rupsen komen die bloemknoppen opeten) én verhindert mieren de doorgang (waardoor er ook minder bladluizen zijn).
Diervriendelijk is deze methode echter niet, omdat de dieren die vastplakken op de band een langzame dood sterven. Bovendien is zo'n band ook niet soortspecifiek, waardoor je er ook nuttige insecten mee treft.
Gaas
De eenvoudigste manier om vervelende (vliegende) plagen weg te houden bij je (moestuin)planten, is fijnmazig gaas. Span dit rond je bloembakken of -bedden. Zorg ervoor dat de blaadjes van je planten het gaas niet raken én dat er onderaan (tegen de bodem) geen kieren of gaten zitten waar hardnekkige dieren toch nog door geraken.
Vooral voor moestuinieren is dit een handige oplossing, maar erg mooi zijn afgedekte bloemen natuurlijk niet.
KOOLKRAGEN
De fervente moestuinder kent ze wel: koolkragen. Dit is een eenvoudig middel om kolen te beschermen tegen de koolvlieg. Dat plaagdiertje legt zijn eitjes op ongeveer een centimeter van de stam van de koolplant. Als de eitjes uitkomen, kruipt de larve richting de plant en eet zich er een weg doorheen. Een koolkraag rond de stam van je pas geplante kolen, vormt een barrière voor deze diertjes. Je kan dit hulpmiddel ook gemakkelijk zelf maken. Knip een vierkant van ongeveer 15 op 15 cm uit EPDM-folie, karton, foam, wortelbegrenzer, enz. In het midden maak je een gaatje dat je insnijdt tot een sterretje. Dit schuif je over je kolenplantje en de koolvlieglarven maken geen kans meer.
Mineralen
Verschillende fabrikanten hebben korrels of poeders op de markt die samengesteld zijn met bepaalde mineralen (denk bijvoorbeeld aan ijzer) die toxisch zijn voor bepaalde plaagdieren.
Combinatieteelt
Dit trucje uit de moestuinwereld kan je eveneens toepassen in je bloemborders of -bakken. Naast een plant die je wil behouden, plaats je een plant die erg aantrekkelijk is voor een plaaginsect. Die plant "offer" je dan op voor de andere plant die je zelf wilt houden. Zo trekt Oost-Indische kers bladluizen aan en houdt kervel slakken uit de buurt van bladgroenten. Salie zou dan weer koolmotten en wortelroestvliegen afweren.
Bijkomend extraatje is dat het planten van bepaalde bloemen, kruiden of planten ook veel roofinsecten aantrekt. Haal je veel natuurlijke vijanden van plagen naar je (moes)tuin, dan zullen die de plaagdieren in toom houden.
Daar lees je hier meer over.
Zo is boerenwormkruid erg geliefd bij een waaier aan roofinsecten, niet in het minst onze lieveheersbeestjes. En die pakken dan weer de bladluizen op je andere planten aan. Afrikaantjes hebben dan weer een sterke geur waarmee ze plaagdieren beletten je gewassen te vinden. Hun wortels scheiden stoffen af die ongewenste aaltjes doden en ook zo de planten beschermen.
Kant-en-klare bloemmengsels
Blijf je dus liever lief voor de plaagdiertjes? Dan is er de optie om nuttige bloemenweides te zaaien. Bepaalde fabrikanten voorzien kant-en-klare zaadmixen voor bloemenweides die zo samengesteld worden dat hun geur bepaalde insecten of plaagdieren op afstand houdt. Er zijn varianten beschikbaar die slakken, bladluizen, plaagaaltjes en coloradokevers op afstand houden. Je zaait een mooie, kleurrijke bloemenweide en vermijdt tegelijk dat je planten aangetast worden!