TuinwerkzaamhedenPremium

Hoe plagen bestrijden met meer biodiversiteit

Egel slak biodiversiteit

Zoals meestal het geval is, heeft moeder natuur zo haar eigen oplossingen om met problemen om te gaan. Daarom is er voor elk plaagdier ook een roofdier om de aantallen in evenwicht te houden. Je kan hiervan gebruikmaken in je (moes)tuin. Verhoog de biodiversiteit in je tuin en pak plagen aan door gebruik te maken van hun natuurlijke vijanden. 

 

Dieren in de tuin

Roofinsecten en aaltjes

We haalden al aan hoe je plagen kan bestrijden met aaltjes of roofinsecten zoals oorwormen, lieveheersbeestjes en sluipwespen. Maar er zijn nog een boel andere dieren die je kan inschakelen voor de bestrijding van plagen.

 

Amfibieën

Pad amfibie biodiversiteit tuin

Kikkers en padden zijn maar wat dol op slakken. Maar ook pissebedden, rupsen, kevers, enz. staan op het menu. Je kan ze dus ook proberen aan te trekken zodat ze je helpen met het opruimen van plaagdieren in je tuin. Verwelkom deze diertjes met enigszins vochtige, goed beschutte plekken waar ze zich overdag kunnen schuilhouden. Enkele zorgvuldig gestapelde stenen (idealiter in de buurt van een vijver of waterpartij) vormen al een echt paradijs voor hen! Wie het liever wat vrolijker ziet, kan leuke amfibiehuisjes in de handel verkrijgen. 

 

WATER IN DE TUIN
waterschaal waterpartij vogelbad diversiteit

Wie meer biodiversiteit in de tuin wil, kan dat niet enkel bekomen door verschillende schuil- en nestplaatsen voor wilde dieren te voorzien. Water is een elementaire basisbehoefte voor alle levende wezens, dus als je dit voorziet, trek je gegarandeerd meer wild aan. Bovendien brengt een waterelement ook voor jou extra sfeer en welbehagen met zich mee. Lees hier meer over hoe je kleine sfeerelementen toevoegt met water of hoe je het meteen groter aanpakt met een heuse (zwem)vijver
Voor de meeste dieren is een grote schaal water of vogelbadje echter al voldoende. Vul het elke dag bij in de zomer en als het vriest. In een mum van tijd zal je er nuttige bestuivers zoals bijen en vlinders zien drinken, nemen vogels een slok water én een badje, tanken egeltjes graag bij en zoeken amfibieën er verkoeling.

 

Zoogdieren

egeltje cutiepie biodiversiteit

We zoomen hier meteen in op een van de schattigste soldaten in je leger van ecologische bestrijding: de egel. Deze zoogdiertjes zijn klein maar dapper. Ze verlossen je tuin al te graag van kevers, slakken, rupsen en ander ongedierte.

Uitzonderlijk verorberen ze tot wel 40 slakken per nacht. Bovendien zijn het gemakkelijke gasten. De diertjes nestelen in of onder een berg takken en bladeren, holtes onder stenen of boomstammen ... Als het maar droog is en de egel zijn nest kan vullen met dode bladeren, droog mos, stro of hooi. 

Let dus goed op wanneer je in het najaar afgevallen bladeren wilt weghalen, misschien heeft een egel er wel zijn of haar nest in gemaakt. Idem in de lente, wanneer je de tuin misschien snel weer opgeruimd wilt zien. Let goed op dat je geen nesten verstoort en gun wilde dieren enkele rommelige plekjes in je tuin. In ruil verlossen ze je planten van vervelende plagen!

Hoe je zelf een egelhuis kan maken zie je in de video bovenaan dit artikel en op het einde van deze video:

Bijvoeren

De egel heeft het lastig in onze streken, dus we helpen de soort het best zoveel mogelijk. Dat kan ook door ze laat in de herfst en vroeg in de lente wat bij te voeren met kattenkorrels. Rond oktober gaan deze dieren namelijk in winterslaap en wanneer ze wakker worden in de lente zijn ze 25 tot 40% van hun lichaamsgewicht verloren. Geef ze dus een goeie start in het voorjaar en dan kunnen ze maandenlang plagen opruimen in je tuin.

 

Vogels

Pluimvee

Kippen afval compost biodiversiteit

Wie kippen heeft, kan ze niet enkel inschakelen om tafelresten op te smikkelen en eitjes te leveren, het zijn ook uitstekende tuiniers. Door het scharrelen luchten ze niet enkel de bodem, ze halen eveneens snel plaagdieren zoals engerlingen van tussen de aarde. En kevers, luizen en slakken werken ze wel eens graag naar binnen. 

Deze dieren vragen niet veel meer dan graanvoer, schoon drinkwater en een stevig nachthok dat hen beschermt tegen roofdieren en slecht weer. Let erop dat je een zitstok voorziet, want kippen zijn hoogslapers. 
Opgelet als je deze vogels plagen laat aanpakken in je moestuin, sommigen zouden ook durven smullen van je zelfgekweekte groenten en fruit.

DE INDISCHE LOOPEEND
indische loopeend biodiversiteit

Moestuiniers kennen deze leuke vogels maar al te goed! Het zijn namelijk ideale slakkenpakkers én ze blijven van andere planten in de tuin af. De loopeend of flesseneend is een leuke verschijning (ze lopen helemaal rechtop) en een zachtaardig huisdier. Net zoals kippen leggen ze ook eieren, die je in je keuken kan gebruiken. 
Hoewel ze prima gedijen op land, vinden ze een waterpartij om af en toe in rond te spetteren erg leuk. Een oude badkuip of een opblaaszwembadje is dan ook een leuke voorziening voor hen. Eenden slapen onder struiken of in lang gras, maar je kan ook een schuilhok voorzien. Let er goed op dat je bovenaan het hok ventilatie voorziet en dat het stevig genoeg is om je eenden te beschermen tegen roofdieren. 
Schoon water en graanvoer is verder het enige wat ze nodig hebben en de slakken in je tuin zullen verdwijnen als sneeuw voor de zon. 

Wilde vogels

Koolmees rups plagen bestrijden

Een bonte waaier aan vogels in je tuin is niet alleen plezierig voor jou en je kids, ze zijn ook een uitstekende vorm van ecologische bestrijding. Het klankspel krijg je er gratis en voor niets bij!

Om rupsen in je bomen en struiken te verschalken, is er geen geduchtere vijand dan de mees. Deze en andere vogeltjes eten trouwens graag andere plaaginsecten op. Hoe meer soorten je kan aantrekken, hoe meer plagen je kan aanpakken.
Ook deze dieren voelen zich welkom met vers water, wat bijvoer op de voederplank in de winter en enkele schuilplaatsen. Die vinden ze al in hagen zoals meidoorn, klimop, kamperfoelie, enz., maar je kan ook verschillende nestkastjes of vogelhuisjes hangen. 

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine