TuinwerkzaamhedenPremium

Zo maak je een diervriendelijke tuin

een diervriendelijke tuin

Een tuin met veel biodiversiteit is een gezonde tuin. Verschillende diertjes helpen je met de kwaliteit van de bodem, variatie in de begroeiing, het bestrijden van ongedierte enz. Op jouw beurt kan je die nuttige dieren zich thuis laten voelen in je tuin met wat kleine aanpassingen. We geven je enkele tips. 

 

de basis voor een diervriendelijke tuin

Ongeacht welke diersoort je specifiek wil aantrekken, zijn er altijd kleine aanpassingen die je in je tuin kan maken om deze diervriendelijker te maken. Dit doe je vooral door te voorzien in hun basisbehoeften: water, voedsel en een veilige behuizing. 

 

WATER IN DE TUIN

Water is een elementaire basisbehoefte voor alle levende wezens, dus als je dit voorziet, trek je gegarandeerd meer wild aan. Bovendien creëert een waterelement ook voor jou extra sfeer en welbevinden. Lees hier meer over hoe je kleine sfeerelementen toevoegt met water of hoe je het meteen groter aanpakt met een heuse (zwem)vijver

water in de tuin vogelbad

Voor de meeste dieren is een grote schaal water of vogelbadje echter al voldoende. Vul het elke dag bij in de zomer en als het vriest. In een mum van tijd zie je er nuttige bestuivers zoals bijen en vlinders drinken, vogels nemen een slok water en nemen een bad, egels tanken graag en amfibieën zoeken verkoeling.

 

voedsel

Als je her en der in je tuin een plekje ongemoeid laat en er bijvoorbeeld wilde inheemse bloemen en planten laat groeien, komen de insecten vanzelf. Die vormen op hun beurt een voedselbron voor roofinsecten, vogels, amfibieën en zoogdieren. 

bijvoeren

Tijdens periodes waarbij dieren het lastiger hebben, zoals de winter en het voorjaar, kan je vele diertjes helpen door wat extra voedsel in de tuin te voorzien. Tegenwoordig bestaan er kant-en-klare pakketten die je kan voorzien maar je kan ook zelf opzoeken wat de voedingsbehoeftes zijn van de diersoorten die je wil aantrekken. 

vogels bijvoeren

  

leefomgeving

We kunnen het niet genoeg benadrukken: laat een beetje wildernis toe en in ruil krijg je een gezondere tuin. De volgende stap is om zo veel mogelijk natuurlijke producten te gebruiken wanneer je schoonmaakt of je tuin onderhoudt. Tot slot kan je ook schuil- en nestplaatsen voorzien.

 

insecten

Een eerste grote groep dieren die je wilt verwelkomen in je tuin, is die van de insecten. Ze spelen niet enkel een cruciale rol bij het bestuiven van je planten, ook de bodem krijgt een goeie consistentie door hun gewroet en gewriemel. 

Daarnaast vormen bepaalde insecten een natuurlijke plaagbestrijding. Lieveheersbeestjes, sluipwespen, gaasvliegen enz. zijn natuurlijke vijanden van schadelijke insecten zoals bladluizen, rupsen en mijten. Door meer nuttige insecten naar je tuin te lokken, worden plaagdieren weggeroofd.

Behuizing

Laat in je tuin enkele hoekjes of een border ongemoeid. Bladeren op de grond, holle takjes en stengels, en dood hout vormen goede schuilplaatsen voor kleine kruipende en vliegende wezens.

Je kan natuurlijk ook de handen uit de mouwen steken en een echt insectenhotel bouwen. Zo bepaal je zelf hoe groot je dit wilt maken en welk restmateriaal je wilt gebruiken. De blauwdruk is voor elk insectenhuisje grofweg hetzelfde. Je moet verschillende kamers of etages voorzien met diverse soorten nestmateriaal om een variëteit aan diertjes aan te trekken. Natuurlijke (gerecyclede) materialen zijn ideaal. Denk bijvoorbeeld aan stro, holle stengels met diverse diameters, een oude baksteen, scherven van kapotte bloempotten, dakpannen, dennenappels, schors, en keien. De materialen kunnen gestapeld zijn of je kan ze in een behuizing plaatsen. 

TIP
Gebruik natuurlijke olie om het hout te voeden en bescherming te bieden.

Kleinere insectenhotelletjes kan je afgewerkt of als bouwpakket kopen, maar je kan ze gemakkelijk zelf maken met enkele plankjes van palletten of ander resthout, wat kippengaas en je nestmateriaal. Een eenvoudig voorbeeld is een vierkant kader in latjes, dat je in kamers onderverdeelt met houten tussenschotten. Vul de kamers met nestmateriaal en overtrek de voor- en achterkant met kippengaas dat je op z'n plaats niet. 

insectenhotel op zn plek

Zelfs een klein bloempotje dat je vult met stro en in je fruitbomen hangt, is de ideale accommodatie voor bijvoorbeeld oorwormen. 

Je hebt ook de optie om all-in te gaan en het groots aan te pakken. Dan heeft je dierenhotel verdiepingen in plaats van kamers en vinden ook andere dieren zoals egels en amfibieën er een thuis. De zwaardere elementen zoals dakpannen, bakstenen, houtblokken en dergelijke, plaats je onderaan. Je voorziet daar wel enkele holtes, maar de fundering moet stevig zijn. Op het volgende verdiep komen dan bloempotten, rietbundels enz. Werk naar boven toe met steeds lichtere materialen. Denk ook aan tussenschotten van steviger materiaal of een centrale as zoals een tuinpaal, zodat de insectentoren niet instort. 

insectentoren dierentoren

Een andere optie is om alles in een houten omkasting te plaatsen. Hoe dan ook, laat je creativiteit de vrije loop.

 

VOGELS

Koolmees rups plagen bestrijden

Een bonte waaier aan vogels in je tuin is niet alleen plezierig voor jou en je kids, ze zijn ook een uitstekende vorm van ecologische bestrijding. Het klankspel krijg je er gratis en voor niets bij!

Om rupsen in je bomen en struiken te verschalken, is er geen geduchtere vijand dan de mees. Deze en andere vogeltjes eten trouwens graag andere plaaginsecten op. Hoe meer soorten je kan aantrekken, hoe meer plagen je kan aanpakken.
Ook deze dieren voelen zich welkom met vers water, wat bijvoer op de voederplank in de winter en enkele schuilplaatsen. Die vinden ze al in hagen zoals meidoorn, klimop, kamperfoelie, enz., maar je kan ook verschillende nestkastjes of vogelhuisjes hangen. 

 

egels

egeltje cutiepie biodiversiteit

Egels verlossen je tuin maar al te graag van kevers, slakken, rupsen en ander ongedierte. Uitzonderlijk verorberen ze tot wel 40 slakken per nacht. Bovendien zijn het gemakkelijke gasten. De diertjes nestelen in of onder een berg takken en bladeren, holtes onder stenen of boomstammen ... Als het maar droog is en de egel zijn nest kan vullen met dode bladeren, droog mos, stro of hooi. 

Let dus goed op wanneer je in het najaar afgevallen bladeren wilt weghalen, misschien heeft een egel er wel zijn of haar nest in gemaakt. Hetzelfde geldt in de lente, wanneer je de tuin misschien snel weer opgeruimd wilt zien. Let goed op dat je geen nesten verstoort - beter nog, maak zelf een egelhuis.

bijvoeren

Egels hebben het moeilijk in onze regio's, dus we moeten proberen deze soort zoveel mogelijk te helpen. Dat kan ook door ze laat in de herfst en vroeg in het voorjaar wat bij te voederen met kattenbrokken. Rond oktober gaan deze dieren namelijk in winterslaap en wanneer ze wakker worden in het voorjaar, hebben ze 25 tot 40% van hun lichaamsgewicht verloren. Geef ze dus een goede start in het voorjaar; dan kunnen ze maandenlang plagen opruimen in je tuin.

 

Amfibieën

Pad amfibie biodiversiteit tuin

Kikkers en padden zijn maar wat dol op slakken. Maar ook pissebedden, rupsen, kevers, enz. staan op het menu. Je kan ze dus ook proberen aan te trekken zodat ze je helpen met het opruimen van plaagdieren in je tuin. Verwelkom deze diertjes met enigszins vochtige, goed beschutte plekken waar ze zich overdag kunnen schuilhouden. Enkele zorgvuldig gestapelde stenen of kapotte bloempotten (idealiter in de buurt van een vijver of waterpartij) vormen al een echt paradijs voor hen! Wie het liever wat vrolijker ziet, kan leuke amfibiehuisjes in de handel verkrijgen. 

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine