Hoe bestrijd je plagen in je (moes)tuin?
Elke tuin krijgt wel eens te maken met ziektes en ongedierte. Om dit te bestrijden, grijpt men steeds vaker naar ecologische middelen. Met ecologische bestrijding maak je namelijk komaf met vervelende plagen terwijl mens, dier en milieu gespaard blijven van schadelijke neveneffecten. Wees niet bang om dit assortiment te verkennen en uit te proberen. We geven je alvast een overzicht van alle opties die je hebt.
Plagen bestrijden met aaltjes en roofinsecten?
Feromonen inschakelen tegen plaagdieren
Plantaardige insecticides
Zo versprer je plagen de weg
Meer biodiversiteit = minder plagen
Plagen bestrijden met aaltjes en roofinsecten
Via ecologische bestrijding maak je komaf met vervelende plagen terwijl mens, dier en milieu gespaard blijven van schadelijke neveneffecten. Een van de manieren om dit aan te pakken, is door de natuurlijke vijanden van het ongedierte in te schakelen. We stellen je daarom voor aan aaltjes en roofinsecten. Daarnaast leggen we uit hoe je ze kan toepassen.
Feromonen inschakelen tegen plaagdieren
Hanteer je eerder het principe 'make love, not war'? Dan kan je plaagdieren in je tuin aanpakken met feromoonvallen. Deze vorm van ecologische bestrijding wordt vooral toegepast bij schadelijke motten en vliegen.
Plantaardige insecticides
Nu de wetgeving rond chemische bestrijdingsmiddelen verandert en mensen meer openstaan voor een groenere ingesteldheid, grijp je beter ook naar ecologische bestrijding. Hiermee maak je komaf met vervelende plagen terwijl mens, dier en milieu gespaard blijven van schadelijke neveneffecten. Een gemakkelijk toepasbaar product dat je kan gebruiken, is biospray of concentraat.
Plagen de weg versperren
De meeste mensen gaan de strijd met plagen pas aan wanneer er duidelijk wordt dat hun planten goed ziek zijn of bijna volledig opgegeten. Dan moet je uiteraard het grof geschut bovenhalen om te redden wat er te redden valt. Zoals bij veel problemen kan je ook hier stellen dat voorkomen beter is dan genezen. Er zijn dan ook enkele trucs die je kan uitproberen om vervelende diertjes zoals slakken, rupsen, larven ... de weg te versperren.
Meer biodiversiteit = minder plagen
Zoals meestal het geval is, heeft moeder natuur zo haar eigen oplossingen om met problemen om te gaan. Daarom is er voor elk plaagdier ook een roofdier om de aantallen in evenwicht te houden. Je kan hiervan gebruikmaken in je (moes)tuin. Verhoog de biodiversiteit in je tuin en pak plagen aan door gebruik te maken van hun natuurlijke vijanden.
Met dank aan Compo, DCM, ECOstyle, Edialux Home-Pet-Plant, Evergreen Garden Care en Sanac