Groenten & fruitPremium

plagen bevechten met natuurlijke vijanden

Emelbeest

Via ecologische bestrijding maken uw klanten komaf met vervelende plagen terwijl mens, dier en milieu gespaard blijven van schadelijke neveneffecten. Een van de manieren om dit aan te pakken, is door de natuurlijke vijanden van het ongedierte in te schakelen. We stellen u enkele van die natuurlijke vijanden voor en leggen uit hoe uw klant ze kan toepassen. 

 

Nematoden of aaltjes

Nematoden zijn microscopisch kleine (rond)wormen die onder de grond leven. Ze komen overal voor en overleven meestal op rottend organisch materiaal. Een klein aantal onder hen parasiteert echter op insecten. Het zijn die insectparasitaire aaltjes die worden ingezet voor de bestrijding van insectenplagen.

Ecostyle

bestrijding

Elke plaag heeft een nematode die erop parasiteert. Diverse soorten elimineren engerlingen, emelten, rouwmuggen, taxuskevers, trips, buxus- en fruitmotten, slakken, mieren ...  Aaltjes zijn actieve jagers en ze herkennen hun prooidier aan de geur. Ze dringen het insectenlichaam binnen via een lichaamsopening (A), waarna de prooi geïnfecteerd wordt met een bacterie (B). Die doodt het plaaginsect  binnen de 2 tot 3 dagen. De aaltjes gebruiken het lichaam van het dode insect als kraamkamer én als voedselbron (C). Nematoden vermenigvuldigen zich bovendien erg snel: na 2 tot 6 weken breken ze uit het gastlichaam en gaan ze weer op jacht naar nieuwe plaaginsecten om te infecteren (D). Deze kringloop blijft doorgaan, tot er uiteindelijk geen prooidieren meer overblijven.

Circle of aaltjes

wanneer gebruiken

Nematoden zijn levende organismen en daarom moet hun leefomgeving op punt staan vooraleer ze hun werk zullen doen. Dat betekent vooral dat het warm genoeg moet zijn. De vereiste omgevingsfactoren verschillen van aaltjessoort tot aaltjessoort, maar uw klant laat ze beter niet los in de tuin als de bodemtemperatuur nog geen 10 °C bedraagt. Over het algemeen zijn de nematoden dus te gebruiken van april tot oktober, behalve als u ze in een warmere ruimte gebruikt zoals een serre of veranda.

"Aaltjes hebben twee grote zwaktes: uv-licht en droogte"

Opgepast: aaltjes hebben twee grote zwaktes: uv-licht en droogte. Uw klant start de behandeling dus het beste bij valavond, op een bewolkte dag of bij regenweer. Nooit wanneer de zon schijnt. Om het de nematoden helemaal comfortabel te maken, moet de bodem ten slotte vochtig zijn wanneer uw klant ze loslaat. Dat moet ten minste twee weken na de opstart zo blijven, dus adviseer om geregeld te bewateren.

Edialux

Toepassen

Deze jagers loslaten op de plagen in de tuin is kinderspel. De aaltjes zitten namelijk verpakt in zakjes of doosjes, met of zonder draagstof. Het enige wat de consument moet doen, is ofwel het zakje met aaltjes bevochtigen en begraven ofwel de aaltjes aan (lauw) water toevoegen en dat over het te behandelen gebied verspreiden. Dat kan met een gieter of een speciaal daarvoor ontworpen sproeisysteem. Na een tiental minuten zijn alle aaltjes verspreid. 
Voor bepaalde plagen, moet de behandeling enkele weken nadien herhaald worden.

 

roofinsecten

Aaltjes zijn echter niet de enige dieren waarvoor plaaginsecten op hun hoede moeten zijn. Fabrikanten vullen het assortiment ecologische bestrijding dan ook graag aan met andere rovers. Sluipwespen en roofmijten of -kevers laten al niet veel aan de verbeelding over, maar wat dacht u van schattige lieveheersbeestjes om uw klanten mee te overhalen?

Lieveheersbeestjes

bestrijding

Afhankelijk van de plaag waarvoor er een oplossing gezocht wordt, kan u één van deze diertjes aanraden. Trips, spint, witte vlieg ... Ze kunnen allemaal met een roofinsect bestreden worden. De omgevingsvereisten verschillen van soort tot soort en ook de periode van toepassing loopt niet altijd gelijk, maar de werking is nagenoeg hetzelfde:

  • Ofwel zal het bestrijdende insect het plaaginsect opeten (lieveheersbeestjes kunnen bijvoorbeeld tot 100 bladluizen per dag aan).
  • Ofwel zal het roofinsect het plaaginsect (of de larve ervan) gebruiken als broedkamer én voedselbron voor zijn eigen jongen (sluipwespen parasiteren bijvoorbeeld de eitjes van motten en voorkomen zo dat het eitje kan uitgroeien tot een rups).

Roofvlieg

Wanneer gebruiken

Ook hier gaat het om levende organismen die specifieke eisen stellen aan hun omgeving om optimaal te functioneren. Denk aan ideale temperatuur, vochtigheidsgraad, schuilplaatsen, enz. Over het algemeen geldt wel dat uw klant de roofinsecten niet moet uitzetten als het fel regent, hard waait of vriest. Hij houdt er best rekening mee dat bestrijders op hun beurt ook weer natuurlijke vijanden hebben. Zo staan mieren erom bekend de larven van lieveheersbeestjes van de plant te gooien. Uw klant moet er dus zeker van zijn dat zijn soldaten niet zélf opgegeten of gedood worden.
En uiteraard is een gulden stelregel: hoe vroeger de ecologische bestrijding wordt ingeschakeld, hoe sneller de plaag onder controle zal zijn. 

toepassen

Lieveheersbeestjes, roofmijten en -kevers alsook sluipwespen zijn verkrijgbaar als poppen of larven en worden op plaatjes, in doosjes of zakjes aangeleverd. Die worden in de plant gehangen óf de gebruiker strooit de larfjes uit. In tegenstelling tot nematoden worden ze dus niet in de bodem toegepast.
Wanneer de larven uitkomen, gaan ze meteen op zoek naar voedsel en wordt de plaag aangepakt.

 

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Sofie Moentjens
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine