Aanbrengen van bouwchemiePremium

Panelen verlijmen en muren bouwen met PU-lijmschuim: toon hoe het kan

Overtuig klant met demo-opstellingen

lijmschuim

wAT IS PU-LIJMSCHUIM?

Om met PU-schuim te kunnen verlijmen, ontwikkelden fabrikanten verschillende PU-lijmschuimen, die door hun hoge viscositeit, grote zuigkracht en gevoeligheid voor vocht heel goed kunnen hechten aan diverse bouwproducten. Ze zetten weinig uit bij het aanbrengen en expanderen nauwelijks.

WAT VERLIJMT MEN ERMEE?

Op de markt is er zowel universeel toepasbaar PU-lijmschuim, waarmee meerdere applicaties mogelijk zijn, als verschillende varianten voor telkens een eigen toepassingsgebied. Die laatste zullen altijd net wat beter zijn voor hun bedoelde toepassing. Welke mogelijkheden bieden ze?

Isolatiepanelen verlijmenlijmschuim

Klassieke, vullende lijmschuimen kunnen oneffenheden in de ondergrond opvangen en lichte tot gemiddelde belastingen opvangen. Uw klant kan er tal van isolatiepanelen mee verlijmen. Zowel onderling als tegen binnen- of buitenmuren, zoldervloeren en platte daken. Tegelijk zijn deze lijmschuimen geschikt voor het verkleven van onder meer akoestische en spouwisolatie.

Afwerkingsplaten verlijmen

Verder kan uw klant met de vullende lijmschuimen afwerkingsplaten aanbrengen, op binnen- en buitenmuren. Denk aan gips(karton)platen, dagkanten, cementvezelplaten, diverse soorten hout-, composiet- en kunststofplaten …

Stenen metsen

Ten slotte vallen met vullende lijmschuimen ook niet-dragende muren te bouwen, bijvoorbeeld met cellenbetonblokken. Daarnaast kan uw klant bijvoorbeeld gekalibreerde en gerectificeerde, volledig vlakke snelbouwstenen verlijmen met niet-vullende, (semi) collapsible lijmschuimen, eventueel voor dragende muren (op voorwaarde dat het product hiervoor goedgekeurd is).

lijmschuim

KENMERKEN

Makkelijk in gebruik

PU-lijmschuim is meteen klaar voor gebruik. Tegelijk heeft uw klant geen extra gereedschap nodig, evenmin als elektriciteit, perslucht of water. Het PU-lijmschuim zit onder druk in een spuitbus, van waaruit uw klant het product rechtstreeks aanbrengt, via een schuimpistool met korte lans, of met een bus met daarop een soort trigger. Met die laatste optie kan uw klant het schuim makkelijk doseren en met één hand aanbrengen, zonder een pistool. Bovendien weegt PU-lijmschuim weinig. Uw klant moet dus geen zakken verslepen, of water, elektriciteitskabels, een mengkom en -materiaal, en gereedschap.

Sneller werkenlijmschuim

Volgens een fabrikant boekt uw klant ook 30% tijdswinst, in vergelijking met traditionele systemen. Hij kan immers meteen starten en stoppen. Zeker wanneer hij met een pistool aan de slag is, waarbij hij het product eenvoudig en snel verwerkt, zonder dat hij bijvoorbeeld iets moet klaarmaken of nadien opruimen.

Na een à twee uur (naargelang de fabrikant en het type) kan uw klant verder werken. Over isolatieplaten kan hij dan bijvoorbeeld afdichtingsfolie aanbrengen. Gipsplaten kan hij dan opvoegen, muren in cellenbeton zijn dan klaar om te bezetten. Een nieuwe, snelle versie van PU-lijmschuim kan na al 15 minuten afgewerkt worden.

Bouwt uw klant een muur met cellenbetonblokken met PU-lijmschuim? Dan hoeft hij niet geregeld te wachten, om de onderliggende lijmlagen te laten uitharden. Lijmschuim is immers al na 10 tot 15 minuten voldoende uitgehard.

Geen verlieslijmschuim

Wanneer uw klant bijvoorbeeld een zak van 25 kg kleefmortel gebruikt, riskeert hij altijd wat over te houden. Uit een bus lijmschuim gebruikt hij daarentegen enkel hoeveel hij nodig heeft, waarna hij de rest kan bewaren. Werkt hij met een pistool, dan kan hij de bus erop laten zitten en het geheel verticaal bewaren. Door de eerder vermelde verpakking met trigger kan uw klant het lijmschuim tot zes weken na het eerste gebruik verder gebruiken.

Geen koudebruggen, goede demping

Onder meer wandpanelen en gipskartonplaten verlijmen dempt behoorlijk het geluid in de ruimte, vooral in de midden- en hoge geluidsfrequenties. Tegelijk vermijdt uw klant, door isolatiepanelen te verlijmen, koudebruggen.

GEBRUIKSTIPS

Platen verlijmen

Vooraf moet uw klant nagaan of de ondergrond voldoende draagkracht biedt. Tegelijk dient hij die stof- en vetvrij te maken. Bestaande coatings dienen genoeg te hechten en losse delen van de ondergrond moeten weg. Op een poederende of verpulverende ondergrond moet uw klant een primer aanbrengen.

Als uw klant grote panelen met lijmschuim tegen muren wil verkleven, legt hij die eerst op de grond. Daarna brengt hij er het schuim op aan in strengen. Hoe dik die moeten zijn, hangt af van hoe oneffen de ondergrond is. Verlijmt uw klant vlak op vlak, dan volstaan strengen van 1 à 2 cm diameter. Tot 1 cm oneffenheid moet de streng 3 à 4 cm dik zijn. Bij oneffenheden tot 2 cm diep horen strengen met een diameter tot 5 cm. Raad uw klant verder aan om het advies van de fabrikant te volgen, voor een ideale verlijming.

lijmschuim

Eventjes wachten voor aanbrengen

Brengt uw klant PU-lijmschuim aan en moet hij daarbij de zwaartekracht overwinnen, bijvoorbeeld wanneer hij isolatiepanelen verticaal aanbrengt? Dan dient hij volgens meerdere fabrikanten te wachten tot het product voldoende initiële hechtkracht heeft, vooraleer hij het element verlijmt. Het schuim moet immers eerst reageren met het vocht uit de lucht. Meestal vergt dit enkele minuten wachten.

Verlijmt uw klant platen en moet hij daarbij een wachttijd hanteren, dan zal hij er ongetwijfeld meerdere tegelijk inlijmen, zodat hij niet per plaat het volle aantal minuten moet wachten. Sinds kort vindt u echter ook een lijmschuim die sneller uithardt en dus ook sneller zijn initiële kleefkracht bereikt. Daarmee kan uw klant dus sneller werken.

Raakt uw klant de lijmstreng aan en trekt deze in draden, dan heeft het lijmschuim zijn optimale initiële kleefkracht bereikt. Na het belijmen drukt uw klant de plaat goed aan. Werkt hij verticaal, dan houdt hij de plaat enige tijd tegen de wand of plaatst hij bovenaan bijvoorbeeld schroefjes of spieën. Plaatst hij meerdere rijen platen boven elkaar, verticaal? Dan begint hij het best onderaan. Zo ondersteunen de platen elkaar.

In de juiste omstandigheden

Aangezien PU-lijmschuim uithardt door vocht uit de omgeving, moet de luchtvochtigheid voldoende hoog zijn. Verder mag uw klant het product niet toepassen bij te lage temperaturen (check de informatie van de fabrikant) én is PU-lijmschuim niet bestand tegen uv. Tegelijk moet een bus eerst opgewarmd worden, bijvoorbeeld in een emmer met lauw water, indien deze in een koude omgeving heeft gelegen.

Bij een muur

Bouwt u een muur met lijmschuim, dan moet die zeker waterpas staan. Daarvoor plaatst uw klant de onderste rij stenen volledig waterpas in een mortelbed, die hij vervolgens eerst volledig laat uitharden. Tegelijk gebruikt hij enkel stofvrije stenen die voldoende gekalibreerd zijn. Elke oneffenheid in steen zet zich immers door. Cellenbeton kan indien nodig makkelijk bijgeschaafd worden. Terwijl hij de muur verder bouwt, checkt hij geregeld de verticale en horizontale afwijkingen van de loodlijn.

Goede persoonlijke bescherming

Aangezien het PU-lijmschuim een chemisch product is, moet uw klant zich voldoende beschermen tijdens de plaatsing, met werkkledij en -handschoenen en een werkbril. De werkruimte dient bovendien goed verlucht te zijn.

lijmschuim

MARKT

Gebruik neemt toe in België

In West-Europa is de markt van PU-lijmschuim vrij jong, maar neemt het gebruik ervan de laatste jaren toe, aldus de fabrikanten. De eerste lijmschuim werd in België in 2009 geïntroduceerd. Vandaag komen steeds meer spelers met gelijkaardig product op de markt.

Zoals wel vaker, zagen we het gebruik eerst bij professionals. Vandaag ontdekken ook particulieren stilaan lijmschuim, aldus de producenten. Een doe-het-zelver kan bijvoorbeeld perfect zelf met gipskartonplaten een oneffen muur rechttrekken, bij een renovatie.

VERKOOP

Zowel centraal...

Lijmschuim is een volumeproduct, dat u dus het best in het zicht plaatst, op pallets, kopstanden … Verkoop het product ook bij andere, gekendere producten van hetzelfde merk. Dat is een goede tactiek om vertrouwen te winnen. Voer daarnaast geregeld promo met het product zelf en de accessoires: het pistool en de cleaner daarvoor.

... Als decentraal en/of met demo’s

Niet iedereen kent het product al. Zet dus ook demoborden in, die de mogelijke toepassingen duidelijk tonen. Voor alvast één fabrikant is didactiek op een display of kopstand zelfs het belangrijkste. Uw klant moet de toepassing herkennen, de lijm kunnen zien en vastpakken.

Communiceer tegelijk helder via visueel POS-materiaal, documentatie op papier, een instructievideo ... Of bied lijmschuimen decentraal aan, bij de materialen die uw klant ermee kan verlijmen. Ook zo leert hij de mogelijkheden kennen.

Pols naar en informeer over toepassingen

Luister tegelijk naar uw klanten, om te weten te komen welke applicaties al veel voorkomen. En blijf zelf op de hoogte van de toepassingen. Wie zijn klanten meteen goed advies kan geven, heeft een streepje voor.

DIY of professionele bouwhandel?

Professionals zijn het gewend en zijn uitgerust om met poederlijmen te werken. Bovendien zijn ze erg trouw aan hun product. Wijs hen daarom op de ergonomie en snelheid. Bij doe-het-zelvers wijst u beter op de prijsvoordelen en het gebruiksgemak. Vaak verliest uw klant ook minder ruimte, doordat hij geen lattenwerk moet plaatsen.

Als bouwhandel kunt u ook meer op volume spelen, met combiboxen. Als DIY-zaak zet u eerder in op individuele spuitbussen of een starterspakket.

Met dank aan: Bostik, DL-Chemicals, Rectavit, Rubson (Henkel), Sika, Soudal, TEC7, Tremco-Illbruck

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Tom Dejonghe

Meer weten over

Gerelateerde artikels

Veelzijdigheid troef pu-schuimen

De voornaamste toepassing van pu-schuim – isoleren – is weinig veranderd. maar de laatste jaren worden meer en meer speciaal ontwikkelde pu-lijm- en montageschuimen gebruikt voor montage of verlijming van isolatieplaten, gipsplaten, cellenbetonblokken enzovoort. daarnaast bestaat er flexibel schuim, dat de bewegingen in een constructie beter opvangt, naast brandwerend schuim. isocyanaatvrij schuim blijft – in ons land althans – een nicheproduct. voor het aanbrengen grijpen niet alleen vaklui, maar ook klussers steeds vaker naar een schuimpistool. in ieder geval worden pu-schuim en zijn toepassingen veelzijdiger. toon dan ook de vele mogelijkheden.

Veelzijdigheid troef bij pu-schuimen

De voornaamste toepassing van pu-schuim - isoleren - is weinig veranderd. maar de laatste jaren worden meer en meer speciaal ontwikkelde pu-lijm- en montageschuimen gebruikt voor montage of verlijming van isolatieplaten, gipsplaten, cellenbetonblokken enzovoort. daarnaast bestaat er flexibel schuim, dat de bewegingen in een constructie beter opvangt, naast brandwerend schuim. isocyanaatvrij schuim blijft - in ons land althans - een nicheproduct. voor het aanbrengen grijpen niet alleen vaklui, maar ook klussers steeds vaker naar een schuimpistool. in ieder geval worden pu-schuim en zijn toepassingen veelzijdiger. toon dan ook de vele mogelijkheden.

Tec7 presenteert foamtack

Foamtack is een professioneel 'all season'-lijmschuim voor binnen en buiten, van -5 °c tot 30 °c. “het is de eerste keuze voor alle montages en verlijmingen waarbij snelheid, lijmkracht en isolatie van belang zijn", verduidelijkt innovatiemanager bram starckx. “het product hecht goed op bijna alle materialen. dit controleerbare lijmschuim werkt quasi zonder expansiedruk, waardoor je heel precies kunt lijmen."  

Kies de juiste montagelijm

De meest gangbare soort lijm is de gewone huishoudlijm. je gebruikt zo’n klassieke lijmstift, zoals we allemaal wel kennen uit onze schooltijd, om papier en karton te verlijmen. of bij knutselwerken met zacht pvc waarbij je beide delen tegen elkaar a

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine