Hoe kies je een lijmkam?
Stel je voor dat je parket wilt leggen in je woonkamer. Natuurlijk weet je al gauw welke soort parket je wilt hebben, maar een lijmkam kiezen om dat parket mee te verlijmen is niet zo eenvoudig. Lijmkammen zijn er namelijk in vele soorten en maten. In dit artikel proberen we je op weg te helpen bij het maken van een goede keuze voor de klus. Zodat je in ieder geval met enig plezier aan de slag kunt gaan.
Lijmkam
Een lijmkam is een stuk gereedschap waarmee je lijm gelijkmatig over de vloer of de muur verdeelt. Zo voorkom je dat er oneffenheden ontstaan in het uiteindelijke oppervlak en je zorgt ervoor dat de hechting van de te verlijmen delen op de ondergrond overal gelijk is.
Trapeziumvormig
Een lijmkam bestaat uit een rechthoekig of trapeziumvormig stuk kunststof of staal, dat aan de lange kant een soort van vertanding heeft. De trapeziumvormige lijmkam loopt smaller toe naar de handgreep en is breed bij de vertanding. Je houdt een gangbare lijmkam vast aan een handgreep van metaal, hout of kunststof. Hoe breder of dikker de handgreep, hoe kleiner de kans dat je lijm aan je handen krijgt tijdens de klus.
Pleisterspaan
Een pleisterspaan wordt door een tegelzetter gebruikt om cement op te dragen waarmee hij de tegels aan een wand of aan een vloer wil bevestigen. Er zijn evenwel ook pleisterspanen met vertandingen aan een lange en aan een korte kant. Die kunnen prima als lijmkam worden gebruikt. Hou je spaan een beetje scheef. Dat is een handige manier om bijvoorbeeld met de lange, rechte zijde de parketstroken aan te drukken in de vooraf aangebrachte lijm.
Vertandingen
De vertandingen zorgen ervoor dat de lijm in een bepaalde mate rillen op de ondergrond achterlaat. Als je de stroken parket aandrukt, zal de lijm onder de strook automatisch uitsmeren over het oppervlak en daarmee is de hechting stevig.
Er zijn enkele vuistregels als het gaat om het gebruiken van diverse vertandingen. Deze keuze hangt af van de soort lijm die je gebruikt, van het materiaal dat je wilt verlijmen en van de grootte van bijvoorbeeld de stroken parket die je wilt verlijmen. Houd er rekening mee dat hoe breder de tanden van de lijmkam zijn, hoe meer lijm er op de ondergrond zal worden aangebracht.
Soorten vertandingen
We onderscheiden talrijke soorten vertandingen die dienen voor evenveel toepassingen. Let bij het kiezen van de juiste soort vertanding op de tanddiepte, de breedte tussen de tanden en de tandbreedte.
De tanddiepte varieert van 1,5 millimeter tot ongeveer 10 millimeter. Ook bij de tandbreedte is veel variatie. Die ligt zo tussen de 1,8 millimeter en de 6 millimeter. De breedte tussen de tanden verschilt van lijmkam tot lijmkam. Die kan variëren tussen de 1 millimeter en de 10 millimeter.
Textiel vloerbedekking
Als je bijvoorbeeld een elastische- of textielvloerbedekking wilt verlijmen, dan kan je het best kiezen voor een geringe tandbreedte van 1,2 millimeter, een geringe tanddiepte van 1,5 millimeter en een redelijk kleine breedte tussen de tanden van 1,8 millimeter. De vloerbedekking mag namelijk niet schuiven, maar ook niet bollen.
Planken
Wil je planken verlijmen, dan kies je maar beter voor een grovere vertanding. Bijvoorbeeld die met een tandbreedte van 5,5 millimeter, een tanddiepte van 6,5 millimeter en een breedte tussen de tanden van 7,0 millimeter. Een vuistregeltje kan opnieuw zijn: hoe groter het oppervlak van het te verlijmen deel, hoe grover de vertanding van de lijmkam. Ook op flink zuigende ondergronden zal je meer lijm moeten toepassen en kan je dus maar beter een grovere vertanding gebruiken.
Tandvormen en openingen
De vertandingen zijn in verschillende vormen aan het blad van een lijmkam aangebracht. Zo zijn er vierkante tanden en driehoekige tanden. Er zijn ook lijmkammen met halfronde openingen tussen de tanden, met vierkante openingen tussen de tanden en met driehoekige openingen tussen de tanden.
Deze verschillende openingen hebben allemaal een gevolg voor de ruimte tussen de rillen die je aanbrengt. Driehoekige openingen zorgen voor kleinere afstanden tussen de rillen dan de vierkante openingen.
Lijmkammen afstemmen op lijm
Er is nog een bepalend onderdeel voor de keuze van je lijmkam. En dat is de soort lijm die je gebruikt. Als je op een vlakke ondergrond kunt werken, zoals op gipsplaat, of in een met vocht belaste ruimte, zoals een badkamer, dan gebruik je meestal een kant-en-klare pastalijm.
Werk je echter op een niet-zuigende ondergrond om bijvoorbeeld een (tegel)vloer te leggen, dan is het beter om een poederlijm te gebruiken, die je in de juiste verhouding aanmengt met water. Nadeel is dat je er zelf enig voorbereidend werk voor moet verrichten en dat je vrij snel moet verlijmen wegens de vlotte uitharding. Voordeel is de lagere kostprijs dan die van de pastalijmen. Voor het leggen van parketplanken zijn diverse parketlijmen voorhanden.
Dispersielijmen
Dispersielijmen bestaan uit een oplossing van kleine delen die gelijkmatig in een vloeistof zijn verspreid. De lijmverbinding ontstaat als de vloeistof verdampt. Dan blijven de vaste deeltjes, die de lijmlaag vormen, over. Deze lijmen zijn kant-en-klaar te verkrijgen, je hoeft ze niet te verdunnen. Er bestaan roestvrijstalen lijmkammen, die speciaal voor het werken met dispersielijmen zijn ontwikkeld.
Andere lijmen
Er zijn ook lijmen verkrijgbaar op basis van synthetische harsen. Deze hebben een goed vullend vermogen onder het parket en ze zijn te gebruiken voor vochtgevoelige houtsoorten. Let op: bij deze lijm is de opentijd veel korter, je zult binnen 10 tot 15 minuten na de toepassing je vloer moeten leggen. De lijm op basis van hoogelastische MS-polymeren is al na drie uur beloopbaar en zorgt door zijn samenstelling voor een hoge akoestische isolatie. Deze lijm is bedoeld voor lijm in een kitpistool. Voor parket in kleine formaten gebruik je beter een lijm op dispersiebasis. En voor parketplanken in grote formaten kan je terugvallen op lijm op basis van polyurethaan.
Lijm opensmeren
Voor het leggen van plankenparket in grote formaten pak je bijvoorbeeld een tweecomponentenlijm op basis van polyurethaan. Dit is een pastalijm. Je gebruikt dan een lijmkam met een vrij grove vertanding. Het zou een lijmkam kunnen worden met een tanddiepte van ongeveer 5 tot 8 millimeter, een tandbreedte van 10 millimeter en een breedte tussen de tanden van 6 millimeter.
Zorg ervoor dat de ondergrond voor het plaatsen droog, stof- en vetvrij is. Schuur desnoods de ondergrond op, zodat alle onzuiverheden zoals oude lijmresten verwijderd zijn. Gladde ondergronden, zoals tegelvloeren, kun je het best met een primer opruwen. Daarna kan je gaan verlijmen. Dit doe je het best op kamertemperatuur: een ruimte heeft dan een temperatuur van tussen de 15 en 20 graden Celsius.
Maak eerst de lijm aan door de twee componenten te mengen met een mixer en boormachine gedurende tenminste twee minuten. Er moet een homogeen mengsel ontstaan zonder kleurverschillen. Pak de grove lijmkam en strijk de lijm gelijkmatig op de ondergrond uit in rechte stroken. Je hebt hiervoor per vierkante meter ongeveer een kilogram lijm nodig. Zorg ervoor dat je met de vertanding keurig de ondergrond raakt, zodat de rillen op een gelijkmatige afstand naast elkaar komen te liggen.
Plaats het parket binnen ongeveer 60 minuten na de toepassing van de lijm. Laat een minimum van 1,5 centimeter vrij bij het parket in de buurt van muren en andere uitstekende elementen.
Reinigen
Zodra je het parket hebt gelegd, zal je dit moeten reinigen om achtergebleven lijmresten te verwijderen. Er zijn voor het verwijderen van polyurethaanlijm en lijm met synthetische harsen verschillende chemische middelen op de markt. Heb je een dispersielijm gebruikt bij het leggen van je parket, dan kan je beter lauw water gebruiken voor de reiniging. Mocht de lijm reeds uitgehard zijn, dan kan je op een mechanische manier de resten verwijderen, bijvoorbeeld met schuurpapier. Pas er daarbij wel voor op dat je het juist gelegde parket niet beschadigt. Ook de manier van reinigen na het leggen van je vloer staat beschreven op de verpakking en kan je navragen bij de doe-het-zelfzaak.