Soorten kit: wat gebruik je wanneer?
Afdichten in een woonkamer waar je nog moet schilderen doe je met een andere kit dat afdichten in een badkamer langs de douche of het bad. Buiten werk je dan weer met een aangepast product dat verschillende weersomstandigheden kan doorstaan. Verschillende soorten kit voor verschillende omstandigheden dus. Lees er hier meer over.
Siliconenkit
Silicone is elastisch en beweegt mee met een voeg, heel belangrijk wanneer de materialen waartussen je wil afdichten kunnen uitzetten of krimpen. Siliconen zijn UV-bestendig en de meeste varianten kunnen ook hoge temperaturen aan. Neutrale siliconen zijn ook water- en schimmelbestendig en verlenen zich daarom heel goed tot sanitaire toepassingen, zoals de afdichting bij de installatie van een nieuw keukenblad, lavabo of bad. Ze harden ook snel uit.
De grootste beperking van siliconen is dat ze niet overschilderbaar zijn. Let ook op met azijnzuurhoudend silicone, die hecht namelijk niet goed aan natuursteen of aan natte ondergronden. Raadpleeg altijd de technische fiche van je siliconenkit voordat je hem gebruikt.
Types
Onder de siliconenkitten heb je nog verschillende vertakkingen. Zo bestaan er ook acryl siliconenkitten voor sanitaire meubels op basis van acryl en kunststoffen in sanitaire ruimtes (denk aan badwanden). Ook voor het afdichten van glaswerk bestaan er specifieke siliconenkitten die naast ruiten in gebouwen ook kunnen worden gebruikt voor autoruiten.
+ elastisch
+ UV-bestendig
+ hittebestendig
+ water- en schimmelbestendig
+ snelle uithardingstijd
- niet overschilderbaar
- hecht niet aan natte ondergronden
- minst milieuvriendelijke optie
Acrylaatkit
Zodra je naden, voegen, kieren of scheuren moet afwerken die je later wil overschilderen, grijp je het best terug naar een schilders- of acrylaatkit. Acrylaat kan hoge temperaturen aan en is geschikt om aan te brengen op metselwerk (baksteen of beton), pleisterwerk, glas, hout, keramische tegels, metalen en harde kunststoffen.
Acrylaat wordt vooral gebruikt voor aansluitvoegen tussen raamwerk, muren, vensterbanken, trappen, gipsplaten en plinten. Het hecht tevens beter op natuursteen dan silicone. Acrylaten hebben echter een langere uithardingstijd dan siliconen.
Waterbestendigheid
Het nadeel aan acrylaten is dat ze beperkt elastisch zijn, en dus minder kunnen worden ingezet voor voegen die uitzetten of krimpen. Acrylaten zijn ook vocht- en vorstgevoelig, waardoor sommige acrylaatkitten enkel binnen kunnen worden gebruikt. Acrylaatkitten die wel geschikt zijn voor buiten moeten overschilderd worden, willen ze vochtige weersomstandigheden overleven.
Voor ruimtes die zeer regelmatig vochtig zijn (zoals een badkamer of keuken) doe je dan ook beter een beroep op een siliconenkit. Verder zijn acrylaten ook broos voor UV-stralen.
TIP
Het is afgeraden om bij een acrylaat na het aanbrengen een zeepsop te gebruiken. Er is kans op een reactie met de verf die je later wil aanbrengen, gebruik liever zuiver water met een plantenverstuiver.
+ overschilderbaar
+ kan hoge temperaturen aan
+ bruikbaar op veel materialen
- vochtgevoelig
- beperkt elastisch
- niet UV-bestendig
Hybride polymeerkit
Hybride kitten worden tegenwoordig vooral als polymeren aangeduid - MS-polymeren of ‘modified silanes’ polymeren. Deze hybriden combineren de eigenschappen van siliconen en acrylaten, deze zijn dus zowel elastisch als overschilderbaar. Ze zorgen over het algemeen ook voor een betere hechting, zijn slijtvast en hebben ook een betere verwerkbaarheid bij lage temperaturen.
Hybride kitten gebruik je voor andere toepassingen dan siliconen of acrylaten. Hun overschilderbaarheid, vochtbestendigheid en elasticiteit zorgen immers voor een optimale manier om voegen te kitten. Ze zijn dan ook te gebruiken op nagenoeg elk type ondergrond. Hybriden zijn wel iets minder UV-bestendig en kleurvast dan siliconenkitten. Een groot voordeel van hybride polymeren is hun hoge lijmkracht. Daardoor kunnen ze bijvoorbeeld ook worden gebruikt om plinten vast te zetten.
Je zal wel meer betalen voor een hybride kit dan voor acrylaat of een silicone, waardoor je soms veel zou betalen voor wat je maar nodig hebt. Waar een siliconenkit of een acrylaatkit al voldoende zijn, heb je geen hybride kit nodig.
+ overschilderbaar
+ elastisch
+ water- en schimmelbestendig
+ hoge lijmkracht
+ snelle uithardingstijd
+ milieuvriendelijkste optie
- minder UV-bestendig, dus minder kleurvast
- duur
Butylenen
Butylenen harden niet uit, maar kennen velvorming. Dit type kitmateriaal wordt enkel gebruikt bij afgesloten of statische voegen. Bij een aanraking kan de voeg immers weer openbarsten. Butylenen kunnen worden gebruikt bij beton, hout, baksteen, enkel glas en pleisterwerk.
+ overschilderbaar
+ weersbestendig
+ waterbestendig
+ UV-bestendig
- beperkt elastisch