VloerconstructiesPremium

gietvloer kiezen: KUNSTHARS, steen of beton?

Kunstharsvloeren zijn naadloze gietvloeren met zelfnivellerende eigenschappen. Deze worden gemaakt op basis van epoxy, polyurethaan of acrylaat. Een steen- of marmergietvloer en een troffelvloer zijn naadloze gietvloeren die bestaat uit kleine, natuurlijke steendeeltjes gemengd met bindmiddel. Naast kunsthars- en stenen vloeren, kan je ook opteren voor een cementgebonden gietvloer of een gegoten betonvloer, die vervolgens gepolierd en gepolijst kan worden. 

 

KUNSTHARS GIETVLOEREN

Kunstharsvloeren zijn naadloze gietvloeren met zelfnivellerende eigenschappen. Deze worden gemaakt op basis van epoxy, polyurethaan of acrylaat. Deze vloeren worden opgebouwd uit verschillende gegoten lagen, tot er een dikte van ongeveer 3 millimeter bereikt is.

EPOXY GIETVLOER 

epoxy

De epoxy gietvloer heeft vooral een industriële toepassing, maar wordt ook vaak gebruikt op openbare plaatsen en in woningen. Hij is goedkoper, vloeistofdicht en is zeer goed bestand tegen zuren. Het is ook een slag- en stootvaste vloer.

Epoxy is echter wel vatbaar voor scheuren - wat het geen ideale kandidaat maakt om vloerverwarming onder te nestelen. Vergeet dus zeker niet te egaliseren, wanneer je deze soort vloer legt, wil je scheuren voorkomen. Epoxy is ook niet erg krasbestendig en kan verkleuren door het zonlicht.

Epoxyvloeren vertonen standaard één bijna spiegelende glans. Wil je dat niet? Dan kan je dat oplossen met een matte epoxyafwerklaag of een PU-toplaag waarvan de glans aan te passen valt. Epoxyvloeren bestaan ook in een decoratieve betonlookvariant.

 

POLYURETHAAN GIETVLOER

pugietvloer

De polyurethaan gietvloer is elastischer en daarom beter geschikt voor de particuliere woning omdat die minder snel gaat scheuren en ook beter tegen krassen bestand is. Deze kan je dan ook over een (stabiele) houten vloer plaatsen. 

De warmtegeleiding van PU is ook beter dan die van epoxy, waardoor PU-harsvloeren comfortabeler zijn dan epoxyvloeren. Ben je fan van vloerverwarming onder een gietvloer? Dan biedt polyurethaan dankzij zijn elasticiteit en warmtegeleiding ook een betere optie dan epoxy.

Waar epoxy verder ook tekortschiet qua lawaai, dempt polyurethaan het geluid meer. Over het algemeen is ook de UV-bestendigheid beter, zeker bij PU-hars op basis van alifatische isocyanaten.

Naast een effen gladde afwerking, kunnen PU-gietvloeren ook effen gestructureerd worden afgewerkt en glanzend tot satijn. PU-kunstharsvloeren bestaan ook in betonlook.

 

ACRYLAAT GIETVLOER

acrylaat

Verder heb je ook nog acrylaatvloeren. Deze zijn stootvast en ook goed bestand tegen scheuren. Dankzij de waterdichte eigenschappen bieden deze vloeren een geschikte optie voor een badkamervloer. Acrylaatvloeren kunnen geplaatst worden op zowel beton, tegels als houten vloeren. In tegenstelling tot PU- en epoxygietvloeren kunnen acrylaatvloeren in minder dan een dag worden geplaatst, en zijn ze na 2 uren al beloopbaar.

Acrylaatvloeren worden vooral gebruikt voor industriële toepassingen. Wil je zelf een acrylaatvloer in huis? Begin daar dan niet zelf aan, maar laat het over aan een professional.

 

STENEN GIETVLOEREN

Een steen- of marmergietvloer en een troffelvloer zijn naadloze gietvloeren die bestaat uit kleine, natuurlijke steendeeltjes gemengd met bindmiddel. Deze bezitten echter niet de zelfnivellerende eigenschappen van kunstharsvloeren.

TROFFELVLOER

troffelvloer

De troffelvloer - of mortelvloer -  is een mengeling van zand-, grind- of kwartskorrels en epoxy of polyurethaan als bindmiddel. Deze gietvloer is iets ruwer, maar erg sterk, slijtvast en waterdicht. Daarom wordt deze ook vaak toegepast in badkamers en keukens. Troffelvloeren zijn bovendien minder krasgevoelig dan gewone epoxy- en PU-gietvloeren. 

Qua afwerking kan je met een troffelvloer ook veel kanten uit. Ze kunnen in verschillende korrelgroottes worden gegoten en kunnen zowel een matte als glanzende uitstraking hebben. Ook op het vlak van kleur zijn er veel mogelijkheden. De opbouwhoogte ligt tussen de 5 en 10 mm.

 

STEEN- OF MARMERTAPIJT

marmertapijt

Een steen- of marmertapijt is een naadloze gietvloer die, net als een troffelvloer, bestaat uit kleine, natuurlijke marmer- of steendeeltjes gebonden door epoxy als bindmiddel. De voordelen zijn gelijk aan deze van de meeste andere gietvloeren (sterk, slijtvast, geluidsabsorberend, geschikt voor vochtige ruimtes, geschikt voor vloerverwarming).  Het voornaamste verschil met troffelvloeren is dat steentapijt  over het algemeen een veel grovere structuur heeft.

Bij steentapijt kan je verder voor een open of een gesloten structuur kiezen. Een steentapijt met een open structuur (met een PU-laklaag) kan wat ruw aanvoelen en ook soms lastig te reinigen is in vergelijking met de andere gietvloeren. Een steentapijt met een gesloten structuur is dan weer meer geschikt voor in vochtige ruimtes, waar vuil zich sneller kan opkomen. De opbouwdikte loopt va 6 tot 10 mm, afhankelijk van de korrelgrootte (1 - 4 mm). 

 

BETONNEN GIETVLOEREN

Naast kunsthars- en stenen vloeren, kan je ook opteren voor een cementgebonden gietvloer of een gegoten betonvloer, die vervolgens gepolierd en gepolijst kan worden. Dergelijke vloeren worden iets dikker geplaatst dan de andere gietvloeren (4 à 8 mm) en vereisen in sommige gevallen nog een afwerklaag om waterdichtheid te garanderen.

CEMENTGEBONDEN GIETVLOER 

gietvloer

De cementgebonden gietvloer bestaat uit cement, mineralen en water. Een dergelijke egalinevloer is zelfnivellerend. Daarom wordt deze ook vaak ingezet om een bestaande vloerafwerking te egaliseren alvorens een andere vloerafwerking erop te leggen.

Ook als vloerafwerking komt een cementgebonden gietvloer tot zijn recht. Hij wordt iets dikker geplaatst dan de andere gietvloeren (4 à 8 mm) en vereist nog een afwerklaag in epoxy, lak of wax om deze waterdicht te maken.

Een cementgeboden gietvloer is vrij stoot- en slagvast en kan heel wat druk aan, maar is niet elastisch en dus wel gevoeliger aan scheuren. Gebruik deze ook niet in een badkamer of een andere vochtige ruimte, daarvoor is de structuur te open.

 

GEGOTEN BETONVLOER

betonvloer

Naast cementgebonden gietvloeren kan je ook kiezen voor een gegoten betonvloer. Deze kent de laatste jaren ook een flinke opmars in particuliere woningen. De opbouwhoogte - minimaal 10 cm - ligt wel een stuk hoger dan bij traditionele gietvloeren om scheuren te voorkomen. Dat maakt het een meer geschikte optie voor nieuwbouw dan renovatie. Qua afwerking kan je een betonvloer polieren of polijsten

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine