VloerconstructiesPremium

HOE EEN PU-GIETVLOER PLAATSEN

Een gietvloer plaatsen is geen sinecure. Als doe-het-zelver is het al minder voor de hand liggend. Daarom is het best om dit over te laten aan een professional, of toch op zijn minst je te laten bijstaan. Aangezien een gietvloer een opbouwdikte van amper 3 mm heeft, is het belangrijk dat de startsituatie voor de plaatsing zo ideaal mogelijk is, want er is er weinig marge om te corrigeren. Even alle stappen en de belangrijkste aandachtspunten doorlopen.

 

VOORBEREIDING

DEKVLOER

dekvloer

Aangezien een gietvloer een opbouwdikte van amper 3 mm heeft, is het belangrijk dat de startsituatie voor de plaatsing zo ideaal mogelijk is, want er is er weinig marge om te corrigeren. Houd rekening met volgende aandachtspunten:

  • Hoe vlakker en gladder de dekvloer ligt, hoe mooier de gietvloer zal zijn;
  • idealiter heeft de dekvloer een vochtgehalte van om en bij de 2%;
  • de dekvloer moet ook van uitzetvoegen voorzien zijn in het verlengde van de draagmuren en in alle deuropeningen;
  • markeer de uitzetvoegen op de muur. Na het aanbrengen van verschillende lagen zullen ze immers moeilijker te zien zijn. Door af te tekenen ken je te allen tijde hun positie.

Op een bestaande vloer kan je ook een gietvloer aanbrengen. Die zijn hiervoor perfect geschikt omdat ze slechts enkele millimeters dik zijn en ze ook kleine oneffenheden kunnen opvangen. In principe kan dit zelfs over een laminaat, parket of vinyl, hoewel het toch aan te raden is om deze eerst te verwijderen om zeker te zijn dat de ondergrond geschikt is.

 

VERDERE VOORBEREIDING

insecticide

Voorzie in elke ruimte voldoende verlichting van bovenaf, zodat de plaatser steeds goed ziet waar hij mee bezig is. De verlichting mag niet op de grond staan, enerzijds omdat deze zo in de weg zou staan bij het gieten van de vloer, anderzijds omdat de plaatser dan genoodzaakt is om in zijn eigen schaduw te werken.

Zorg verder ook voor zo weinig mogelijk insecten en zo weinig mogelijk stof. Borstel je muren dus vooraf stevig af en voorzie eventueel al een primerlaag op het pleisterwerk.

 

PLAATSING

Het plaatsen van een gietvloer is een zeer intensief en secuur werk die je best aan een professional overlaat. De perfecte gietvloer wordt opgebouwd uit vijf lagen.

Daarbij moet iedere laag ook optimaal voorbereid worden én voldoende tijd krijgen om te drogen; alleen zo krijg je een onberispelijk resultaat. Elke laag gebeurt op een nieuwe dag, dus een gietvloer aanleggen neemt minstens vijf dagen in beslag.

1. DE PRIMERLAAG

aanbrengen primer

De primerlaag is een solventvrije en reukloze hechtlaag die de hechting van de volgende laag zal verbeteren. Als eerste laag is deze onontbeerlijk. Deze laag wordt royaal aangebracht en verdeeld met een trekker. Na één dag is de laag droog en kan er met de volgende laag begonnen worden.

 

2. EPOXYSCHRAAPLAAG

uitzetvoeg

De schraaplaag is een flinterdunne egalisatielaag, die tegelijk ook functioneert als primerlaag. Deze zal de fijnste poriën in de dekvloer voeden en minuscule oneffenheden wegwerken waar nodig.

Voor de schraaplaag gelegd wordt, horen de uitzetvoegen eerst geplamuurd te worden met een epoxyplamuur – anders zou de schraaplaag er immers in lopen en een putje vormen. Na het uitharden van het epoxyplamuur mag je dan de uitzetvoegen inslijpen. Als er zich in de vloer nu nog putjes bevinden van meer dan een halve centimeter diep of met te scherpe randen, dan plamuur je die nu eerst uit.

aanbrengen epoxy

De epoxy schraaplaag wordt uitgegoten en met een spaan verdeeld tot in de hoekjes en kantjes. Er wordt van boven naar beneden gewerkt, en ook steeds richting de uitgang. De uithoeken egaliseren zichzelf.

Een schraaplaag droogt snel en daarom is het een race tegen de tijd om hem in één keer te kunnen gieten. Het vereist ervaring, dus laat dit aan vakmannen over.

 

3. PU-LAAG

laag aanbrengen

De PU-laag is de laatste egaliseringslaag van de vloer. In tegenstelling tot de epoxy schraaplaag is deze wel flexibel en kan hij de omgevingstemperatuur gemakkelijker aannemen. Dat maakt hem minder geneigd tot scheuren dan een epoxy gietvloer.

Net zoals in de vorige stap moeten de uitzetvoegen opnieuw ingeslepen worden. Aangezien je aangeduid hebt waar ze zitten, vind je die gemakkelijk terug. 

pu-laag volledig

Het gebruikte product moet overal een gelijke consistentie hebben en wordt daarom eerst gemengd, daarna overgegoten in een nieuwe ton en opnieuw gemengd.

Verder wordt er op dezelfde manier te werk gegaan als bij de schraaplaag: het product wordt uitgegoten en de plaatser verdeelt het. Het PU-product nivelleert zichzelf gedeeltelijk.

Aangezien het nog vloeibaarder is dan de vorige epoxylaag, moet de verwerking nog sneller gaan en ook steeds nat-in-nat volgens de regels van de kunst. Tijdens het plaatsen van deze laag mag er niet op de natte uitzetvoegen gestapt worden, zodat deze zeker strak onder de PU-laag weggestopt zitten.

Nadat de PU-laag er ligt, zal de dekvloer volledig onzichtbaar weggewerkt zijn. Deze laag moet nu 24 uur drogen.

 

4. TOPLAAG

nylonkous

De toplaag wordt in twee keer aangebracht. Bij een PU-vloer gaat het om een coating die de gietvloer de nodige duurzaamheid (krasvast, UV-bestendig en zuurbestendig) én structuur zal bieden. Stofzuigen en dweilen na het schuren mag natuurlijk niet vergeten worden. Tape ook de muren af, zodat de afwerkingscoating ze niet zou raken.

Voor de toplaag een eerste keer aangebracht wordt, moeten oneffenheden eerst worden weggeschuurd met zacht schuurpapier (korrelgrootte 100 tot 150). Vergeet ook niet te stofzuigen en te dweilen. Tape ook de muren af, zodat de afwerkingscoating ze niet zou raken.

toplaag

Het aanbrengen van deze toplaag gebeurt door middel van een pluisvrije verfrol, net zoals bij het verven. De randen en hoeken worden met een dun rolletje of borstel gedaan.

Het product wordt niet te dik aangebracht en moet mooi opengewreven worden. De beste manier is om het kamer per kamer aan te brengen, beginnend bij de randen en naar het midden toe werkend.

tweede laag

Als het snel genoeg gaat, zal de vloer tussen de verschillende kamers mooi in elkaar overvloeien. Als laatste stap wordt er met een bredere rol nog eens in de andere richting aangerold om de naden weg te krijgen.

Nadat de eerste aanbrenging van de toplaag gedroogd is, wordt op identieke wijze exact hetzelfde product een tweede keer aangebracht. Dat is nodig voor een perfecte dekking, die met één toplaag niet gegarandeerd kan worden (in dat geval bestaat er nog kans op strepen of een ‘wolkerig’ effect).

Na het aanbrengen van de laatste toplaag moet nog 48 uur gewacht worden alvorens de vloer te betreden.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine