12 OPLOSSINGEN VOOR AKOESTISCH ISOLEREN
GELUIDSHINDER IS ONDERSCHAT PROBLEEM
Met isolatie kan uw klant zijn woning niet alleen thermisch, maar ook akoestisch isoleren, om een volgens alvast één fabrikant vaak onderschat probleem op te lossen, namelijk dat van geluidshinder. Uit een online-enquête van het merk uit 2011 blijkt dat bijna iedereen regelmatig geluiden van de buren of straat zou horen. 47% van de deelnemers zou ook effectief geluidshinder ondervinden. Gelukkig bestaan er zowel voor vloeren als wanden en daken meerdere oplossingen voor akoestische isolatie.
AKOESTISCHE ISOLATIE VOOR VLOEREN
Een betonvloer oogt 'stoer' als hij blootligt, en is dus ideaal voor een industriële woonstijl. Maar de vloer is ook erg gevoelig voor contactgeluid. Daarbij brengt een geluidsbron de constructie - in dit geval de vloer - rechtstreeks aan het trillen. Die trilling plant zich dan voort in de constructie en brengt vervolgens de lucht in een andere ruimte aan het trillen. Bekende vormen van contactgeluid zijn het getik van hoge hakken en een dichtslaande deur. Om contactgeluid via vloeren te beperken, brengen meerdere fabrikanten platen op de markt die uw klant 'zwevend' op een vloer moet plaatsen.
Onbeklede glaswolplaten
Bij deze oplossing brengt uw klant eerst ongeklede glaswolplaten op de betonvloer aan, met daarboven een polyethyleenfilm en een chape van minstens 6 centimeter. Langs de muur komen randstroken uit glaswolisolatie, even hoog als de afgewerkte vloer. Dankzij die stroken is er geen enkel contact tussen de zwevende dekvloer en de dragende constructie, en bijgevolg geen enkele kans op een akoestisch 'lek'.
Gipsvezelplaten
Deze gipsvezelplaten met een laag minerale wol aan de onderkant, van een ander merk, zijn zowel bruikbaar op een betonnen als een houten ondervloer. Uw klant plaatst daarbij eerst akoestische tape rondom de wanden van de ondervloer. Daarbovenop brengt hij de vloerelementen aan, met lijm en schroeven. De vloer valt verder af te werken met meerdere vloerbedekkingen. Aan de luchtdichtheid wordt meestal voldaan door de onderstructuur of het plafond daaronder. Indien nodig, legt uw klant tussen de vloerelementen en de structuur een folie.
AKOESTISCHE ISOLATIE VOOR WANDEN
Voorzetwanden
Om bestaande wanden akoestisch te verbeteren, kan uw klant een voorzetwand plaatsen, het best volledig los van de bestaande wand. Daarvoor brengt hij eerst in de vloer, de muren en het plafond speciale profielen met akoestische tape aan, ontwikkeld door een gesproken fabrikant. Vervolgens klemt hij tussenliggende verticale profielen tussen het bovenste en onderste profiel en plaatst hij in het resulterende profielkader minerale wol, bijvoorbeeld een glaswolplaat, die zorgt voor extra akoestische isolatie. Daarna schroeft uw klant geluidsisolatieplaten vast in de verticale profielen (in een of twee lagen, naargelang de gewenste geluidsisolatie). Voor de luchtdichtheid moet hij de aansluiting naar de muur correct opvoegen. Is de muur oneffen, dan plaatst uw klant het best een strook glas- of minerale wol (1 tot 2 cm dik) tussen het profiel en de muur, voor een optimale aansluiting. De voorzetwand (maar ook de scheidingswanden, plafonds en daken die we zo meteen bespreken) worden geïsoleerd volgens het massa-veer-massaprincipe. Twee massa's worden daarbij ontkoppeld door een soepel isolatiemateriaal, dat optreedt als een geluidsabsorberende veer.
Binnenmuren
Een andere fabrikant biedt panelen uit gerecycleerde materialen, voor de akoestische isolatie van binnenmuren. De panelen zijn licht en flexibel, en vallen met een speciaal ontwikkelde lijm tegen binnenmuren aan te brengen. Uw klant kan ze daarbij zowel horizontaal als verticaal verlijmen, tegen een kwaliteitsvolle, droge en stofvrije ondergrond (dus ook zonder loszittende delen, behang, wandpanelen, gebreken …). De platen moeten de volledige wand bedekken en ook in contact komen met het plafond, de vloer en de aansluitende muren. Daarna werkt uw klant het geheel af met gipskartonplaten. Samen met de voegafwerking garanderen de platen de luchtdichtheid.
Scheidingswanden
Met de geluidsisolatieplaten vermeld bij de voorzetwanden vallen ook scheidingswanden te realiseren. Opnieuw plaatst uw klant een speciaal daarvoor ontwikkeld profielkader, maar deze keer schroeft hij langs beide zijden een of twee lagen geluidsisolatieplaten op de profielen. Eventueel zet hij ook bredere profielen in en splitst hij de scheidingswand op in twee halve wanden (een dubbele structuur), waardoor de trillingen tegen de ene zijde niet via de structuur worden doorgegeven aan de andere zijde. In de spouw brengt uw klant opnieuw minerale wol aan, zoals de glaswolplaten die we ook al bij de voorzetwanden aanhaalden. Als alternatief kan uw klant zowel bij de scheidingswanden als de voorzetwanden massieve gipskartonplaten tegen de profielen aanbrengen, van hetzelfde merk als dat van de isolatieplaten die we in de vorige paragraaf gebruikten. Opnieuw in een of twee lagen, naargelang de gewenste geluidsisolatie. Niet alleen zijn de platen erg stootvast en kan uw klant er rechtstreeks iets aan ophangen, met schroeven, ook hebben ze volgens de fabrikant goede akoestische eigenschappen. Een andere producent merkt op dat ook zijn isolatieplaten, gebruikt bij binnenmuren, eventueel tussen de profielen kunnen worden geplaatst, zoals de minerale wol (mits de profielen aangepast zijn aan de dikte van die platen, namelijk 4 cm). Dit kan zowel voor scheidings- als voorzetwanden.
PLAFONDS
Een eerste oplossing voor plafonds is inzetbaar voor kleinere overspanningen tot 5 meter. Daarbij brengt uw klant eerst een metalen regelwerk aan. Hij bevestigt hiervoor randprofielen aan elke twee tegenoverliggende muren van de ruimte, met tussen de ruwbouw en het profiel een isolatieband. Vervolgens spant hij dwarsprofielen tussen de randprofielen, met daartussen weer glaswolplaten. Aan de onderkant van de profielen schroeft hij ten slotte een of twee lagen geluidsisolatieplaten die we ook al inzetten voor de wanden. Dit geluidsisolerend plafond is volledig losgekoppeld van de structuur erboven en isoleert zo optimaal, aldus de fabrikant. Een tweede oplossing van dezelfde marktspeler is wel aan de bovenliggende structuur bevestigd, maar kan zo grotere overspanningen aan. Opnieuw komen er randprofielen tegen de omliggende muren, met een isolatieband tussen de muur en het profiel. De dwarsprofielen worden vastgeschroefd of geklikt in akoestische hangers, bevestigd aan het bestaande plafond. Tussen de profielen komt er minerale wol, waarna uw klant tegen de profielstructuur een of twee lagen van de eerder gebruikte geluidsisolatieplaten schroeft. Als derde oplossing kan uw klant akoestische rotswolplaten van een andere fabrikant inzetten. Deze bevestigt hij met lijm of metalen profielen aan het plafond. Daarna werkt hij de platen af door een render in spuitvorm (afwerklaag) aan te brengen. Daardoor ontstaat een naadloos geheel met een sterke geluidsprestatie. Volgens het merk is dit een ideale oplossing voor moderne woningen die zich vaak kenmerken door harde materialen, grote raamoppervlakken, strakke wanden en veel lege ruimte.
HELLENDE DAKEN
Bijvoorbeeld in de buurt van luchthavens wensen bewoners vaak ook hun dak akoestisch te isoleren, merkt een fabrikant op. Voor hellende daken verkoopt de producent daarom een all-in-oneoplossing, waarmee uw klant zijn dak volgens het merk snel en efficiënt (bijkomend) isoleert. Daarbij bevestigt hij langs de binnenkant ophangstangen aan de kepers. Tussen de kepers komt een eerste laag glaswolisolatie van een tweede gesproken bedrijf. Aan de ophangstangen wordt dan nog een tweede laag van dat product bevestigd. Tot slot spiest uw klant een dampscherm op de stangen, luchtdicht bevestigd dankzij speciale rondellen en doppen. De overlappingen tussen de dampschermbanen verkleeft hij met specifiek ontwikkelde tape. Met mastiek van hetzelfde merk sluit het scherm aan op de omringende bouwdelen. Een andere isolatiefabrikant biedt dan weer een combinatie van flexibele akoestische isolatie (gerecycleerde soepele materialen) die in de fabriek verlijmd wordt op een harde isolatieplaat. Qua breedte worden de platen geproduceerd volgens de courante hart-op-hart-afstanden van spantendaken. Uw klant duwt de isolatieplaten tussen de spanten, waarbij een overlap van de akoestische isolatie plooit en zo zorgt voor de aansluiting op de spanten. Het geheel moet dan nog worden afgewerkt met een dampscherm.
Met dank aan Gyproc, Isover, Recticel Insulation en Rockfon