HOUTHANDEL EN BOUWMATERIALENHANDEL FUSEREN IN GENT
GEDIMAT DE GROOTE EN 'T HOUTBOERKE FUSEERDEN TOT ENERGIENEUTRAAL BEDRIJF
Een bouwmaterialenhandel en een houthandel onder één dak, in een gebouw met een zeer lage energiebehoefte, mét aandacht voor inventieve presentaties, opleidingen en sociale tewerkstelling. Daar heeft de fusie van Gedimat De Groote en 't Houtboerke (Gent) toe geleid. Een interessant project vanwege de fusie, vanwege het nieuwe gebouw en vanwege de bedrijfsvoering. “We willen een onestopshop voor de vakman zijn."
STEEKKAART
- Zaakvoerders: Roland Brossé, Peter Piers, André en Piet De Groote;
- oppervlakte: 26.000 m², waarvan 11.000 m² bebouwd;
- werknemers: 28 fte's.
HET PROJECT
Aan de Langerbruggekaai in de Gentse haven staat een nieuw gebouw, dat het eerste energieprestatiecontract (EPC - zie kader) voor de nieuwbouw in de wacht sleepte. Daar zijn Gedimat De Groote, een bouwmaterialenhandel, en 't Houtboerke, een houthandel, gevestigd. De bedrijven zijn gefuseerd tot één bedrijf, onder hetzelfde btw-nummer.
Uitbreiding in de haven
Gedimat De Groote en 't Houtboerke waren al gevestigde waarden in het Gentse. Grootvader De Groote begon zeventig jaar geleden als cementtegelproducent en groeide uit tot bouwmaterialenhandel. Roland Brossé begon pas op zijn 59e met een houthandel, maar had daarvoor al een ruime ervaring als houtimporteur. “Ik heb nu 56 jaar ervaring in de houtsector", aldus Brossé. “We hebben elkaar per toeval gevonden. Ik had al een optie genomen op deze grond voor mijn eigen bedrijf en vertelde dat tegen André De Groote, die ook wilde uitbreiden. We zijn dan samen naar de eigenaar van de gronden gegaan, met het plan de oppervlakte te verdubbelen. Het initiële plan was om elk een gebouw te zetten, maar het is efficiënter om samen te bouwen."
Fusie
“Na de gesprekken rond de aankoop van de gronden hebben we verder samen vergaderd en gezien dat we complementair konden werken binnen hetzelfde klantenbestand. Zo is het idee ontstaan om een sterke speler te worden waarbij hout- en bouwmaterialen onder één dak in een onestopshop worden ondergebracht.“
Het systeem
Omdat het gebouw aan het kanaal ligt, werd er beslist om kanaalwater te gebruiken om het gebouw te verwarmen. Het kanaalwater wordt via een warmtepomp omgezet in warm water van ongeveer 35 °C en gebruikt voor de vloerverwarming. Dankzij de goede opbouw van de gebouwenschil (buitenbetonwand van 14 cm, purisolatie van 10 cm en binnenbetonwand van 6 cm) heeft het gebouw een zeer lage energiebehoefte voor verwarming. Enkel de burelen en de ateliers, samen goed voor 5.000 m² van het 11.000 m² grote gebouw, worden verwarmd. De netto-energiebehoefte voor verwarming ligt bijna driemaal lager dan de BEN-eisen voor woningen die vanaf 2021 van kracht zullen zijn. “De bedoeling is om zo veel mogelijk van onze energie zelf te produceren. Binnenkort worden er ook zonnepanelen geplaatst; onze gas- en dieselheftrucks zijn vervangen door elektrische toestellen. Een volgende stap is dan om echt off-grid te gaan, maar dat is voor de toekomst. Eerst gaan we focussen op onze corebusiness."
Nieuwe technieken zelf gebruiken
“We hebben de nieuwe technieken die we verkopen, zo veel mogelijk zelf gebruikt voor het gebouw", vertelt Piet De Groote. “In de toonzalen, burelen en de shop wordt een ander vloerverwarmingssysteem gebruikt - Schlueter Becotec-Therm - dan in de productiehallen waar we aan betonkernverwarming doen. Het systeem van Schlueter is veel dunner, geeft zijn warmte veel sneller af dan een klassieke vloerverwarming en is veel energie-efficiënter dan een klassiek systeem. De eerste berekening van de energiekost gaf als resultaat dat we 5.000 m² verwarmen tegen een kost die veel goedkoper is dan de verwarming van een woning."
Rol van de provincie
Bij het project was ook de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Oost-Vlaanderen (POM) betrokken. “Voor ons was het hoofddoel van dit project het verhogen van kennis", vertelt Peter Piers, een van de vier zaakvoerders. “Een jaar lang zijn we op zoek gegaan naar de beste energiemix. Ook de stad Gent heeft de studie mee ondersteund en heeft het bedrijf een CO2-neutraal label uitgereikt. De POM heeft de studie mee ondersteund in het zoeken naar de juiste partner die de installatie kan bouwen en gedurende vijftien jaar zorg kan dragen voor de goede werking ervan. Zo zetten wij, samen met de provincie Oost-Vlaanderen, belangrijke stappen om het Provinciale Klimaatplan te realiseren."
ONESTOPSHOP VOOR DE VAKMAN
“Dankzij dat project hebben we volgens mij een unicum gecreëerd," aldus Brossé, “een houthandel en bouwstoffenhandel die samen een mooie presentatie doen, in het havengebied - de haven is immers niet gericht op het publiek. Ongeveer 85% van onze klanten zijn vakmannen, maar dat wil niet zeggen dat een particulier hier niets kan komen kopen. Het aandeel particulieren zal volgens mij nog groeien met de tijd. Ook in het professionele segment kunnen we nog voortgroeien. We willen een onestopshop voor de vakman zijn, waar hij méér vindt dan in de vroegere twee handels samen. De oude winkel van 30 lopende meter winkelrek is uitgegroeid naar een moderne shop van 230 lopende meter waar er duizenden producten voor de vakman te vinden zijn. Naast een modern uitgeruste steenzagerij hebben we ook een grote houtzagerij met de nieuwste machines. Om een totaalaanbod te kunnen aanbieden, hebben we in de toekomst ook een zink- en koperplooierij voorzien."
Inrichting
“We zijn op een wit blad beginnen te tekenen, met als basis de manier van presenteren bij Gedimat De Groote: grote lades en oppervlaktes, waar je de tegels en platen echt goed kunt zien. Bij 't Houtboerke hadden we enkel een grote loods en twee bureaucontainers waar we laminaat, parket en onderhoudsproducten presenteerden. We hebben in de toonzaal met verschillende soorten vloeren gewerkt, zowel keramiek, beton en natuursteen (bouw) als meerlaags of massief parket, laminaat en vinyl, die we naast en door elkaar voorstellen", vertelt Piet De Groote. “Wij kunnen nu veel dieper gaan in het assortiment: van zeer kleine formaten (mozaïek van 1 x 1 cm) tot XXL- of superlarge formaten (1.5 m x 3 m), van ultradun (3 tot 6 mm) tot heel dikke tegels (van 2 à 3 cm).“
Meer opslagruimte
Het nieuwe bedrijf profiteert ook van een toegenomen opslagruimte. “De hele site is 26.000 m² groot, waarvan 11.000 m² bebouwd. We hebben zo'n 6.000 m² opslagruimte binnen", aldus Brossé. “In oppervlakte is dat net iets minder dan vroeger bij 't Houtboerke, maar de rekken zijn wel dubbel zo hoog en staan dichter op elkaar, waardoor we tot viermaal meer kunnen stockeren in het magazijn."
'Permanente beurs' en opleidingscentrum
Door met een verdieping te werken, wint het fusiebedrijf nog eens 600 m² binnenoppervlakte. “Daar hebben we verschillende ruimtes waar leveranciers hun producten in de kijker kunnen zetten. De fabrikanten waren erg geïnteresseerd in een concept waarbij ze hun producten nog uitgebreider in de kijker konden zetten dan in een toonzaal. We hebben ook een opleidingscentrum om vaktechnische opleidingen te geven aan onze vakmensen."
Personeel
“Dankzij de fusie hebben we nu 28 voltijdse werknemers. Dat is de optelsom van de twee bedrijven, plus nog een paar extra mensen uit de sociale sector. We willen ook een rol spelen in de sociale economie. Zo geef je mensen een tweede kans, die dan in een bedrijfsomgeving een opstap kunnen maken naar een nieuwe carrière. In het nieuwe gebouw hebben we veel aandacht besteed aan kleedkamers, douches en een ruime en lichtrijke refter. We hebben veel geïnvesteerd in het gebouw, maar je moet ook investeren in je menselijke kapitaal. Zonder mensen kun je geen goed bedrijf hebben.“
WAT IS EEN EPC?
Een EPC verschilt fundamenteel van een klassiek contract voor werken of diensten, omdat het aan de klant een contractuele garantie geeft over het energieverbruik, de 'prestatiegarantie'. Het is specialistenwerk en wordt opgemaakt door een ESCO (Energy Service Company). Energiediensten vormen de corebusiness van een ESCO. Een EPC heeft normaliter een looptijd tussen vijf en twintig jaar. Onderhoud en herstellingen maken eveneens deel uit van zo'n contract. Er werden tot nu toe al EPC's uitgevoerd bij kmo's, maar daarbij ging het steeds om bestaande gebouwen en installaties. Dit is het eerste nieuwbouwproject dat zo'n EPC ontving.